Projekt GR00T: az Nvidia emberszabású robot alapmodellje új szintet hoz a robotikába

2024 / 03 / 20 / Felkai Ádám
Projekt GR00T: az Nvidia emberszabású robot alapmodellje új szintet hoz a robotikába
A GR00T egy újító NVIDIA projekt, egy olyan alapmodell, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy megértsék a természetes nyelveket és leutánozzák az emberi mozgásokat – így képesek lesznek nagyon elsajátítani a különböző fontos készségeket. Ezek a készségek magukban foglalják a koordinációt, ügyességet és más, a valós világban való tájékozódáshoz, alkalmazkodáshoz és interakcióhoz szükséges képességeket. Magyarán az ezzel a modellel hajtott általános robot emberszerűen lenne képes működni.

Az NVIDIA a közelmúltban indította útjára a Project GR00T-ot, a humanoid robotika ezen úttörőnek titulált alapmodelljét, amely a vállalat sajtóközleménye szerint “jelentős lépés a robotika és az AI fizikai tereken belüli fejlesztésében”. Ezt a projektet egészíti ki a Jetson Thor, egy humanoid robotok számára készült új számítási platform, amely az NVIDIA Thor rendszer erejére épül. Ezenkívül az NVIDIA kiterjedt fejlesztéseket vezetett be az Isaac robotikai platformján is, amely magában foglalja a generatív AI-alapmodelleket, valamint a fejlett szimulációs és AI-munkafolyamat-infrastruktúra-eszközöket is.

Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója kiemelte a technológiák konvergenciáját, amelyek lehetővé teszik a robotikusok számára, hogy jelentős előrelépést érjenek el a mesterséges általános robotika terén. A Generalist Robot 00 Technology szavakból alkotott “GR00T” által meghajtott robotokat a természetes nyelv feldolgozására és az emberi mozgások utánzására tervezték – ezek a gépek így gyorsan elsajátítják a való világgal való interakcióhoz és az abban történő navigáláshoz szükséges készségeket.

A Jetson Thor egy kifejezetten erős platform, amely emberi és gépi interakciók bonyolult feladatainak az elvégzésére jött létre. Moduláris felépítését úgy alakították ki, hogy az optimális teljesítmény, az energiahatékonyság, valamint a kis méretet között teremtsen egyensúlyt.

A rendszer egy csipen (SoC) a legújabb generációs, NVIDIA Blackwell architektúrán alapuló GPU-val és egy transzformátor motorral van felszerelve, ami példátlan mesterséges intelligencia képességeket biztosít. A transzformátor motor egy mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) technológiában használt fejlett algoritmus, amely a transzformátor modellre épül – ez utóbbi pedig egy olyan architektúra, amelyet elsősorban a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) területén alkalmaznak, de más területeken is hasznos, például a képfelismerésnél és generatív feladatoknál. Ezek a képességek elengedhetetlenek a többmódban működő generatív AI modellek, mint például tehát a GR00T futtatásához, lehetővé téve a platform számára, hogy összetett feladatokat hajtson végre, miközben minimalizálja az energiafogyasztást és maximalizálja a teljesítményt.

Az NVIDIA célja tehát egy átfogó mesterséges intelligencia ökoszisztéma kialakítása, amely támogatja a vezető humanoid robotgyártókat.

NVIDIA bejelentette az Isaac platform számottevő frissítéseit is, amelyek jelentősen bővítik a platform képességeit új alapmodellek kifejlesztésére, amelyek különféle robotformákhoz és -környezetekhez alkalmazkodnak. Az Isaac Lab és az OSMO kulcsfontosságú új eszközök, amelyek elősegítik a megerősítéses tanulást és a számítási feladatok koordinálását a robotfejlesztés során. A platform most már magában foglalja az Isaac Manipulátort és az Isaac Perceptort is, amelyek fejlett megoldásokat kínálnak a robotkarok számára, illetve 3D látási képességeket biztosítanak. Ezek a frissítések forradalmasíthatják a robotika alkalmazásait a gyártásban és a logisztikában, javítva a hatékonyságot és a biztonságot, miközben csökkentik az üzemeltetési költségeket.

(Kép: Nvidia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.