Orvosi forradalmat hozhat a testen belüli nyomtatás élő tintával

2023 / 03 / 01 / Bobák Zsófia
Orvosi forradalmat hozhat a testen belüli nyomtatás élő tintával
Egyenesen a belső szervekre lehet nyomtatni biotinta és egy új lágyrobot segítségével. A robot következő generációs változatai olyan aprók lehetnek, hogy egy bőrön ejtett bemetszésen át is elvégezhető lesz a művelet.

A biotintával kivitelezett 3D-s nyomtatás nem újdonság, de a procedúra testen belüli elvégzésének megoldása még fejlesztés alatt álló terület, amelyhez azonban egyre közelebb kerülnek a kutatók. Néhány évvel ezelőtt már megalkották azt a biotintát, amely a test magasabb hőmérsékletéhez is képes alkalmazkodni és kellően megszilárdul a test belsejében is UV-fény használata nélkül, most pedig kifejlesztették azt a robotot, amivel egyszerűen és kevésbé invazív módon lehetséges bejuttatni az anyagot a szervekhez, ahol egyből háromdimenziós formában nyomtatható ki az igény szerinti forma.

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem mérnökei által fejlesztett 3D nyomtató legkisebb verziója egy 11-13 mm átmérőjű, tehát egy átlagos endoszkópos eszköznél nem nagyobb csőből és egy szintén kisméretű, hajlékony fejből áll, amivel egyenesen a belső szervek felületére lehet felvinni az élő sejtekből álló biotintát. A cső hossza módosítható, a fej pedig egyszerre több eszközt is tartalmazhat: a nyomtató mellett kamerát, víz befecskendezésére alkalmas kiegészítőt és akár egy elektromos szikét is, amivel a vizsgálat során detektált rákos elváltozásokat tudják eltávolítani az orvosok.

Az eszközt a testnyílásokon át tudják bejuttatni a megfelelő helyre, esetleg kisebb vágáson át, amennyiben nehezebben elérhető helyen van a kezelendő terület, vagyis kevésbé invazív megoldást jelent, mint egy teljes műtét. Az eszköz prototípusának, az F3DB-nak forgatható fejével előre meghatározott mintákat lehet kinyomtatni a sejtekből, de a sebkezelés igényeihez alkalmazható nyomtatás is lehetséges. Így egyazon beavatkozás alkalmával eltávolítható az észlelt tumor (például a vastagbélben) és befoltozható a seb a műszerrel.

A prototípust egy mesterséges vastagbélen és különböző sertésszerveken tesztelték, amelyeken többféle procedúra elvégzését is demonstrálták. A következő lépést az élő állatokon való tesztelés jelenti, később pedig az eszköz kicsinyítése következik, hogy akár egy bőrön ejtett bemetszésen át is el lehessen végezni a kezelést.

(Fotó: Getty Images/Inside Creative House)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.