Összefogtak a közösségi oldalak az orosz médiagépezettel szemben

2022 / 03 / 01 / Palotai Nándor
Összefogtak a közösségi oldalak az orosz médiagépezettel szemben
A Meta, a Microsoft és a Google felületei is korlátozzák az orosz állami híroldalak megjelenéseit, a vállalatokról egyre több techcég vesz példát.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió kapcsán számottevő mennyiségű téves információ is megjelenik különböző közösségi felületeken, az ukrán ellenállást buzdító mítoszoktól a dezinformáció céljára született álhírekig.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Facebook tényellenőrző programján több orosz állami médiaorgánum hírei is fennakadtak, ezeket a posztokat a Facebook figyelmeztető felirattal látta el. Az orosz távközlési hatóság, a Roszkomnadzor szerint a Facebook alapvető jogokat sértett a hírek megjelölésével, így követelték ezen feliratok eltávolítását a posztokról, azonban ennek a Facebook nem volt hajlandó eleget tenni, így erre válaszul Oroszországban korlátozták a Facebookhoz való hozzáférést.

A Meta ezen kívül a konfliktus kirobbanása óta felszámolt már Oroszországban és Ukrajnában is hamis felhasználói fiókokkal működő dezinformációs hálózatokat, továbbá – az ukrán kormánnyal együttműködve – több Ukrajnából működő felhasználói fiókhoz is korlátozta a hozzáférést, ezek közül számtalan fiók az orosz államhoz volt köthető. Ezen felül azt is megtiltották, hogy a fiókok hirdetéseket jelenítsenek meg, vagy bevételt termeljenek a megjelenő hirdetésekből.

Hétfőn a Meta további szankciókkal sújtotta az orosz állami médiaorgánumokat. Nick Clegg, a Meta globális ügyeiért felelős elnöke Twitteren jelentette be, hogy több európai ország kormányának kérésére korlátozni fogják az Russia Today és a Sputnik híroldalak elérhetőségét. Andy Stone, a Meta szóvivője megerősítette a The Verge híroldalnak, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Unió területén belül teljesen eltűnnek az RT és a Sputnik posztjai az Instagram és a Facebook platformokról.

Egyre többen szállnak be az online hírháborúba

  • A Google tulajdonában álló Youtube szombaton szintén demonetizálta az orosz állami médiához köthető a csatornákat, így azok nem termelnek több bevételt a hirdetésekből
  • A Twitter hétfőn jelentette be, hogy felületén megjelölte az orosz állami média posztjait, és igyekeznek minél kevesebb teret adni nekik, cserébe az oroszok a Twittert tették elérhetetlenné Oroszországban
  • A Microsoft szintén hétfőn csatlakozott az orosz állami média megfékezőinek sorába: a Microsoft Start felületén nem fognak megjelenni az RT és a Sputnik hírei, továbbá az RT hírapplikációi is lekerülnek a Windows appstore kínálatából, a Bing pedig bár továbbra is kiadja majd a két felület híreit, jócskán hátrébb fogja sorolni azokat, a vállalat továbbá orosz kibertámadások elhárítására is készül
  • Meglepő módon a kínai tulajdonú TikTok is beszállt az orosz állami médiafelületek visszaszorításába: a felületen az RT és a Sputnik oldalai innentől kezdve nem fognak tudni új posztokat létrehozni az EU területén, a fiókokba pedig nem fognak tudni belépni az üzemeltetőik
  • Az Oroszországban alig egy éve elérhető Netflix visszautasította, hogy március elsejétől - egy törvénymódosításnak köszönhetően - kötelezően felvegyen a kínálatába 20 db orosz állami csatornát

(Borítókép: Getty Images, fotó: TASS via Getty Images)

Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események Oroszország csütörtök reggel megtámadta Ukrajnát, a Live Universal Awareness Mapen pedig közel valós időben követhető, hogy mi történik az országban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.