Oroszország kicserélné a Wikipédiát egy állami tulajdonú weboldalra

2019 / 12 / 06 / Justin Viktor
Oroszország kicserélné a Wikipédiát egy állami tulajdonú weboldalra
Vlagyimir Putyin orosz elnök még a múlt hónapban panaszolta fel, hogy a Wikipedia népszerű online enciklopédia "megbízhatatlan", és felszólított annak lecserélésére. Az orosz kormány most megerősítette, hogy a Wikipedia helyébe a "Nagy Orosz Enciklopédia",  a Szovjetunió fő enciklopédiája utódjának online változata lép - írta meg a Reuters.

"A Wikipedia vonatkozásában ... jobb, ha helyettesítjük azt az új Nagy Orosz Enciklopédiával. Az legalább megbízható információ lesz, jó, modern módon bemutatva, amelyet tudományosan igazolt tudásforrások alapján folyamatosan frissítenek” - nyilatkozta az elnök.

A NOE várhatóan naponta 15 millió egyéni felhasználót szolgál majd ki, és a tervek szerint több mint 80 ezer szócikket tartalmazhat, melyeket egyenesen a 35 kötetes, 2004-től 2017-ig kiadott Nagy Orosz Enciklopédiából vesznek át.

Kremlinearitás

Ez újabb jele annak, hogy a Kreml aktív szerepet játszik azon információ redukálásában, melyhez az ország polgárai online is hozzáférhetnek. Az év elején az orosz hatóságok bejelentették terveiket, hogy ideiglenesen leválasszák az országot az internetről, a kiberbiztonsági védekezés tesztelésének egyik módjaként.

2015-ben Oroszország 18 órára már blokkolta egyszer a Wikipedia orosz nyelvű változatát egy olyan cikk miatt, amely a kannabiszról tartalmazott információt. A hatóság akkor a drogokkal kapcsolatos anyagokat tartalmazó webhelyeket büntetni rendelt jogszabályokra hivatkozott.

Az elit eszköze

Az orosz kormány még 2017-ben azt is bejelentette, hogy 2020-ig az internetes forgalom akár 95 százalékát helyben - tehát a világ többi részétől függetlenül - kezelik majd. A Wikipédia feje felett Oroszországban gyülekező felhőket az RT televízió tavaly októberi riportfilmje is jelezte már, melyben egyenesen az "uralkodó elit eszközének" nevezik a több mint 100 000 szerkesztő által folyamatosan fejlesztett tudásközpontot.

Az új online enciklopédia a hírek szerint körülbelül 2 milliárd rubelbe (9 milliárd forint) kerül majd. A kormány azt is tervezi, hogy nemzeti kutatási és oktatási központot létesítenek a Nagy Oroszországi Enciklopédia kiszolgálására.

(Forrás: Reuters, Futurism Képek: Government.ru, Wikipedia, Pxhere)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.