A Project Deep Space lesz az első hatkerekű, hat motoros elektromos hiperautó

2021 / 12 / 02 / Bobák Zsófia
A Project Deep Space lesz az első hatkerekű, hat motoros elektromos hiperautó
Az elnyújtott formának köszönhetően nagyobb akkumulátor fér a járműbe, így extra hosszú távot tud majd megtenni egy feltöltéssel a világ leendő legdrágább elektromos autója.

A Hennessey Performance amerikai tuning-, és gyártócég szívügye a belsőégésű motoros autók építése, ahogy a cég vezérigazgatója, John Hennessey elmondta: immár harminc éve készítik a világ leggyorsabb belsőégésű motoros járműveit és ezt az elkövetkező években sem tervezik abbahagyni, de a vállalatoknak alkalmazkodni kell az új időkhöz, és az elektromos autók kora elérkezett. Ezzel összhangban a Hennessey első elektromos autója is hamarosan megérkezik, az egyelőre még csak vázlatokon létező, különleges hiperautót két napja mutatta be a cég.

A Project Deep Space elnevezésű jármű több tekintetben is az első helyre pályázik: ez lesz a cég első elektromos járműve, az előzetes becslések szerint el lesz a világ legdrágább elektromos autója, amikor az évtized végén elérhetővé válik a vásárlók számára, ez lesz a világ egyik legerőteljesebb hiperautója és egyben az első hatkerekű hiperautó. A bemutatón Hennessey a hetvenes évek forradalmi Formula1-es hatkerekű autóit, köztük a Tyrrell P34-et hozta fel példának, mint a tervezett hiperautó elődjeit: ezt a struktúrát Derek Gardner ötlötte ki és annak idején egészen sikeresnek bizonyult a pályán.

A P34 lett az egyetlen olyan hatkerekű F1 jármű a történelemben, amellyel versenyt is nyertek, bár a koncepcióval abban az időben több gyártó is kísérletezett. Jody Scheckter, az autó pilótája nem volt elragadtatva a jármű újszerű kialakításától, nyilatkozata szerint a fékezéssel rendszeresen adódtak problémák és az autó igazán jól csak nagyon sima felületeken tudott működni, de "abból akkoriban elég keveset lehetett találni" - írja a Formula-1. A hatkerekűeket végül be is tiltották és a versenysport világán kívül viszonylag kevés cég gyártott hasonló kialakítású járműveket, bár a több kerék=jobb teljesítmény gondolata azért eredményezett egypár hat kerékkel felszerelt gépet a későbbiekben is.

A Hennessey elektromos járműve azonban nem csak a szokásosnál kettővel több kereket kap, hanem motorból is hat darab hajtja majd, a hatótáv tekintetében pedig szintén kiemelkedő teljesítményt ígér a gyártó, mivel az autó hosszabb lesz az átlagosnál és nagyobb akkumulátornak jut benne hely. A belső térben négy ülést helyeznek el, de ezeket is szokatlan elrendezésben: a vezetőülés közepén található, a két utasülés tőle kicsit hátrébb jobbra és balra, a negyedik ülés pedig hátul, ahol fekvő pozícióban helyezkedhet el az utas a nagyobb kényelem kedvéért. Ez lesz a VVIP (Very Very Important Person) számára kijelölt hely, amely már-már a magánrepülőgépek komfortját hozza el az utazóknak.

A járművet a legkönnyebb szénszálas anyagból építik és felfelé nyíló sirályszárnyas ajtókkal lesz felszerelve. Az ilyen jellegű sajátosságoknak köszönhetően a Hyper-GT igazán luxuskörülményeket teremt a tulajdonosok számára és az exkluzivitást növeli az ár is: a cég jelenlegi becslései szerint ez lesz a világ legdrágább elektromos autója, amelyet 3 millió dollárért (965 millió forint) terveznek árusítani. A Projekt Deep Space-t Texasban szerelik össze, a Hennessey Sealyben található üzemében, ahol jelenleg a Venom F5-ket készítik. A további részleteket az autóval kapcsolatban a cég később fedi majd fel, de annyit már most elárultak, hogy a járműből mindössze 105 darabot terveznek létrehozni, és a gyártás kezdetére valamikor 2026 környékén kerül sor.

(Fotó: Hennessey Performance, Wikimedia Commons/Lothar Spurzem)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.