6 őrült ötlet, amit drónokkal valósítottak meg

2020 / 02 / 15 / Perei Dóra
6 őrült ötlet, amit drónokkal valósítottak meg
A kémkedés úgy tűnik már lejárt lemez, és bizonyos helyeken manapság inkább fagyiárusítást, kábítószer-kereskedelmet, felszolgálást vagy adott esetben gondolatolvasást bonyolítanak drónokkal. Vagy legalábbis megkísérelték.

A drón szó hallatán az emberek többnyire két dologra asszociálnak: vagy egy kedves kis játékrepülőre, amivel könnyen készíthetünk amatőr légi felvételeket, vagy pedig a hadsereg veszélyes felderítő- és gyilkológépeire. Nos, esetünkben egyik fél sem téved, a köznyelv ugyanis egyaránt drónnak nevezi a kis és nagyobb gépeket attól függetlenül, hogy szenzorokkal működnek vagy ember irányítja őket. Ugyanakkor nem a katonaság az egyetlen, ahol szolgálatba állították az eszközt; sokan sok helyütt újraértelmezték a felelős dróntartás szabályait, és egészen elképesztő -vagy éppen szórakoztató- célok megvalósításához használták.

Fagyiárusítás

2017-ben az Unilever new york-i divíziója elindította "Ice Cream Now" szolgáltatását, hogy fagylaltkedvelő vásárlóik a lehető leghamarabb élvezhessék a hűsítő finomságot. A drónokat a japán Terra Drone Corp biztosította, egy eszköz pedig egyszerre három pohár fagylaltot kézbesít. Yuki Ueno, a Terra Drone európai képviselője sajtóközleményükben arról beszélt, hogy a projektet nem pusztán szórakozásból indították el, merthogy ezzel is hozzá kívánnak járulni az Unilever ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Gondolatolvasó drónok

Az IBM nevű cég kávékihordó drónjai nemcsak egyszerűen felszolgálják a kávét, de jóval azelőtt kitalálják, hogy jól esne egy frissítő fekete, mielőtt hangosan kimondanánk. A drónok kamerái és biometrikus érzékelői lehetővé teszik az ember kognitív állapotának érzékelését: folyamatosan figyelik a vendégek pupillatágulását és arckifejezését, és ha úgy látják, már szállítják is az italt. Természetesen az adatvédelmi szabályok betartásával, és csak akkor, ha vendégek valóban ezt kívánják.

Tűzijáték helyett drón-show

A CollMot Robotics multi-drón szolgáltatást nyújtó magyar startup intelligens drónjai elképesztő műsort varázsolnak az égboltra fesztiválokon, és nagyobb kültéri rendezvényeken. Előadásaikhoz intelligens drónflottát használnak (ügyfeleik igényétől függően egyszerre akár több százat is), hogy aztán tűzijátékot, fényfestést, vagy történeteket imitáljanak. Bár a CollMot Robotics mostanáig elsősorban a szórakoztatóiparban képviseltette magát, a jövőben a drónok által kihasználható lehetőségeket a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az ipari mérések vagy egyéb hasznos közszolgáltatások terén egyaránt kamatoztatnák.

Drónok luxuskivitelben

2014. július elsején fura jelenség tűnt fel a las vegas-i Cosmopolitan luxushotel medencés buliján: a vendégek között teljes nyugalomban repkedő drón, miközben vödörben hűtött pezsgőt kínál. Azt nem tudni, hogy a szolgáltatás csak az amerikaiak nemzeti ünnepére szólt, vagy azóta is létezik, ám az bizonyos, hogy a Szövetségi Légiközlekedési Felügyelet (FAA) nem engedélyezi a drónok ilyesfajta - kültéri - használatát. Ehhez képest nem a Cosmopolitan az egyetlen hotel ahol hasonló szolgáltatást kínáltak: a kaliforniai Casa Madrona napi tízezer dolláros lakosztályában ugyancsak kipróbálhatták a vendégek a nem mindennapi felszolgálást.

Emberszállító drónok

A japán NEC Corporation tavaly mutatta be és tesztelte három kerekű, négy rotorral ellátott, pilóta nélküli járművét, melynek használata egy napon talán pont olyan természetes lesz, mint ma a repülőgépeké. Persze addig még hosszú az út, ráadásul megszokni sem épp egyszerű a fura külsejű "repülő taxikat". A hipermodern gép legnagyobb újítása, hogy rotorok vagy vezetékes propellerekkel végrehajtják a függőleges irányú le- és felszállásokat.

Kábítószerkereskedelem drónnal

Egy kaliforniai párt, név szerint Benjamin Baldassarre-t és Ashley Carroll-t 2017-ben fogtak el a helyi hatóságok illegális drogkereskedelem vádjával, amit drónok segítségével bonyolítottak le: ügyfeleik rendszerint egy parkolóban várták a magasból érkező szállítmányt, és a pénzt is így juttatták el dílereiknek. A nyomozók metamfetamint és LSD-s cukorkákat, valamint az illegális kábítószerek szállításra használt drónt is megtalálták a házkutatás során. Baldassarre kilencéves kislányára pedig a fürdőszobában bukkantak rá egy marihuánához tartozó pipával együtt.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.