Orvosi forradalmat hozhat a testen belüli nyomtatás élő tintával

2023 / 03 / 01 / Bobák Zsófia
Orvosi forradalmat hozhat a testen belüli nyomtatás élő tintával
Egyenesen a belső szervekre lehet nyomtatni biotinta és egy új lágyrobot segítségével. A robot következő generációs változatai olyan aprók lehetnek, hogy egy bőrön ejtett bemetszésen át is elvégezhető lesz a művelet.

A biotintával kivitelezett 3D-s nyomtatás nem újdonság, de a procedúra testen belüli elvégzésének megoldása még fejlesztés alatt álló terület, amelyhez azonban egyre közelebb kerülnek a kutatók. Néhány évvel ezelőtt már megalkották azt a biotintát, amely a test magasabb hőmérsékletéhez is képes alkalmazkodni és kellően megszilárdul a test belsejében is UV-fény használata nélkül, most pedig kifejlesztették azt a robotot, amivel egyszerűen és kevésbé invazív módon lehetséges bejuttatni az anyagot a szervekhez, ahol egyből háromdimenziós formában nyomtatható ki az igény szerinti forma.

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem mérnökei által fejlesztett 3D nyomtató legkisebb verziója egy 11-13 mm átmérőjű, tehát egy átlagos endoszkópos eszköznél nem nagyobb csőből és egy szintén kisméretű, hajlékony fejből áll, amivel egyenesen a belső szervek felületére lehet felvinni az élő sejtekből álló biotintát. A cső hossza módosítható, a fej pedig egyszerre több eszközt is tartalmazhat: a nyomtató mellett kamerát, víz befecskendezésére alkalmas kiegészítőt és akár egy elektromos szikét is, amivel a vizsgálat során detektált rákos elváltozásokat tudják eltávolítani az orvosok.

Az eszközt a testnyílásokon át tudják bejuttatni a megfelelő helyre, esetleg kisebb vágáson át, amennyiben nehezebben elérhető helyen van a kezelendő terület, vagyis kevésbé invazív megoldást jelent, mint egy teljes műtét. Az eszköz prototípusának, az F3DB-nak forgatható fejével előre meghatározott mintákat lehet kinyomtatni a sejtekből, de a sebkezelés igényeihez alkalmazható nyomtatás is lehetséges. Így egyazon beavatkozás alkalmával eltávolítható az észlelt tumor (például a vastagbélben) és befoltozható a seb a műszerrel.

A prototípust egy mesterséges vastagbélen és különböző sertésszerveken tesztelték, amelyeken többféle procedúra elvégzését is demonstrálták. A következő lépést az élő állatokon való tesztelés jelenti, később pedig az eszköz kicsinyítése következik, hogy akár egy bőrön ejtett bemetszésen át is el lehessen végezni a kezelést.

(Fotó: Getty Images/Inside Creative House)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.