Perrel fenyegették meg az önkénteseket, akik néhány száz forintért gyártották le a több millió forintos orvosi eszközt

2020 / 03 / 18 / Bobák Áron
Perrel fenyegették meg az önkénteseket, akik néhány száz forintért gyártották le a több millió forintos orvosi eszközt
Olaszországban a koronavírus rohamos terjedése miatt a kórházak a kapacitásuk határán vannak, néhány helyen pedig elkezdtek kifogyni a létfontosságú orvosi eszközökből. Egy olasz startup ezért 3D-nyomtatóval kezdett neki a szelepek gyártásának.

A The Verge cikke szerint az olasz kórház beszállítója nem tudta időben vállalni a szelepek legyártását, így Cristian Fracassi és Alessandro Ramaioli, az Isinnova nevű startup alapítói megpróbálták elkérni a gyártótól a szelep tervrajzait, hogy 3D-nyomtatóval készíthessenek utánpótlást. Segítség helyett viszont csak fenyegetést kaptak, a gyártó ugyanis kilátásba helyezte, hogy ha megvalósítják a tervüket, akkor szabadalmi jogsértés miatt beperelik őket.

Az Isinnova ennek ellenére elkezdte legyártani a szelepeket, amit a 11 ezer dolláros, vagyis több mint 3,5 millió forintos ár helyett darabonként mindössze egy dollárból készítettek el. Az ötletgazda Massimo Temporelli szerint a szelepek eddig több mint tíz beteg kezelésében segítettek.


Az utángyárott szelepek

"Olyan betegekről van szó, akiknek az élete veszélyben volt, mi pedig segítettünk. Pont"

- írta később a Facebookon Fracassi, aki azt is hozzátette, hogy nem áll szándékukban pénzt keresni a helyzeten, és a terveket nem fogják megosztani másokkal. Olaszországban március 18-ig több mint 31 ezer ember fertőződött meg koronavírussal és több mint 2500-an haltak bele a betegségbe.

(Fotó: Massimo Tamporelli, Paola Pisano)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.