Perrel fenyegették meg az önkénteseket, akik néhány száz forintért gyártották le a több millió forintos orvosi eszközt

2020 / 03 / 18 / Bobák Áron
Perrel fenyegették meg az önkénteseket, akik néhány száz forintért gyártották le a több millió forintos orvosi eszközt
Olaszországban a koronavírus rohamos terjedése miatt a kórházak a kapacitásuk határán vannak, néhány helyen pedig elkezdtek kifogyni a létfontosságú orvosi eszközökből. Egy olasz startup ezért 3D-nyomtatóval kezdett neki a szelepek gyártásának.

A The Verge cikke szerint az olasz kórház beszállítója nem tudta időben vállalni a szelepek legyártását, így Cristian Fracassi és Alessandro Ramaioli, az Isinnova nevű startup alapítói megpróbálták elkérni a gyártótól a szelep tervrajzait, hogy 3D-nyomtatóval készíthessenek utánpótlást. Segítség helyett viszont csak fenyegetést kaptak, a gyártó ugyanis kilátásba helyezte, hogy ha megvalósítják a tervüket, akkor szabadalmi jogsértés miatt beperelik őket.

Az Isinnova ennek ellenére elkezdte legyártani a szelepeket, amit a 11 ezer dolláros, vagyis több mint 3,5 millió forintos ár helyett darabonként mindössze egy dollárból készítettek el. Az ötletgazda Massimo Temporelli szerint a szelepek eddig több mint tíz beteg kezelésében segítettek.


Az utángyárott szelepek

"Olyan betegekről van szó, akiknek az élete veszélyben volt, mi pedig segítettünk. Pont"

- írta később a Facebookon Fracassi, aki azt is hozzátette, hogy nem áll szándékukban pénzt keresni a helyzeten, és a terveket nem fogják megosztani másokkal. Olaszországban március 18-ig több mint 31 ezer ember fertőződött meg koronavírussal és több mint 2500-an haltak bele a betegségbe.

(Fotó: Massimo Tamporelli, Paola Pisano)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.