Pancser robotok, akiket kirúgtak az állásukból

2020 / 08 / 18 / Perei Dóra
Pancser robotok, akiket kirúgtak az állásukból
Egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy tartanunk kell a robotoktól, mert mire kettőt pislogunk, elveszik a munkánkat. Nos, bizonyos munkaköröket valóban gyorsabban és precízebben ellátnak nálunk, ám egyelőre még folyamatos emberi felügyeletre szorulnak. Plusz vannak olyan teljesen hétköznapi területek, ahol csődöt mondanak és ki kell rúgni őket.

Sokat ügyetlenkednek

Legtöbben bizonyára hallottak a Knightscope biztonsági robotjáról, ami 2018-ban, szinte azonnal forgalomba kerülése után öngyilkos lett. Vagyis nem a szó klasszikus értelemben, hanem szimplán meghibásodott, és ennek következtében nem érzékelte, hogy nem kellene a szökőkútba hajtania. A Knightscope robotzsarui egyébként sok kritikát kaptak, mivel előfordult például, hogy egyikük áthajtott egy gyereken. Később kiderült, hogy hamisan vádolták meg a nemes egyszerűséggel Tizenhármas nevű robotot, mert mint kiderült, a gyerek háttal futott, és miközben a robot ki akarta kerülni, a gyerek nekiment.

Ugyancsak a Knightscope fejlesztése az a robot, ami hajléktalanokat vegzált, és paterolt ki az általa őrzött területről, ami nem éppen emberbarát cselekedet.

Butaságokat beszélnek

Pepper a japán Softbank cég robotja külföldön vállalt munkát, pontosabban egy skót élelmiszerboltban segített a vásárlóknak. Pepper első pillantásra nagyon cuki, és direkt arra fejlesztették, hogy üzletekben segítsen a vevőknek, vagy hogy szórakoztassa az egyedül élőket. A százhúsz centis robot érti a beszédet, a testébe épített tablet segítségével pedig válaszolgat is. Az edinburgh-i boltban a helyi egyetem diákjai bónusz featureként egy chatbotot is fejlesztettek, hogy a Fabióvá keresztelt Pepper a helyieket segítse. Eleinte mindenki örömmel várta, aztán kiderült, hogy Fabio totálisan alkalmatlan a bolti eladói munkára. Ha megkérdezték tőle, hogy merre van a tej, használható információ helyett annyit vetett oda, hogy a hűtőben, de arról már mélyen hallgatott, hogy az merre van, ahogyan azt sem ajánlotta fel, hogy odavezeti a kérdezőt.

De az is előfordult, hogy válaszra sem méltatott valakit, míg másoknak viccet mesélt, ha már érdemi segítséget nem nyújtott.

Aztán a rábízott kóstoltatást is ellébecolta, az üzlet látogatói gyakorlatilag észre sem vették, míg ha egy húsvér munkatárs kóstoltatott, akkor sokkal nagyobb volt a siker. Úgyhogy akármennyire is kedvelték Fabiót, a vezetőség végül megvált tőle.

Szemtelen munkakerülők

Promobot egy orosz kutatóintézetből szökött meg, miután az egyik kutató elfelejtette bezárni a kaput. Na jó, ezt talán nem nevezhetjük igazi lógásnak, mindenesetre Promobotról gyorsan kiderült, hogy nem feltétlenül a tudománynak szentelné robotéletét, sokkal inkább a szabadban sétálgatna, különösen szép időben. A szökése közben lemerült eszköz egyébként az út közepén kisebb közlekedési káoszt okozott, de végül egy mérnök visszakísérte.

Nem ismerik a szakmákat

A szabóság rendkívül nehéz hivatás, olyannyira, hogy emiatt csődöt mondott az Original Stitch nevű startup azon törekvése, hogy mesterséges intelligenciát vigyen bele a méretre szabott ruháinak elkészítésébe. Az alapötlet lényege az volt, hogy az ügyfél beküld egy fotót a kedvenc ingéről, a tudomány és technika pedig a kép alapján leveszi a méretet. A Bloomberg újságírói ki is próbálták, de sajnos csalódás lett a vége minden egyes alkalommal, mert az ing vagy túl feszes lett, vagy annyira szűk, hogy be sem tudták gombolni. És mielőtt ezt sokan azzal magyaráznák, hogy biztosan az újságírók híztak meg, azokat ki kell ábrándítanunk, hiszen olyan inget is kaptak, aminek túl hosszú lett az ujja. A cég ezért végül inkább leállította a mesterséges intelligenciás ingrendelést addig, amíg ki nem javítják a hibákat.

Akit még az űrből is hazaküldtek

Robonaut 2011-ben indult expedíciójára, de 2015-ben elromlott és azóta egy sarokban foglalta az egyébként sem túl sok helyet. Bár alapvetően jól működött, a robotikában kevésbé jártak kollégáktól kapott lábai után elindult a lejtőn. Vagy nem működött, vagy kiszámíthatatlanná vált, aztán már rossz adatokat is küldött, úgyhogy kénytelenek voltak hazapaterolni a Földre hogy rendbe hozzák hibáit.

Csapnivaló hamburgerkészítő

Flippyhez, az első robotikus húspogácsamenedzserhez szintén nagy reményeket fűztek fejlesztői a Pasadenai CaliBurgerben, ám végül csak egy műszakot sikerült lehúznia.

A Miso Robotics gyártmányának eredetileg figyelni kellett volna, hogy mi készül előtte a sütőlapon, beazonosítani, hogy éppen egy húspogácsát lát vagy egy bucit, és ennek megfelelően fordítani a tökéletes pillanatban. Csakhogy túl lassú volt, ezért inkább visszaküldték feltalálóihoz. Plusz a szendvicsek összekészítését továbbra is emberek végezték, így munkája nem volt túl praktikus.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.