Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött

2024 / 04 / 29 / Pőcze Balázs
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Többször elhangzik, hogy el fogunk késni, vagy már el is késtünk a Föld éghajlatának megóvásával. Most azonban nyilvánosságra került egy 1971-ben keltezett dokumentum, amely szerint a harcot, de legalábbis a jelenség megismerését, már rég elkezdhettük volna.

Az Inside Climate News-on olvasható hír szerint a terv, amelyet az elnök tudományos tanácsadói állítottak össze, hat globális és tíz regionális állomás létrehozását javasolta. Ezek a szén-dioxid, a napsugárzás, az aeroszolok és más tényezők az éghajlatra gyakorolt hatását vizsgálták volna, többek között a ma önvezető autókban is használt, de akkor még épp csak kifejlesztett lézeres távérzékeléssel, LIDAR-ral. Ezzel együtt a hatéves folyamat a legdrágább évében is csak huszonhárommillió dollárba került volna. Ez mai értéken százhetvenkét millió dollárnak felel meg. Összevetésként az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency, EPA) jövőre tizenegymilliárd dollárral tervez gazdálkodni, ennek a költségvetésnek a másfél százaléka egy ilyen projekt. A sors fintora, hogy az EPA-t pont Richard Nixon hívta életre, vagyis a Watergate-botrányról ismert politikus nem volt közönyös a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.

A cél az lett volna, hogy "felmérjék a jelenlegi és jövőbeli hatását a természetes klímaváltozásnak, figyelmeztetéseket adjanak ki a lehetséges katasztrofális trendekkel kapcsolatban, és új környezetvédelmi felismerések szülessenek, amik bölcs stratégiák alapját képezhetik". Azt is látták már, hogy "a földi és légi szállítás káros hatással van az atmoszférára". Ami a költségek és a hasznok összevetését illeti, még csak jósolni sem mertek a szerzők:

"az előnyök rendkívüliek, de nem számszerűsíthetőek, hiszen mindez hozzájárul az emberi faj túlélésnek biztosításához".

Azt nem tudni, hogy a javaslattal végül mi történt, azon kívül persze, hogy nem valósult meg. Pedig már 1969-ben is figyelmeztette az elnököt egy tanácsadója, hogy foglalkoznia kellene a globális felmelegedéssel. Daniel Patrick Moynihan azt is közölte a politikussal, hogy egy négyfokos hőmérséklet-változással már három méternyit emelkedne a tengerszint, vagyis "viszlát New York, illetve, ami azt illeti, viszlát, Washington".

(Borítókép: 12/Universal Images Group via Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.