Putyin szavait követően gyakorlatozott egyet az amerikai „Végítélet” repülőgép

2022 / 03 / 02 / Felkai Ádám
Putyin szavait követően gyakorlatozott egyet az amerikai „Végítélet” repülőgép
Nebraska felett szúrták ki a nukleáris háború esetén légi főparancsnokságként szolgáló eszközt.

A „Végítélet” repülőgép, amit észrevettek Nebraska felett, egyike azon E–4B-ként emlegetett és átalakított Boeing 747-eseknek, melyeket kifejezetten arra terveztek, hogy légibázisként működjenek egy nukleáris háború esetén. A szóban forgó légiflottát egyébként Night Watch-nak nevezik, és az USA hadserege a hetvenes évek óta üzemelteti. Habár a gépekkel kapcsolatban sok a titkosított információ, ezt-azt tudni lehet róluk: a gépeket úgy tervezték, hogy kibírják egy nukleáris háború viszontagságait, így például régebbi analóg eszközök találhatóak benne szemben a mostani digitálisakkal – ez utóbbiakat ugyanis kiiktatnák a robbanásokat kísérő elektromágneses lökéshullámok. Ezenkívül az E–4B-k majdnem teljesen ablaktalanok, illetve kaptak egy speciális, a hőhatásoktól védő burkolatot is. A gépek tetején látható „púp” az úgynevezett „radome”, melyben több mint 65 műholdvevő és antenna található – ezekkel tudja tartani a gép a kapcsolatot a lenti egységekkel.

Ami ennek a flottának a legfontosabb célját illeti: a gép úgynevezett National Airborne Operations Center-ként, tehát légi irányítóközpontként funkcionál az elnök, a védelmi miniszter és az Amerikai Egyesített Vezérkar számára. A gépről irányítani lehet az amerikai hadsereg csapatmozgásait, ezenkívül háborús rendeleteket lehet kiadni róla, valamint koordinálni a polgári hatóságok intézkedéseit. Az E–4B fedélzetén tehát a lebonyolítható irányítási műveletek a teljes fenyegetési spektrumot felölelik legalábbis elvileg.

Az egyik ilyen gép az iNews információja szerint a légierő egyik nebraskai bázisáról szállt fel, majd elrepült Chicago irányába, 4 és fél órát töltött a levegőben, és visszatért a bázisra. Az információk szerint az E–4B-t ballisztikus rakéták követésére használt korai figyelmeztető repülőgépek is kísérték. A missziót egyébként a katonai mozgásokat követő civilek szúrták ki, és erről a Twitteren is beszámoltak.

Mivel a bevetésre hétfőn került sor, így csak nagyon kevés idő telt el azóta, hogy Putyin bejelentette, hogy fokozott készenlétbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét – amiről egyébként mi is beszámoltunk:

Oroszország fokozott készenlétbe helyezte a nukleáris elrettentő erejét Putyin szerint erre a NATO országok agresszív kijelentései miatt volt szükség. Megmutatjuk azt is, hogy fest ma az orosz nukleáris arzenál.

Az iNews ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy legalább egy E–4B folyamatosan készenlétben áll, és ezekkel a gépekkel rendszeresen gyakorlatoznak is, így nem tudni, hogy vélelten egybeesésről van szó, vagy ez egy reakció Putyin nyilatkozatára. A lap az ezzel kapcsolatos kérdését feltette a Pentagonnak is, de egyelőre nem kaptak választ. Annyi biztos mindenesetre, hogy Joe Biden elnök külön kihangsúlyozta egy sajtótájékoztatón, hogy az amerikaiaknak nincs okuk egy esetleges nukleáris háborútól tartani.

(Kép: wikimedia commons/dxme)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.