Ősi kínai selyemre írt szöveg lehet a világ legrégebbi anatómiai atlasza

2020 / 09 / 18 / Justin Viktor
Ősi kínai selyemre írt szöveg lehet a világ legrégebbi anatómiai atlasza
Az ősi  szövegeket Mawangdui harmadik sírhalmában temették el, melyet Kr. e. 168-ban pecsételtek le, és a XX. század végén fedezték fel őket. Néhánynak korábban csak címét ismerték, mások pedig korábban nem ismert kommentárokat tartalmaztak a Konfuciusznak tulajdonított Ji Kinghez. Egy új tanulmány szerint a 2200 éves selyemre írt  kézirat, a világ legrégebbi ismert orvosi tankönyve lehet.

A friss kutatásokat az angliai Bangor Egyetem és az Egyesült Államok Howard Egyetemének anatómiai szakemberei végezték, az eredmények a The Anatomical Record című folyóiratban jelentek meg

Akupunktúra

A Changsha Mawangdui temetkezési helyen talált kéziratokat olyan akupunktúrás szövegeknek gondolják, melyek a Sárga császár belgyógyászattal foglalkozó klasszikus műve, a Huangdi Neijing előfutárai lehetnek. A kézirat ugyan nem említi kifejezetten az akupunktúrás pontokat, de ír meridiánokról és a kapcsolódási útvonalakról, melyeket a hagyományos kínai orvoslás ma is használ. 11 ilyen útvonal formájában írja le az emberi test felépítését, melyek mindegyikéhez saját betegségeik mintázatai társulnak.

Az anatómia történetét általában a klasszikus Görögországig vezetjük vissza. Vajon akkor ez a kézirat tudományos bizonyítékokon alapuló megközelítésnek tekinthető az emberi anatómia tekintetében? Ha igen, akkor az ókori Kína megelőzte Görögországot.

Misztikus blabla Valósághű leírások

A nyugati modern orvoslás ugyanakkor az akupunktúrát sem tekinti száz százalékban orvostudománynak, ezt a szöveget pedig korábban a misztikus energiák laza leírásaként értelmezték, nem pedig a test empirikus leírásaként. A kutatók most azonban azzal érvelnek, hogy a leírások fizikai anatómiai struktúrákon alapulnak, így gyakorlatilag mindegy, hogy a javasolt eljárások működnek-e vagy sem. 

A vizsgálat során összehasonlították a Mawangdui kéziratban részletezett testi jellemzőket az emberi test fizikai tulajdonságaival. A Mawangdui szöveg utal például a „tai yin meridiánra”, amely a tenyér közepe és az alkar két csontja között ír le valamilyen kapcsolatrendszert. Ha e mellé a leírás mellé odateszünk egy boncolt emberi könyököt, akkor az artériák és az idegek mentén találunk egy lapos szövetsávot, az úgynevezett bicipitalis aponeurosis-t, amely ugyanezt a mintát követi. 

Kételkedő nyugat

A tudósok ezzel nem azt állítják, hogy az akupunktúra sziklaszilárd tudomány, bár a bizonyítékokon alapuló kutatások alátámasztották hatékonyságát bizonyos állapotokban, például a fájdalom kezelésében. A nyugati orvoslás jelenleg nagyrészt szkeptikus annak tekintetében, hogy az akupunktúra hatékony eszköz lenne más betegségek kezeléséhez. A kutatók szerint a Mawangdui-kézirat ugyanakkor nem egyszerűen megalapozatlan elképzeléseken alapuló misztikus irat, hanem egy érvényes kísérlet az emberi anatómia leírására az ősi keleti kultúrában élők szemszögéből. 

"Más szempontból kell megközelítenünk ezeket a szövegeket, mint a nyugati orvoslási nézetei az emberi  test különálló artériáiról, vénáiról és idegeiről" - írta Vivien Shaw a tanulmány szerzője egy közleményben

„A selyematlasz szerzői nem rendelkeztek ezzel a megértéssel, ehelyett a hagyományos kínai orvoslás szemszögéből nézték a testet, amely a yin és yang komplementer ellentéteinek filozófiai koncepcióján alapul - magyarázta Shaw.

(Forrás: IFLS Kép: Wikimédia)

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.