Pókszerű mezőgazdasági gépek járőrözhetnek a termőföldeken 2023 / 05 / 20 / Bobák Zsófia

A francia Meropy cég SentiV nevű gépe első látásra egy furcsa ízeltlábúra hasonlít, kivéve, hogy nem mászik, hanem gurul - a gép megjelenése a földeken emiatt szokatlan látványt nyújthat, de munkája annál hasznosabb. Az önállóan működő robot ugyanis adatokat gyűjt két kamerája segítségével a növények állapotáról és folyamatosan monitorozza a fejlődésüket, így a gazdák pontosabb képet kaphatnak arról, milyen vegyszereket, milyen mennyiségben és hol szükséges alkalmazniuk. Az adatgyűjtés a precíziós mezőgazdaság egyik legfontosabb alapköve, ami által nem csak hatékonyabb, hanem gazdaságosabb és környezetkímélőbb gazdálkodást lehet folytatni. A SentiV sajátos külsejét a felhasználási módja magyarázza: tekintve, hogy a robot állandóan a növények között jár, ezért építésénél lényeges szempontot jelentett a minél könnyebb (15 kilogrammos) struktúra kialakítása és a hagyományos kerekek nélküli szerkezet, mivel ez utóbbiak jobban nyomot hagytak volna a talajon, összenyomva a kisebb növényeket. A SentiV-nek egyelőre csak a prototípusa készült el, de a cég reményei szerint hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet a gép és elősegítheti a fenntarthatóbb mezőgazdasági termelést szerte a világban. (Fotó: Meropy)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.