Pacsiosztogatás helyett jógázni tanítottak egy robokutyát

2020 / 07 / 20 / Perei Dóra
Pacsiosztogatás helyett jógázni tanítottak egy robokutyát
Talán nem ez a robotkutya az ászanák mestere, a technológia azonban kétségkívül új szintre emelkedett ezzel a fejlesztéssel.

Helyszínünk a Sanghaj külterületén található Hangzhou település, ahol 2017-ben Xing Wang azzal a szándékkal alapította meg Unitree Robotics nevű, élethű robotok gyártására specializálódott vállalkozását, hogy a szerkezetek használata egy szép napon éppen olyan elterjedt legyen mint az okostelefonoké vagy a drónoké. Wang hű követője a szintén robotikával foglalkozó Boston Dynamics vállalatnak, így többek között ez inspirálta legújabb fejlesztésüket, az A1 névre keresztelt négylábú, jógaszerű mozdulatokat produkáló robotot, melyről videót is készítettek:

"Marc Raibert a példaképem" - nyilatkozta egy alkalommal Wang az IEEE Spectrumnak a Boston Dynamics elnökéről és alapítójáról. Bár a Unitree Robotics élénk figyelemmel kíséri a Boston Dynamics munkáját, a Wang és csapata által tervezett négylábú robotok ugyanakkor méretre kisebbek, működésre pedig egyszerűbbek a másik cég eszközeihez képest. Hiszen ahogy Wan fogalmazott, az volt a céljuk, hogy

a robotok segítsék az emberek mindennapjait azáltal, hogy cipekednek helyettük, vagy csak egyszerűen társaságot nyújtanak.

Hogy az A1 valóban beválthassa a hozzáfűzött reményeket, a tervezők eleve úgy alkották meg, hogy súlya is csupán fele (tizenkét kilogramm) a Boston Dynamics huszonöt kilogrammos szerkezetéhez képest. Plusz, ahogy az alábbi Tweet-bejegyzésben láthatjuk, az A1 'személyében' nemcsak a jógában, de a futásban is társra találunk.

Ami pedig az árát illeti, az A1 robot tízezer amerikai dollárba, míg a Robot Dynamics Spotja hetvennégyezer USD-be kerül. Az A1 robot ráadásul további trükköket is tartogat, ugyanis profi atlétához méltón szaltózik, emellett autonóm módon megcélozza és követi a járműveket, illetve személyeket, valamint elkerüli az ütközéseket.

(Fotó: Unitree Robotics)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.