Oxigén előállítás a holdon? Miért ne? Por van elég

2020 / 02 / 01 / Justin Viktor
Oxigén előállítás a holdon? Miért ne? Por van elég
Az Európai Űrügynökség tudósai módot találtak oxigén kinyerésére a szimulált holdporból. A Hold felületéből visszatérő minták 40–45 tömegszázalék oxigént tartalmaznak. Mind az oxigént, mind a fémet felhasználhatják a jövőben a Holdon élő telepesek. (A történet valahonnan ismerős.)

Ha vízbül ki lehet venni, holdporból is ki lehet

A tudósok szerint ez rendkívül hasznos lehet a jövőbeli holdi telepesek számára, mind a légzéshez, mind a rakétaüzem helyi megvalósításához. Most egy olyan rendszeren dolgoznak, amely képes belélegezhető oxigént kinyerni a szimulált holdpor-mintából.


A kép bal és bal oldalán szimulált holdtalaj avagy regolit halom; a jobb oldalon ugyanaz a halom, miután lényegében az összes oxigént kivonták belőle, és így pusztán fémötvözetek keveréke maradt. Mind az oxigént, mind a fémet felhasználhatják majd a Holdon élő telepesek a jövőben.

Az oxigénüzem prototípusát a Hollandiában található Noordwijkben, az ESTEC Európai Űrkutatási és Technológiai Központ Anyagok és Elektromos Alkatrészek Laboratóriumában állították fel. Az oxigén kinyerésére a prototípus-rendszer az olvadt só-elektrolízisnek nevezett módszert alkalmazza, amely magában foglalja a holdpor, más néven regolit, és olvadt kalcium-klorid-só elhelyezését egy fémkosárban, amely elektrolitként szolgál 950 ° Celsius fokra melegítve. Ezen a hőmérsékleten a regolit szilárd marad.


Oxigén előállítása a holdporból

Teccikérteni?

Áram átvezetése révén a háromszázezer/harmincezer litér az oxigént kivonják a regolitból, és az a són átvándorolva, összegyűlik az anódon. A folyamat további előnye, hogy a regolitot felhasználható fémötvözetekké alakítja. Az eljárást az Egyesült Királyságbeli Metalysis vállalat fejlesztette ki, ahol az oxigén csupán az eljárás nem kívánt mellékterméke, és széndioxid valamint szén-monoxid formájában kibocsátják. Így a tudósoknak át kellett tervezniük a rendszert, hogy megőrizhessék és megmérhessék a mintákból kivont oxigént. A rendszer a jelenlegi állapotában egy kivezető-csőbe légteleníti az oxigént, de a jövőbeli verziók ezt az oxigént elfogják és tárolják majd.

Az ESA kutatója, Alexandre Meurisse elmondta: „A gyártási folyamat különféle fémek kusza halmazát  hagyja maga után. Újabb hasznos kutatási vonal, hogy megvizsgáljuk, melyek a leghasznosabb ötvözetek, amelyek előállíthatók belőlük, és milyen alkalmazási területeik lehetnek.”


Holdpor-modellanyag oxigén extrahálás alatt.

Kísérleti ojjektum

A tudósok most egy „kísérleti üzem” tervezésére összpontosítanak, amely fenntarthatóan működhet majd a Holdon. Tommaso Ghidini, az ESA Szerkezetek-, Mechanizmusok- és Anyag-osztályának vezetője hozzátette:

„Az ESA és a NASA legénységgel indulnak vissza a Holdra, és szándékuk ezúttal ott is maradni. Ennek megfelelően a műszaki megközelítést átállítjuk a holdi erőforrások in situ (helyben történő) szisztematikus felhasználására."


A holdi modellanyag részecskék pásztázó elektronmikroszkópos képe az oxigén extrakció előtt.

"Az Emberi- és Robotika-Kutatási Igazgatóság, az európai ipar és a tudományos élet szereplőivel dolgozunk együtt annak érdekében, hogy olyan magas szintű  tudományos megközelítést és kulcsfontosságú alaptechnológiákat biztosítsunk a Holdon és talán egy napon a Marson való tartós emberi jelenlét érdekében mint ez is.”

Kéremkapcsojjaki.

(Forrás: TechExplorist Képek: Beth Lomax / Glasgowi Egyetem)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A NASA elárulta, milyen lesz a Holdra tervezett
A NASA elárulta, milyen lesz a Holdra tervezett "vasút"
A mágneses levitációval a felszín felett repkedő szállítójárművek akár már a 2030-as években megjelenhetnek a Holdon, ez pedig az állandó holdbázis létesítése szempontjából is kulcsfontosságú lépés lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.