Orosz tudósok nanohogyhíjákokkal pörgetnék fel az erdőtüzek utáni újratelepítést

2020 / 02 / 12 / Rácz Tamás
Orosz tudósok nanohogyhíjákokkal pörgetnék fel az erdőtüzek utáni újratelepítést
Nem is tudtuk, hogy az erdő-újratelepítéseket sok helyen klónokkal végzik, azt meg még kevésbé, milyen nyűgösek is ezek a klónok.

Az nem úgy van ám, hogy csak úgy újravetjük a leégett erdőt az elhamvadt fák magjaival, aztán majd lesz valami! Az erdőtüzek utáni újraerdősítések során a legmodernebb eljárás szerint már nem magról kelt növényekkel, hanem sokkal gyorsabban fejlődésnek induló, a magoncoknál 3-szor-4-szer intenzívebben növő növényi klónokkal a legpraktikusabb megszórni az adott területet. Viszont ezek a laborban készült klónok nagyon érzékenyek a természetben előforduló, a célunk szempontjából káros mikroorganizmsokra, ezért a termőtalajba helyezésüket követően igen nagy hányaduk gyorsan elpusztul. Legalábbis így volt ez eddig.

A moszkvai MISIS-NUST egyetem (Azért MISIS, mert ez volt korábbi nevének rövidítése, amikor még acélipari és fémtechnológiai kutatással-oktatással foglalkozott, és az ért NUST, mert később jelentősen bővült a portfolió és most már Nemzeti Tudomány- és Technológiai Egyetemnek hívják, ami angolul National University of Scienc and Technology) kutatói természetesen a szibériai erdőtüzek miatt kezdtek azzal foglalkozni, hogyan lehetne javítani a klónozott hajtások életben maradásának esélyét.


A nanoméretű fungicidek és az ezeket hordozó grafén-oxid használata a laboratóriumi fautánpótlás-nevelésben, vagy hogy kell ezt mondani, felgyorsíthatja az újraerdősítéseket

Na most innentől igyekszem nem hülyeségeket fordítani az egyetem kutatási jelentéséből, de ha jól értem, arról van szó, hogy réz-oxid és ezüst nanorészecskékkel elegyített grafén-oxid tartalmú szuszpenzióval kezelik azt a táptalajt, amellyel együtt kerül a növényke az igazi termőtalajba. Ettől a jelenlévő mikroszkopikus gombák 90-95%-a elpusztul, a növény pedig növekedésnek indulhat, megerősödhet. A fungicid koktélt a kitelepítés előtt még az öntözővízzel a melegházi termőtalajba is bejuttatják, majd állítólag az így védett kitelepített hajtások túlélési esélyei 10-28%-kal javulnak a kutatási eredmények szerint.

A moszkvai egyetem bízik benne, hogy módszerüket sikeresen sikerül majd értékesíteni a nemzetközi piacon, különösen azokban az országokban, ahol már nagyobbrészt áttértek a magoncok helyett klónokra alapozott erdősítésre. Ilyen az USA, Kanada, Spanyolország és Portugália, Olaszország, Lengyelország, Lettország Németország és Hollandia.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.