Pangeos, az úszó város, ami folytonosan vándorolna a Föld körül

2022 / 11 / 15 / Bobák Zsófia
Pangeos, az úszó város, ami folytonosan vándorolna a Föld körül
A jachtokat és egyéb úszó járműveket tervező olasz dizájner valóságtól elrugaszkodott koncepciója akár a gyakorlatban is testet ölthet, legalábbis ezt ígéri az ötletgazda.

Pangeos egy kisebb városnyi épületet és infrastruktúrát magában foglaló platformja az elképzelés szerint állandó jelleggel mozgásban lenne a tengerek és óceánok vizein, hogy utasait szállítva egyedülálló élményt nyújtson azok számára is, akik már minden luxust kipróbáltak. A teknős alakú jármű a valahai szuperkontinensről, Pangeáról kapta nevét és "elődjéhez" hasonlóan olyan egységet képviselne, ami összefogná a széttöredezett részleteket: nem lenne szükség többé arra, hogy az emberek külön-külön induljanak világnéző körútra a saját hajóikkal, vagy akár a hatalmas turistaszállítókkal, hanem mindenki egy helyen találhatná meg itt hosszabb-rövidebb időre az átmeneti otthonát.

Az autókat és különleges jachtokat tervező Pierpaolo Lazzarini víziója, amelyet már 2009-ben megálmodott, a dizájner által valaha készített legextrémebb hajónak számít, a leírás szerint nem mega-, hanem terajacht, ami eddig csak egy papíron létező koncepció volt. Lazzarini azonban tervezett már korábban is szokatlan vízi járműveket, amelyek végül vevőkre találtak és Pangeost is szándékában áll a valóságban is megalkotni, így egy közösségi finanszírozású projekt keretében támogatókat gyűjt a valódi tervezés és gyártás beindításához. A tervező magát az építéshez szükséges helyszínt és metódust is részletesen felvázolta a projekt bemutatójában - eszerint a terajachtot a Vörös-tenger partján, Szaúd-Arábiában, a King Abdullah kerületben szerelnék össze, ahol egy 1 négyzetkilométeres területen lecsapolnák a tengert, hogy itt alakítsák ki az alagsori egység számára elegendő helyet biztosító hajógyárat. Az alsó szint tartalmazná a generátorokat, a legénységi folyosókat, az energiaellátó rendszert és más olyan hozzávalókat, amelyeket nem szeretnének központi helyen látni, a felső szinteken pedig a parkok, medencék, és sokszintes épületek nyújtanának lakó-, és szórakozóhelyet az embereknek.

Az energiafogyasztást részben napelemes rendszerrel fedeznék, ami nyitott tetőként körbefutna a járművön. A pontos értékeket, hogy mennyit fogyasztana a jacht, utasokkal a fedélzetén, teljes üzemmódban, nem részletezték a leírásban, de a napelemek valószínűleg csak alacsony arányban tudnának hozzájárulni az energiaellátáshoz. Az 550 méter hosszú és legszélesebb pontján 610 méter széles jármű 30 000 különálló teremből (cellából) állna és 60 000 vendég befogadására lenne képes. A monstrumot 9 darab elektromos HTS (magas hőmérsékletű szupravezető) motor hajtaná és majdnem 10 km/h-ás sebességgel tudna haladni.

A Pangeos közösségi finanszírozásból valósulna meg, aminek első lépéseként Lazzarini cége NFT kollekció formájában árusítja a különböző egységeket a hajón és kriptopénzzel lehet fizetni az egyelőre csak a képzeletben létező hotelszobákért, lakásokért, villákért és hajójegyekért. A megvásárolható otthonok 2023-ban az Unreal Engine segítségével a metaverzumban felépülő virtuális valóság platformban valamivel kézzelfoghatóbb formát öltenek és az eladásokból befolyt összegből lassan a valódi világban is valósággá válhat a terajacht. Ennek időpontját Lazzarini valamikor 2033 környékére tervezi, de az, hogy meddig jut a projekt és tényleg megvalósul-e az úszó város, vagy csak egy túl nagyra törő terv marad belőle, a potenciális befektetőkön múlik.

(Fotó: Pangeos Yacht)

A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa A kétszáz hektáron felépülő, mesterséges szigeteken álló város egy megoldás lehet arra, hogyan védekezhetnek a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel szemben a szigetországok.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.