121 éve a Curie házaspár felfedezte a rádiumot, de valamire nem készülhettek fel

2019 / 12 / 21 / Perei Dóra
121 éve a Curie házaspár felfedezte a rádiumot, de valamire nem készülhettek fel
1898. december huszonegyedikén Pierre Curie bevéste naplójába az új anyag nevét, amit feleségével Marie-val fedeztek fel párizsi laboratóriumukban: ez volt a rádium.

Nem telt bele sok idő, és hamarosan alkalmazni kezdték a daganatos betegségek kezdetleges sugárkezeléses gyógyításában, a tengerentúlon pedig sorra jelentek meg különféle rádiumtartalmú termékek, úgy mint fogkrémek, szappanok, hajbalzsamok, arckrémek, testápolók, törlőkendők, pirulák, és voltaképp minden más, amiben a forgalmazó cégek a pénzszerzés legapróbb szikráját meglátták. Eladásaik sikerességét nem bízták a véletlenre, helyette fantáziadús neveket aggattak portékáikra, hogy biztosan vásárlásra ösztönözzék a népet. Radia, Radione, Radior, Radiore, Radio-X, Radol, Ra-Thor, Radiumator, Spa-Radium, és még sorolhatnánk a nyakatekert elnevezéseket.

Nesze semmi, fogd meg jól

A kozmetikumok többsége nem jelentett közvetlen veszélyt, mivel vagy elhanyagolhatóan keveset tartalmaztak a rendkívül drága radioaktív anyagból, vagy mert nyomokban sem volt fellelhető bennük. Egyébiránt részben ennek köszönhetjük, hogy a világháborúk közti békeévek nem végződtek nukleáris közegészségügyi katasztrófával, másrészt a hatóságok idővel felismerték a radioaktív anyagok korlátlan kereskedelmi hasznosításának kockázatait, és betiltották használatukat. Mindez alighanem bosszantotta az amerikai befektetőt, kinek élete gyászos véget ért egy évekig fogyasztott rádiumtartalmú italtól.

"Egy üveg tiszta napfény", ami valójában méreg

Akkoriban hatalmas port kavart a Radithor nevű egyveleg, nemcsak azért, mert megölt egy férfit, hanem mert halála egyértelműen a rádiummal kereskedő sarlatánok bűne volt. A terméket a Bailey Radium Laboratories nevű cég gyártotta, a tizenöt milliliteres palackok desztillált vízben oldott rádiumsót tartalmaztak, méghozzá legalább egy-egy microcurie (harminchétezer becquerel) aktivitású mennyiséget a rádium két izotópjából, a Ra-226-ból és a Ra-228-ból.

Az egy dolláros, emberi fogyasztásra szánt ital címkéje szerint a Radithor az USA találmányi hivatalban bejegyzett terméke, különleges radioaktív víz, ami háromszorosan desztillált vízben oldott rádiumot és mezotóriumot tartalmaz. Ez utóbbi a rádium 228-as tömegszámú izotópja, aminek 5,75 év a felezési ideje, míg a másik összetevő, a 226-os tömegszámú a rádium leggyakoribb izotópja, aminek felezési ideje ezerhatszáz év. „Egy üveg tiszta napfény”, ami „Az élőholtakat is meggyógyítja" – a Radithor szlogene kétségkívül hangzatosra sikeredett, William J. Bailey, a szer gyártója pedig garantálta, hogy a Radithor egészségre ártalmatlan, sőt mi több, legalább százötven betegség legyőzésénél segít a vérszegénységtől kezdve a szívbajokon át egészen a pajzsmirigytúltengésig és menopauzáig.

Ha mindez nem lenne elég szürreális, a Radithor mindemellett kiváló potencianövelő hírében állt. Erre faragott rá Eben Byers, a pittsburghi A.M. Byers acélipari vállalat elnöke, egyben az USA amatőr golfbajnoka, aki 1927 decemberi karsérülése után, orvosi javallatra kezdett Radithor-t fogyasztani.

A pletykák szerint a negyvenes éveiben járó Byers nagy nőcsábász volt, ezért elsősorban teljesítményfokozó afrodiziákumként fogyasztotta a készítményt, amit ismerőseinek is a legkorszerűbb csodaszerként reklámozott. A férfi a Radithor rabjává vált, két évig ugyanis naponta átlagosan három palackkal felhörpintett. Eleinte kiváló egészségnek örvendett, méghozzá olyannyira, hogy időnként versenylovaival, üzletfeleivel, szeretőivel is megosztotta a csodanedűt.

1930-ban aztán felhagyott vele, miután fogai egymás után kezdtek kihullani. Persze ez már csak eső után köpönyegnek bizonyult, az addig felhörpintett mintegy ezernégyszáz adag rádiumos víz ugyanis megtette hatását, és visszafordíthatatlan károkat okozott szervezetében.

Ha a rádium egyszer szervezetünkbe kerül, többé nem ürül ki, hanem felhalmozódik a csontokban, ahol radioaktív bomlásnak indul, melynek következtében egyre több alfa-, béta- és gamma-sugárzást bocsát ki, a környező szöveteket pedig tönkreteszi. Byers ráadásul olyan sok Radithor-t fogyasztott két év alatt, hogy az végzetesnek bizonyult.

Megmentésével számos híres orvos próbálkozott, és rengeteg életmentő műtétet végrehajtottak rajta (egy alkalommal például a teljes állkapcsát eltávolították), de a harc esélytelennek bizonyult belülről, lassan ölő radioaktív anyaggal szemben. Byers csontjai apránként foszlásnak indultak, koponyáján lyukak keletkeztek. Belegondolni is szörnyű, miket élhetett át 1932-ben bekövetkezett haláláig.

Az üzletember szörnyű betegsége és halála nem múlhatott el sajtóvisszhang nélkül, melynek eredményeképp lőttek a kuruzslásos rádiumterápiáknak. A Bailey Radium Laboratories még Byers életében felfüggesztette a Radithor gyártását és forgalmazását.

A magát orvosnak hazudó William Bailey cége bezárása ellenére győztesen hátrált ki az esetből, mivel megúszta a felelősségre vonást, és 1949-ben, húgyhólyagrákban hagyta itt a földi létet. Eben Byerst koporsóját kibélelték ólommal, majd végső nyugalomra helyezték családja pittsburghi kriptájában. Csontjai manapság is radioaktívak, és még évszázadokig azok is lesznek a bennük felhalmozódott rádiumnak köszönhetően.

(Fotó: Pinterest, CNN, Chicago Tribune)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Az “egyenlőségnek” a matematikusok számára több definíciója is létezik, ami sokáig nem okozott problémát, de a számítógépes bizonyításellenőrzés során már gondot jelent. Ennek megoldása a matematika alapjainak az újragondolását is igényelheti.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.