Precedens értékű ítélet született a Shell ügyében - 45%-kal kell csökkenteniük az üvegházhatású gáz kibocsátásukat 2030-ra

2021 / 05 / 29 / Bobák Zsófia
Precedens értékű ítélet született a Shell ügyében - 45%-kal kell csökkenteniük az üvegházhatású gáz kibocsátásukat 2030-ra
A holland bíróság döntése kihathat a többi olajipari szereplő jövőbeli helyzetére is.

A hágai központú Royal Dutch Shell ellen már tavaly megkezdődött a klímaaktivisták tüntetéssorozata, majd decemberben hét környezetvédelmi szervezet és több mint 17 000 holland polgár keresetet nyújtott be a holland bírósághoz, amelyben követelték, hogy a hatóságok hivatalosan kötelezzék a céget az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A felperesek célkitűzése az volt, hogy elérjék, a vállalatnak 2030-ra a 2019-es értékekhez képest 45%-kal kevesebb legyen a szén-dioxid kibocsátása. Ennek érdekében a tárgyalás alatt a panaszosoknak bizonyítaniuk kellett, hogy a cég számára elérhető egy alternatív üzleti modell, amelyre át tudnak térni a jelenlegi gyakorlatról és amely környezetbarátabb működést tesz lehetővé.

Ehhez a Guardian beszámolója szerint a felperesek a dán nemzeti olajcég példáját tervezték felhozni annak bizonyítására, hogy az átállás lehetséges anélkül, hogy a vállalatnak hosszú távon anyagi kára származna belőle: az Ørsted ugyanis prosperál, miközben a zöld energiát használja egyre nagyobb arányban és 2035-re már a 96%-os kibocsátás csökkentését célozta meg. A Shellnél ezzel szemben, noha szóvivőjük szerint egyetértenek azzal, hogy a klímaváltozás ügye sürgős probléma, amivel mindenkinek foglalkoznia kell, de a közeljövőben egyelőre még leginkább az olajban és gázban látják a cég további működésének útját. A per azért is indulhatott nagy reményekkel a szervezetek részéről, mert Hollandiában a bíróság korábban már hozott ítéletet hasonló ügyben, a környezetvédelem érdekeit szem előtt tartva más, politikai vagy pénzügyi szempontokkal szemben: 2015-ben egy történelmi döntés során arra kötelezte a kormányt, hogy többet kell tennie az üvegházhatású gázok szintjének redukálása érdekében.

Ahogy arról az NPR is hírt adott, a bíróság szerdán végül a felperesek javára döntött és az eredeti célkitűzés szerint úgy ítélték meg, hogy a Shellnek 2030-ra a 45%-kal kell csökkentenie az üvegházhatású gáz kibocsátási értékeit. A cégnek az eredeti tervei szerint 2050-re kellett volna elérnie a nettó zéró kibocsátást, de Hágában ezt nem tartották elegendőnek ahhoz, hogy valóban összhangban legyen a Párizsi Egyezményben foglalt elvárásokkal. A cég egyébként már tett lépéseket a környezetbarátabb működés felé, több helyen is üzemeltetnek például hidrogén töltőállomásokat és a Daimlerrel összefogásban "hidrogén folyosót" szándékoznak kiépíteni Európán keresztül, több mint 150 kút telepítésével.

(Fotó: Flickr/gartz)

További cikkek a témában:

Elindult a Shell karbonsemlegesítési programja a magyar benzinkutakon A lényeg: ha tankolásnál kicsit többet fizetsz, valahol a világban erdőket telepítenek a pénzedből az autózással kipöfögött CO2 megkötésére.
Ejtették az első hivatalos gyerek-klímaper ügyét az Egyesült Államokban Az amerikai gyerekek még 2015-ben perelték be a kormányt az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Az „évszázad perének” ígérkező ügyben a bíróság öt év után elutasította a keresetet, így egyelőre nem lesz precedens értékű az akció.
Ötéves lett a párizsi klímaegyezmény, de elég ok ez az ünneplésre? A történelmi jelentőségű megállapodásban mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. Ennek apropóján végighaladunk azon a bizonyos idővonalon, miközben megnézzük, honnan indult ez az egész, és mi a helyzet napjainkban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.