A japán hűtőkuka új megoldással küzd a szagok ellen: lefagyasztja a szemetet

2022 / 06 / 22 / Bobák Zsófia
A japán hűtőkuka új megoldással küzd a szagok ellen: lefagyasztja a szemetet
A mínusz 11 Celsius-fokra hűtött szemét nem erjed tovább, így a szagok nem okoznak problémát, de az eszköz évente körülbelül annyit fogyaszt, mint egy hűtőszekrény.

A japán Nakanishi Kinzoku Kogyo cég 2019-ben korlátozott példányszámban jelentette meg a Clean Box nevű berendezését, ami egy egészen új megoldást kínál a szemétszag elkerülésére: mínusz 11 Celsius-fokra hűt le mindent, ami a kukába kerül, így a bomlási, erjedési folyamatok nagyrészt leállnak és a szagok nem okoznak problémát addig, amíg a lakók ki nem viszik a szemetet a lakásból. Az eszközöket olyan hamar elkapkodták és olyan népszerűvé váltak, hogy egy, a Greenfunding közösségi finanszírozású oldalon meghirdetett kampány során egy nap alatt 10 millió jent (27 millió forintot) sikerült összegyűjteni a cégnek a gyártás folytatásához, ezért májustól újra előrendelhetőek a berendezések és a tervek szerint augusztustól szállítják ki a vásárlóknak a termékeket, amelyet Japán egyik háztartási áruházában, a Futakotamagawa Tsutaya Electrics-ben is értékesítenek.

A szemetes tulajdonképpen egy kisebb méretű hűtő, csak a funkciója más és annak a különös szokásnak a kiváltását hivatott megvalósítani, ami a Nakanishi Kinzoku Kogyo leírása szerint a szigetországban kezd terjedni, vagyis hogy az emberek jelentős része a hűtőszekrényben tárolja a szemét egy részét, hogy így szabaduljon meg a szagoktól. A cég a Bell Maison Desse házon belüli közvéleménykutatására és online kommentekre hivatkozva azt állítja, hogy a válaszadók egyötöde nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen a hűtőbe pakolja azokat a romlásnak indult élelmiszereket vagy akár más típusú szemetet is, amelyeknek már a kukában lenne a helye, hogy elkerülje a bűz kialakulását, innen jött az ötlet a tervezők számára, hogy elkészítsék a fordított megoldást, a lehűtött szemetesládát.

A 20 liter űrtartalmú, 69 centiméter magasságú, 23 centiméter széles berendezés rozsdamentes acélból készült, ventilátor nélkül, tehát csendesen működik és az éves energiafogyasztása 124 kWh, ami körülbelül egy hűtőszekrény fogyasztásának felel meg. Hogy megéri-e egy külön hűtőgépet üzemeltetni egész évben csak a szagok eliminálása miatt, az a gyártó szerint a szemetes tartalmától is függhet: egy kisgyermekes családban például, ahol rengeteg piszkos pelenka keletkezik egy nap, nagy szükség lehet erre a technológiára. A Clean Box ára 48 180 jen (132 000 forint) és a megrendelt termékeket augusztusban kezdik kiszállítani, a cég szerint pedig a berendezést nem csak szemetesnek, hanem sok más célra is fel lehet használni: többek között kozmetikumok tárolására, vagy a törölközők hidegen tartására, hogy egy forró nyári napon hazaérkezve egyből felfrissülhessen az ember.

A hűtőkuka helyett persze az is megfelelő megoldást jelenthet, ha az ember minden nap kiviszi a szemetet a lakásból, de, ahogy arra a Sora News is rávilágít, Japánban nagyon sokan egészen kis méretű lakásokban élnek, a nyarak pedig rendkívül melegek, így a szemétszag hamar elviselhetetlenné válhat. Az országban a hulladék elszállítása egyébként is körülményesebb módon zajlik, mint sok más helyen: a lakóknak külön kell válogatniuk az elégethető és nem elégethető (például üveg vagy fém) szemetet, valamint az újrahasznosítható dolgokat is, az ország hulladéklerakásra alkalmas területei ugyanis szűkösek, viszont a boltokban tetten érhető "mindent több réteg műanyagba csomagolás" szokása miatt hamar megtelnek a kukák.

(Fotó: Clean Box/Nakanishi Kinzoku Kogyo)

Szinte teljesen leveszi a vállunkról a szelektív hulladékgyűjtés terhét egy új szemetes A Lasso gyakorlatilag mindent képes elvégezni helyettünk: szétválogatja a különböző anyagokat, megtisztítja őket, és szól, hogy mikor kell kirakni az összegyűlt hulladékot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.