Rájöttek, hogyan lehet dohányból kokaint előállítani

2022 / 11 / 29 / Felkai Ádám
Rájöttek, hogyan lehet dohányból kokaint előállítani
Már régóta kutatták, miként lehet gyorsan és olcsón rengeteg kokaint előállítani – most végre megvan a válasz.

A kokain elsősorban a szerrel történő visszaélések miatt híres, pedig valójában fontos gyógyszeripari alapanyagról beszélünk. Mint azt az IFLScience írja a mostani kutatás kapcsán: „A 19. században például ezt a stimulánst sikeresen használták érzéstelenítőként szemműtéteknél. A közelmúltban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a kokain alkalmazását a nyálkahártyák helyi érzéstelenítő szereként.” Hozzá kell tenni, hogy ma már csak a fül-orr-gégészet alkalmazza ezt a szert érzéstelenítőként, és ezen a területen is kezd kikopni elsősorban a nehézkes könyvelhetősége miatt.

A növényi eredetű kokain (C17H21NO4) molekula egy erőteljesen addiktív, stimuláló gyógyszer, és érzéstelenítő funkciója mellett pszichoaktív szer is. A kokain a tropán alkaloidok közé tartozó vegyület. A kutatók régóta szeretnének többet megtudni a kokain gyógyászati tulajdonságairól, ehhez az első nagyobb lépést viszont a bioszintézis jelentené – tehát a kokain mesterséges előállítása. A cél érdekében a kutatók eddig egy hasonló, hioszciamin nevű tropán-alkaloidot tanulmányoztak, amely a kokainhoz hasonlóan a 4-(1-metil-2-pirrolidinil)-3-oxo-butánsav kémiai prekurzorából vagy röviden az MPOA-ból jön létre. A hioszciamin szintézise során az MPOA metil-4-(1-metil-2-pirrolidinil)-3-oxobutanoáttá (MMPO) alakul, ami alapján a kokain is hasonló úton jöhet létre. Ám hogy pontosan miként jön létre, annak megválaszolásával viszont eddig a tudomány adós maradt.

A mostani kutatás jelentősége az, hogy megvilágították, hogy a kokain valójában nem az MMPO-ból alakul ki, ehelyett az MPOA közvetlen alakul kokainná két enzim (EnCYP81AN15 és EnMT4) segítségével. Mindennek bizonyításhoz pedig dohányra volt szükség – pontosabban a dohány növény egy rokonára, amelyet genetikailag úgy módosítottak, hogy ezt a két enzimet előállítsa. Az eredményül nyert kokain ugyan jóval kevesebb volt, mint amennyi természetes úton jön létre – de a lényeg az, hogy sikerült lefektetni a kokain bioszintézisének az alapját. Ennek tudatában ugyanis már nagy mennyiségben is lehet termelni ezt a szert más organizmusok, például az E. coli baktérium felhasználásával.

Mindez leírva úgy hangzik, mint egy jó kis kiindulási alap egy nyolcvanas évekbeli akciófilm forgatókönyvéhez, de az IFLScience cikke megjegyzi, hogy a módszer nem fog több visszaéléshez vezetni, mivel a legjobban felszerelt kartellek sem rendelkeznek olyan szakértői gárdával és alaposan felszerelt laborokkal, amelyekre a génmódosításhoz, illetve úgy általában a kokain szintézishez szükség lenne.

(Kép: Flickr/Marco Verch Professional P)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.