Oroszország kicserélné a Wikipédiát egy állami tulajdonú weboldalra

2019 / 12 / 06 / Justin Viktor
Oroszország kicserélné a Wikipédiát egy állami tulajdonú weboldalra
Vlagyimir Putyin orosz elnök még a múlt hónapban panaszolta fel, hogy a Wikipedia népszerű online enciklopédia "megbízhatatlan", és felszólított annak lecserélésére. Az orosz kormány most megerősítette, hogy a Wikipedia helyébe a "Nagy Orosz Enciklopédia",  a Szovjetunió fő enciklopédiája utódjának online változata lép - írta meg a Reuters.

"A Wikipedia vonatkozásában ... jobb, ha helyettesítjük azt az új Nagy Orosz Enciklopédiával. Az legalább megbízható információ lesz, jó, modern módon bemutatva, amelyet tudományosan igazolt tudásforrások alapján folyamatosan frissítenek” - nyilatkozta az elnök.

A NOE várhatóan naponta 15 millió egyéni felhasználót szolgál majd ki, és a tervek szerint több mint 80 ezer szócikket tartalmazhat, melyeket egyenesen a 35 kötetes, 2004-től 2017-ig kiadott Nagy Orosz Enciklopédiából vesznek át.

Kremlinearitás

Ez újabb jele annak, hogy a Kreml aktív szerepet játszik azon információ redukálásában, melyhez az ország polgárai online is hozzáférhetnek. Az év elején az orosz hatóságok bejelentették terveiket, hogy ideiglenesen leválasszák az országot az internetről, a kiberbiztonsági védekezés tesztelésének egyik módjaként.

2015-ben Oroszország 18 órára már blokkolta egyszer a Wikipedia orosz nyelvű változatát egy olyan cikk miatt, amely a kannabiszról tartalmazott információt. A hatóság akkor a drogokkal kapcsolatos anyagokat tartalmazó webhelyeket büntetni rendelt jogszabályokra hivatkozott.

Az elit eszköze

Az orosz kormány még 2017-ben azt is bejelentette, hogy 2020-ig az internetes forgalom akár 95 százalékát helyben - tehát a világ többi részétől függetlenül - kezelik majd. A Wikipédia feje felett Oroszországban gyülekező felhőket az RT televízió tavaly októberi riportfilmje is jelezte már, melyben egyenesen az "uralkodó elit eszközének" nevezik a több mint 100 000 szerkesztő által folyamatosan fejlesztett tudásközpontot.

Az új online enciklopédia a hírek szerint körülbelül 2 milliárd rubelbe (9 milliárd forint) kerül majd. A kormány azt is tervezi, hogy nemzeti kutatási és oktatási központot létesítenek a Nagy Oroszországi Enciklopédia kiszolgálására.

(Forrás: Reuters, Futurism Képek: Government.ru, Wikipedia, Pxhere)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.