A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa

2021 / 04 / 29 / Bobák Áron
A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa
A klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés a következő évtizedekben számos országnak fog súlyos problémákat okozni, de közülük is kiemelten veszélyeztetettek azok a szigetországok, amelyeket teljes egészében az óceán határol.

Ilyen ország az Indiától délre található Maldív-szigetek is, amely összterületét tekintve a világ legalacsonyabban fekvő országa, hiszen területének több mint nyolcvan százaléka kevesebb, mint egy méterrel fekszik a tengerszint felett. Az 1192 szigetből és néhány atollból álló ország emiatt rendkívül kiszolgáltatott a klímaváltozás hatásainak, a NASA Earth Observatory szerint a pesszimista forgatókönyvek alapján a szigetek már 2050-re lakhatatlanná válhatnak. A szigetország kormánya eddig főleg szárazföldi területek felvásárlásával valamint mesterséges szigetek létesítésével igyekezett megoldást találni a problémára, március 14-én viszont egy minden eddiginél ambiciózusabb tervet jelentettek be, aminek a kivitelezése már jövőre megkezdődhet.

A szigetország ugyanis egy komplett úszó várost készül felépíteni közvetlenül az ország fővárosa, Malé mellett, amely kétszáz hektáros területével a legnagyobb ilyen beruházás lesz a világon. A holland Dutch Docklands építészcég tervei alapján megvalósuló város hatszögletű, fentről nézve korallra emlékeztető elemekből épül majd fel, amelyek a várost körbevevő, hullámtörőként is funkcionáló szigetekhez kapcsolódnak.

A városban a több ezer lakóépület mellett lesznek boltok, iskola és kórház is, egy átlagos, száz négyzetméteres lakás ára pedig 250 ezer dollártól, vagyis 75 millió forinttól fog indulni. Ebből arra következtethetnénk, hogy az úszó várost nem is annyira a helyi lakosságnak, mint inkább a Maldív-szigetekre nyaralni járó turistáknak szánják, de a projektről kiadott sajtóközlemény állítása szerint a cél, hogy a helyi, jellemzően halászatból élő családok is új otthonra leljenek az úszó városban. (Popular Mechanics)

További cikkek a témában:

Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.