Korlátozzák a Facebook használatát Oroszországban

2022 / 02 / 26 / Pőcze Balázs
Korlátozzák a Facebook használatát Oroszországban
Az orosz kormány azután döntött így, hogy a platform ellenőrizte, majd figyelmeztető feliratokkal látta el az ország állami médiájának híreit.

Az orosz távközlési hatóság, a Roszkomnadzor szerint a Facebook nem tisztelte az "alapvető emberi jogokat és szabadságokat", amikor korlátozta a hozzáférést négy állami médium bejegyzéseihez - írja a The New York Times. Erre válaszul a mai nappal "lépéseket tesznek azért, hogy részlegesen korlátozzák" a platform elérhetőségét. Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, akit nemrég a Meta globális ügyekért felelős elnökévé léptettek elő, azt nyilatkozta, hogy

"az orosz hatóságok elrendelték, hogy fejezzük be négy állami médium tartalmainak a független tényellenőrzését, illetve a bejegyzéseket ne lássuk el figyelmeztetésekkel. Ezt megtagadtuk. Ennek eredményeként bejelentették, hogy korlátozzák a szolgáltatásaink használatát".

A Facebook tényellenőrző programját 2020 nyarán mutattuk be a Rakétán. A program célja, hogy felismerje az esetleges álhíreket és téves információkat, ellenőrizze azokat, címkékkel lássa el az ilyen bejegyzéseket, illetve gondoskodjon róla, hogy azokkal minél kevesebben találkozhassanak az oldalon. Az ellenőrzéseket nem a cég munkatársai, hanem erre szakosodott, független szervezetek végzik, az amerikai Poynter Intézet által kidolgozott elvek mentén.

A The New York Times cikke emlékeztet rá, hogy a legismertebb amerikai platformok, mint a Twitter, a YouTube vagy az Instagram, mind elérhetőek Oroszországban, és teret adnak a politikusokétól eltérő vélemények megfogalmazására. Ugyanakkor nemrég beszámoltunk arról, hogy a Minecraft nevű játékban "tervezett merényletekért" is börtön járt az országban, illetve azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy úgy tűnik, Oroszország hosszabb távon szeretné függetleníteni magát az amerikai szolgáltatásoktól. Erre utal, hogy tavaly nyáron próbaképp lecsatlakoztak a globális internetről, vagy hogy 2019 óta előírják, hogy az összes, az országban eladott szórakoztatóelektronikai eszközön, az okostévéktől a számítógépekig, alapból futnia kell a Kreml által javasolt böngészőnek, üzenetküldő appnak vagy épp vírusirtónak.

Azt, hogy pontosan hogyan valósulnak meg a Roszkomnadzor által bejelentett korlátozások, illetve, hogy a Meta további szolgáltatásait, például a WhatsAppet vagy az Instagramot is érintik-e, egyelőre nem tudni.

(Borítókép: Thomas Ulrich/Pixabay)

Véletlenül letiltotta az ukrajnai háborút közvetítő forrásokat a Twitter A nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozó fiókok estek ideiglenesen a döntés áldozatául.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.