Pókok inspirálták a következő generációs sebtapaszt

2019 / 11 / 20 / Felkai Ádám
Pókok inspirálták a következő generációs sebtapaszt
A mindkét felén tapadós ragasztóval könnyebben lehet majd összezárni a szöveteket egy-egy műtéti beavatkozás után. Honnan jött az ötlet? A pókoktól. Egész pontosan onnan, hogy a pókok esőben speciális ragasztóanyagot választanak ki, hogy elkapják a prédájukat. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai azt vizsgálták, hogy a pók által kiválasztott anyag miként nyeli el a vizet.

Az ez alapján elkészített ragasztó pedig pillanatokon belül működött a vizsgálathoz használt disznóbőrön és tüdőn. A csapat szerint további kutatások után az anyag kiválthatja a varratokat is akár.

Ez se jó, de az se igazán

A különböző szövetek és szervek ragasztgatása épp azért nehéz, mert nedves felületekről beszélünk. Ezért is alkalmazták eddig hagyományosan a varrást a nagyobb, mélyebb sebek, valamint a műtéti bemetszések lezárására – ám ez sem a legjobb módszer, hiszen egyrészt nem minden esetben működik, ráadásul magas a fertőzési kockázat.

Szöveti ragasztók egyébként már léteznek, csak éppen eltart több percig is, amíg megszáradnak, ráadásul egy műtét esetén, a test belsejében alkalmazva őket rácsöpöghet más szervekre is.

Segít a természet

Az MIT tudósai azt tették tehát, mint a történelem nagy tudósai általában: a természethez fordultak inspirációért.

A pókok ragadós, töltéssel rendelkező poliszacharidot választanak ki esőben. Ez az anyag a préda testfelületéről szinte rögtön elnyeli a vizet, és hátrahagy egy száraz foltot, amelyhez a ragasztó már tapadni tud.

A kutatók ezt úgy szimulálták, hogy poliakrilsavat használtak a ragasztóval együtt. Az előbbi elszívta a vizet a nedves szövetről, ami miatt az utóbbi rögtön tudott tapadni. Ha mindehhez még zselatint vagy kitozánt is adtak, akkor az így létrejött anyag napokig vagy akár hónapokig (attól függően mennyi időre van szükség) is őrizheti az alakját.

Több módon is

Ám nem csak a sebgyógyításban jelentene ez az anyag áttörést, hanem a segítségével akár orvosi eszközöket lehetne ragasztani a különböző szervekhez (például pacemaker elektródát a szívburokra) anélkül, hogy ehhez az adott szervet varrni vagy vágni kellene.

A jelenleg folyó állati tesztek egyelőre nagyon biztatóak, de sajnos még éveket kell várnunk, hogy az új technológiát embereken is alkalmazhassák.

(Kép: Pixabay, Forrás: BBC.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.