Pangeos, az úszó város, ami folytonosan vándorolna a Föld körül

2022 / 11 / 15 / Bobák Zsófia
Pangeos, az úszó város, ami folytonosan vándorolna a Föld körül
A jachtokat és egyéb úszó járműveket tervező olasz dizájner valóságtól elrugaszkodott koncepciója akár a gyakorlatban is testet ölthet, legalábbis ezt ígéri az ötletgazda.

Pangeos egy kisebb városnyi épületet és infrastruktúrát magában foglaló platformja az elképzelés szerint állandó jelleggel mozgásban lenne a tengerek és óceánok vizein, hogy utasait szállítva egyedülálló élményt nyújtson azok számára is, akik már minden luxust kipróbáltak. A teknős alakú jármű a valahai szuperkontinensről, Pangeáról kapta nevét és "elődjéhez" hasonlóan olyan egységet képviselne, ami összefogná a széttöredezett részleteket: nem lenne szükség többé arra, hogy az emberek külön-külön induljanak világnéző körútra a saját hajóikkal, vagy akár a hatalmas turistaszállítókkal, hanem mindenki egy helyen találhatná meg itt hosszabb-rövidebb időre az átmeneti otthonát.

Az autókat és különleges jachtokat tervező Pierpaolo Lazzarini víziója, amelyet már 2009-ben megálmodott, a dizájner által valaha készített legextrémebb hajónak számít, a leírás szerint nem mega-, hanem terajacht, ami eddig csak egy papíron létező koncepció volt. Lazzarini azonban tervezett már korábban is szokatlan vízi járműveket, amelyek végül vevőkre találtak és Pangeost is szándékában áll a valóságban is megalkotni, így egy közösségi finanszírozású projekt keretében támogatókat gyűjt a valódi tervezés és gyártás beindításához. A tervező magát az építéshez szükséges helyszínt és metódust is részletesen felvázolta a projekt bemutatójában - eszerint a terajachtot a Vörös-tenger partján, Szaúd-Arábiában, a King Abdullah kerületben szerelnék össze, ahol egy 1 négyzetkilométeres területen lecsapolnák a tengert, hogy itt alakítsák ki az alagsori egység számára elegendő helyet biztosító hajógyárat. Az alsó szint tartalmazná a generátorokat, a legénységi folyosókat, az energiaellátó rendszert és más olyan hozzávalókat, amelyeket nem szeretnének központi helyen látni, a felső szinteken pedig a parkok, medencék, és sokszintes épületek nyújtanának lakó-, és szórakozóhelyet az embereknek.

Az energiafogyasztást részben napelemes rendszerrel fedeznék, ami nyitott tetőként körbefutna a járművön. A pontos értékeket, hogy mennyit fogyasztana a jacht, utasokkal a fedélzetén, teljes üzemmódban, nem részletezték a leírásban, de a napelemek valószínűleg csak alacsony arányban tudnának hozzájárulni az energiaellátáshoz. Az 550 méter hosszú és legszélesebb pontján 610 méter széles jármű 30 000 különálló teremből (cellából) állna és 60 000 vendég befogadására lenne képes. A monstrumot 9 darab elektromos HTS (magas hőmérsékletű szupravezető) motor hajtaná és majdnem 10 km/h-ás sebességgel tudna haladni.

A Pangeos közösségi finanszírozásból valósulna meg, aminek első lépéseként Lazzarini cége NFT kollekció formájában árusítja a különböző egységeket a hajón és kriptopénzzel lehet fizetni az egyelőre csak a képzeletben létező hotelszobákért, lakásokért, villákért és hajójegyekért. A megvásárolható otthonok 2023-ban az Unreal Engine segítségével a metaverzumban felépülő virtuális valóság platformban valamivel kézzelfoghatóbb formát öltenek és az eladásokból befolyt összegből lassan a valódi világban is valósággá válhat a terajacht. Ennek időpontját Lazzarini valamikor 2033 környékére tervezi, de az, hogy meddig jut a projekt és tényleg megvalósul-e az úszó város, vagy csak egy túl nagyra törő terv marad belőle, a potenciális befektetőkön múlik.

(Fotó: Pangeos Yacht)

A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa A kétszáz hektáron felépülő, mesterséges szigeteken álló város egy megoldás lehet arra, hogyan védekezhetnek a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel szemben a szigetországok.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.