Korlátozzák a Facebook használatát Oroszországban

2022 / 02 / 26 / Pőcze Balázs
Korlátozzák a Facebook használatát Oroszországban
Az orosz kormány azután döntött így, hogy a platform ellenőrizte, majd figyelmeztető feliratokkal látta el az ország állami médiájának híreit.

Az orosz távközlési hatóság, a Roszkomnadzor szerint a Facebook nem tisztelte az "alapvető emberi jogokat és szabadságokat", amikor korlátozta a hozzáférést négy állami médium bejegyzéseihez - írja a The New York Times. Erre válaszul a mai nappal "lépéseket tesznek azért, hogy részlegesen korlátozzák" a platform elérhetőségét. Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, akit nemrég a Meta globális ügyekért felelős elnökévé léptettek elő, azt nyilatkozta, hogy

"az orosz hatóságok elrendelték, hogy fejezzük be négy állami médium tartalmainak a független tényellenőrzését, illetve a bejegyzéseket ne lássuk el figyelmeztetésekkel. Ezt megtagadtuk. Ennek eredményeként bejelentették, hogy korlátozzák a szolgáltatásaink használatát".

A Facebook tényellenőrző programját 2020 nyarán mutattuk be a Rakétán. A program célja, hogy felismerje az esetleges álhíreket és téves információkat, ellenőrizze azokat, címkékkel lássa el az ilyen bejegyzéseket, illetve gondoskodjon róla, hogy azokkal minél kevesebben találkozhassanak az oldalon. Az ellenőrzéseket nem a cég munkatársai, hanem erre szakosodott, független szervezetek végzik, az amerikai Poynter Intézet által kidolgozott elvek mentén.

A The New York Times cikke emlékeztet rá, hogy a legismertebb amerikai platformok, mint a Twitter, a YouTube vagy az Instagram, mind elérhetőek Oroszországban, és teret adnak a politikusokétól eltérő vélemények megfogalmazására. Ugyanakkor nemrég beszámoltunk arról, hogy a Minecraft nevű játékban "tervezett merényletekért" is börtön járt az országban, illetve azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy úgy tűnik, Oroszország hosszabb távon szeretné függetleníteni magát az amerikai szolgáltatásoktól. Erre utal, hogy tavaly nyáron próbaképp lecsatlakoztak a globális internetről, vagy hogy 2019 óta előírják, hogy az összes, az országban eladott szórakoztatóelektronikai eszközön, az okostévéktől a számítógépekig, alapból futnia kell a Kreml által javasolt böngészőnek, üzenetküldő appnak vagy épp vírusirtónak.

Azt, hogy pontosan hogyan valósulnak meg a Roszkomnadzor által bejelentett korlátozások, illetve, hogy a Meta további szolgáltatásait, például a WhatsAppet vagy az Instagramot is érintik-e, egyelőre nem tudni.

(Borítókép: Thomas Ulrich/Pixabay)

Véletlenül letiltotta az ukrajnai háborút közvetítő forrásokat a Twitter A nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozó fiókok estek ideiglenesen a döntés áldozatául.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.