Pókemberszerű falmászóképességeket adhat ez a szuper tapadós anyag

2024 / 05 / 05 / Felkai Ádám
Pókemberszerű falmászóképességeket adhat ez a szuper tapadós anyag
Hamarosan elég könnyen Pókemberré válhatunk hála az E44 epoxinak, ami képes hő hatására megváltoztatni a tulajdonságait, így amint az egyik kutató mondta: az emberek hamarosan igazi Pókemberként mászkálhatnak a falakon.

Bizonyos szuperhősök képességeit relatíve könnyű (értsd: elméletileg legalábbis nem lehetetlen) leutánozni. Ha például valaki Batmanné válna, ahhoz elég “csak” gazdagnak, szuperintelligensek (190-es IQ a belépő szint) lennie, aki járatos a világ összes harcművészetében… Na jó, ez sem épp pehelysúlyú vállalás – na, de akkor mi a helyzet a tényleges szuperképességekkel? Például Pókember leglátványosabb tulajdonságával, tehát hogy képes mászni a falakon?

Különös, de ez a közeljövőben talán könnyebben elérhető lesz, mint hogy az ember a fentebb említett, denevér emblémás igazságtevővé váljon – és ez egy csapat szingapúri tudós találmányának lesz köszönhető. A kutatók ugyanis kifejlesztettek egy E44 epoxi nevű alakmemóriás polimert, amely a hőmérséklet hatására változtatja a tulajdonságait.

Szobahőmérsékleten az anyag kemény és üveges, de hevítésre meglágyul, és más felületek textúrájába is képes behatolni szőrszerű struktúrákkal, az úgynevezett fibrillikkál – és így erős kötéseket hoz létre, amelyek újramelegítéssel megszüntethetőek. A ragasztó a tesztek során a legkülönbözőbb textúrákhoz ragadt hozzá anélkül, hogy maradékanyagot hagyott volna maga után. A fibrillák ráadásul jelentős tömeget képesek megtartani: egy tenyérnyi anyag, amely egy 37 fibrillából álló párnát jelent, 60 kg-ot bír el.

Mint azt Jimmy Hsia professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

“A technológia nagyon hasznos lesz az öntapadós tartóeszközökben és mászórobotokban, és egy napon lehetővé teheti, hogy az emberek úgy mászkálhassanak a falakon, mint egy valódi Pókember.”

Minden rajongónak rossz hír viszont, hogy sajnos még kell némi türelem, mielőtt elkezdenénk varrogatni a kedvenc pókkosztümönket, mivel a technológia bár ígéretes, de jelenleg nem korlátok nélkül való. Az első nehézség, hogy az anyagot 60 °C-ra kell felmelegíteni, hogy leváljon a felületről, ami sokáig tarthat, és miután egy felülethez nyomták, körülbelül három percig tart, amíg ismét annyira lehűl, hogy a helyére rögzüljön. Ezek alapján a felhasználás jelenleg nem foglalja magában a szuperhősi tevékenységet, hanem inkább csak a ráérősebb ipari felhasználást – például nehéz terheket szállító robotmarkolókat.

A csapat szerint azonban ezen aktiváláshoz, deaktiváláshoz szükséges feltételek érvényesülési ideje szignifikánsan csökkenthető – mint Dr. Linghu Changhong, a tanulmány első szerzője hozzátette:

“Az eredményeink alapján a várakozási idő másodpercekre csökkenthető, és a kapcsolási hőmérsékletek a testhőmérséklet közelébe csökkenthető, ami drámai módon kitágítja az alkalmazási lehetőségeket.”

(Kép: Nanyang Technological University Singapore)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.