Oroszország mentőűrhajót küldhet az ISS legénységének

2022 / 12 / 23 / Felkai Ádám
Oroszország mentőűrhajót küldhet az ISS legénységének
A Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Szojuz megsérült, ezért kellene egy új űrhajót küldeni. Ha viszont a most fennlévő Szojuz nem használható, az azért is rossz hír, mivel így adott esetben nem lehetne az összes űrhajóst kimenekíteni.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) jelenleg azt vizsgálja, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Szojuz MS–22 űrhajó mennyire alkalmas a további utazásra, miután nemrég folyadékszivárgást észleltek rajta. Ha a termikus elemzés szerint az űrhajó nem felel meg a kívánalmaknak, akkor a március közepén elindítani tervezett másik Szojuz startját előre hozhatják, és üresen indíthatják el az ISS-re – számol be róla a sajtóközlemény.

„Jelenleg február végét nézik ki az újabb Soyuz űrhajó felbocsátására” – mondta Joel Montalbano, az NASA ISS programjának vezetője azzal kapcsolatban, hogy mikor indulhatna ez a második Szojuz. Amennyiben a „mentőűrhajó” felküldésére sor kerülne, úgy a sérült Szojuz ember nélkül térne vissza a Földre.

Az MS–22 űrhajóval szeptemberben jutottak fel az ISS fedélzetére orosz űrhajósok, valamint a NASA egy asztronautája is. Jelenleg nyolc ember tartózkodik az űrállomáson, de ha az MS–22 űrhajó nem biztonságos az emberi utazásra, az azzal is járna, hogy az ISS-en jelenleg csak egyetlen „mentőcsónak” akad, amely mindössze négy embert képes elszállítani, ha egy vészhelyzet esetén evakuálásra kerülne a sor.

A Szojuz mellett az amerikai Josh Cassada és Nicole Mann, valamint a japán Koichi Wakata és az orosz Anna Kikina októberben érkeztek a SpaceX Crew Dragon űrhajóval az ISS-re.

Mint azt a Reuters összefoglalja, a Szojuz űrszondán egy lyuk hűtőfolyadék-szivárgást okozott, és szükségessé tette a múlt heti rutinszerű űrséta törlését is – a szivárgást a fenti videón meg is lehet tekinteni. A körülbelül 0,8 milliméter átmérőjű lyuk nyomáscsökkenést okozott a kapszulában. Az ISS fedélzetén tartózkodó személyzet nem volt veszélyben, és a Szojuz MS–22 kapszulán a hőmérséklet mostanra 30 Celsius-fok alatt stabilizálódott, és ismét működőképes. Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz főigazgatója azonban azt is hozzátette, hogy a

„helyzet egyértelműen nem jó”.

Jelenleg nem tisztázott, hogy mi okozta a sérülést, korábban felmerült, hogy esetleg egy mikrometeor a Geminidák egy meteorrajból, de a lyuk pont a másik oldalon található, mint ahonnan a Geminidák érkeztek. Ettől független még más mikrometeor vagy akár ember által hátrahagyott űrhulladék is állhat a háttérben. Ahogy a műszaki meghibásodást sem lehet kizárni.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.