Oroszország harci delfinekkel védi a szevasztopoli kikötőt az ukrán kommandósoktól

2023 / 06 / 16 / Felkai Ádám
Oroszország harci delfinekkel védi a szevasztopoli kikötőt az ukrán kommandósoktól
Szevasztopolban delfinekkel védekeznek az ellen, hogy ukrán kommandósok a víz alatt bejussanak a bázisra. Miért? Mert a delfineknél egyetlen ember sem úszik gyorsabban.

Oroszország a haditengerészeti bázisát őrző kiképzett delfinek számának növelésével erősíti a védelmet a krími Szevasztopolban – számol be róla a Naval News. A lépés válasz az ukrán elit különleges erők búvárai által jelentett növekvő fenyegetésre. A torpedóelhárító hálók és rakétavetők használata mellett Oroszország ugyanis felismerhette, hogy fontos az ukrán búvár-kommandósok ellen is védekezni, mivel azok esetleg beszivároghatnak a bázisra.

Mint a cikk írja: “A kiképzett delfinek a kikötő bejáratán belül helyezkednek el, és egy többrétegű védelem részét képezik, amely felveszi a harcot a légi, felszíni és víz alatti fenyegetésekkel. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban megkétszereződött a delfinkarámok száma.”

A Naval News cikkét egyébként az a H.I. Sutton jegyzi, aki a vízi hadviselés szakértője, többször nyilatkozott jelentősebb katonai lapoknak, és írt cikkeket nekik. Sutton saját weboldallal is rendelkezik, amit érdemes olvasgatni.

Sutton szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy Szevasztopolban megkétszereződött a delfinkarámok száma, ami tehát a “delfinjárőrök” számának növekedését jelzi az eddigi 3-4-ről 6-7 példányra – ez azt jelenti, hogy az állatok vagy gyakrabban járőröznek vagy nagyobb területet képesek lefedni. A kiképzett delfinek természetes előnnyel rendelkeznek az úszókkal szemben, mivel egyetlen ember sem tud náluk gyorsabban úszni – így hatékonyan elrettentik a beszivárgási kísérleteket. Míg az Egyesült Államok híres a delfinképzési programjáról, más országokban, például Svédországban, Izraelben és Észak-Koreában is akadnak hasonló kezdeményezések.

Oroszország az állatokat a kikötő bejáratának északi oldalán helyezte el a 2022-es invázió elején. A városon kívül már akadt egy kiképzőközpont delfinek és belugák számára, amely a szovjet időkből származik. A delfinek a területen egyébként őshonos fajok, de a belugákat hidegebb vizekről telepítették át. Érdekesség, hogy az említett létesítmény rövid ideig az ukrán haditengerészet fennhatósága alá tartozott, mielőtt Oroszország elfoglalta volna a Krím 2014-es annektálása után. Ezt követően az oroszok mind a létesítményeket, mind azok tevékenységi körét kibővítették – a delfineket pedig időnként Novorosszijszkban, sőt a szíriai Tartusban is bevetették.

A delfinek jelenleg egy összetett többrétegű védelem részét képezik: a kikötőn kívül egy speciális célú hajó, helikopterekkel és gyorshajókkal kiegészülve véd a felszíni és víz alatti veszélyek ellen. Ezt legalább két DP-64 „Dam” rakétahajtású mélységi töltetrendszer támogatja. Magát a kikötő bejáratát pedig nem kevesebb, mint öt réteg háló és úszó akadály zárja le. A delfinek ezeken az akadályokon belül úszkálnak, és olyan búvárok ellen jelentenek védelmet, akik esetleg az összes említett védművön átjutottak. Megfigyelések alapján a delfineket a területen belül kisebb hajók segítségével mozgatják át egyik helyről a másikra – mikor az állatok a fedélzeten tartózkodnak, egy sátorszerűségben helyezik el őket.

Mint a cikkből kiderül, Szevasztopol légvédelmét is megerősítették SA-15 Gauntlet (Tor) rakétarendszerek bevetésével és egyéb átfogó védelmi intézkedésekkel. A bázist és környékét rakéták, speciális tüzérség, nagy hatótávolságú légvédelem, vadászgépek és elektronikus hadviselési képességek őrzik. Az orosz védelmi fejlesztések Szevasztopolon túl kiterjednek a krími más bázisokra és kikötőkre, valamint a sarkvidéki tengeralattjáró-bázisokra is.

Sutton ugyanakkor úgy véli, hogy a szevasztopoli védelem egyáltalán nem áthatolhatatlan, amint azt az ukrán tengeri drónok többször is bizonyították. A delfinek számának növelése is arra utalhat, hogy Oroszország új gyengepontokat fedezett fel, és ezt próbálja lefedni.

(Kép: Pixabay/gillag)

Delfinek védik az orosz hadihajókat Műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy az orosz haditengerészet delfineket is csatasorba állított a hadiflottája szevasztopoli kikötőjének védelmére.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.