Orosz tudósok nanohogyhíjákokkal pörgetnék fel az erdőtüzek utáni újratelepítést

2020 / 02 / 12 / Rácz Tamás
Orosz tudósok nanohogyhíjákokkal pörgetnék fel az erdőtüzek utáni újratelepítést
Nem is tudtuk, hogy az erdő-újratelepítéseket sok helyen klónokkal végzik, azt meg még kevésbé, milyen nyűgösek is ezek a klónok.

Az nem úgy van ám, hogy csak úgy újravetjük a leégett erdőt az elhamvadt fák magjaival, aztán majd lesz valami! Az erdőtüzek utáni újraerdősítések során a legmodernebb eljárás szerint már nem magról kelt növényekkel, hanem sokkal gyorsabban fejlődésnek induló, a magoncoknál 3-szor-4-szer intenzívebben növő növényi klónokkal a legpraktikusabb megszórni az adott területet. Viszont ezek a laborban készült klónok nagyon érzékenyek a természetben előforduló, a célunk szempontjából káros mikroorganizmsokra, ezért a termőtalajba helyezésüket követően igen nagy hányaduk gyorsan elpusztul. Legalábbis így volt ez eddig.

A moszkvai MISIS-NUST egyetem (Azért MISIS, mert ez volt korábbi nevének rövidítése, amikor még acélipari és fémtechnológiai kutatással-oktatással foglalkozott, és az ért NUST, mert később jelentősen bővült a portfolió és most már Nemzeti Tudomány- és Technológiai Egyetemnek hívják, ami angolul National University of Scienc and Technology) kutatói természetesen a szibériai erdőtüzek miatt kezdtek azzal foglalkozni, hogyan lehetne javítani a klónozott hajtások életben maradásának esélyét.


A nanoméretű fungicidek és az ezeket hordozó grafén-oxid használata a laboratóriumi fautánpótlás-nevelésben, vagy hogy kell ezt mondani, felgyorsíthatja az újraerdősítéseket

Na most innentől igyekszem nem hülyeségeket fordítani az egyetem kutatási jelentéséből, de ha jól értem, arról van szó, hogy réz-oxid és ezüst nanorészecskékkel elegyített grafén-oxid tartalmú szuszpenzióval kezelik azt a táptalajt, amellyel együtt kerül a növényke az igazi termőtalajba. Ettől a jelenlévő mikroszkopikus gombák 90-95%-a elpusztul, a növény pedig növekedésnek indulhat, megerősödhet. A fungicid koktélt a kitelepítés előtt még az öntözővízzel a melegházi termőtalajba is bejuttatják, majd állítólag az így védett kitelepített hajtások túlélési esélyei 10-28%-kal javulnak a kutatási eredmények szerint.

A moszkvai egyetem bízik benne, hogy módszerüket sikeresen sikerül majd értékesíteni a nemzetközi piacon, különösen azokban az országokban, ahol már nagyobbrészt áttértek a magoncok helyett klónokra alapozott erdősítésre. Ilyen az USA, Kanada, Spanyolország és Portugália, Olaszország, Lengyelország, Lettország Németország és Hollandia.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.