Rájöttek, miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok

2020 / 05 / 26 / Bobák Áron
Rájöttek, miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok
A kutatók régóta sejtették, hogy a trópusi viharok és a hurrikánok az elmúlt évtizedekben egyre erősödnek, de mindeddig nem tudták statisztikailag is megbízhatóan kimutatni ezt a trendet. Ennek oka részben az eltérő mérési adatokban rejlik: az elmúlt évtizedekben a meteorológiai mérési módszerek jelentős változásokon estek át, ami miatt a néhány évtizeddel korábbi adatokat már nehezen lehet összehasonlítani a mai értékekkel.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) viszont most egy nagyon alapos munka keretében egységesítette az 1979 és 2017 közötti adatokat, ez alapján pedig sikerült elég pontos következtetéseket levonniuk arra vonatkozólag, mi okozhatja az egyre nagyobb viharokat.

A NOAA kategorizálása szerint trópusi viharnak minősülnek azok a ciklonok, amelyekben a szél erőssége 63 és 117 km/h között mozog. A ciklonokat 117 km/h-s szélsebesség felett nevezik hurrikánnak, az olyan viharokat pedig, amelyeknél a szél sebessége meghaladja a 178 km/h-t, jelentős (major) hurrikánnak hívják. A NOAA statisztikáiból világosan látszik, hogy az ilyen típusú viharok száma az elmúlt évtizedekben növekedett, amit több modell is összefüggésbe hozott a klímaváltozással, ám mindeddig nem sikerült kézzelfogható bizonyítékot felmutatni ennek a teóriának az alátámasztására.


A Florence hurrikán "szeme" 2018 szeptemberében, a Nemzetközi Űrállomásról nézve

James Kossin, a Wisconsin-Madison egyetem professzora szerint a munkát leginkább az adatok különbözősége hátráltatta. "Az adatok minden évben kicsit eltérőek az előzőhöz képest. Minden új műholdon új eszközök vannak, amik máshogy rögzítik az adatokat" - vázolta fel a probléma forrását a tanulmány társszerzője. Hogy az ebből fakadó bizonytalanságot kiküszöböljék, a szakértők elkezdték "lecsupaszítani" a ciklonokról rendelkezésre álló adatokat, vagyis kidobtak minden olyan információt, ami a régebbi viharokról még nem állt rendelkezésre. Emellett az újabb, nagyobb felbontású képeknél is visszatértek a régi standardokhoz, amelyeknél egy pixel egy 8x8 kilométeres területet jelölt, három óránkénti bontásban. Így egy egységes adatbázist kaptak, ami alapján már könnyebben össze lehetett hasonlítani egymással a trópusi ciklonokat.

Az így kapott eredmények megerősíteni látszanak a kutatók korábbi feltételezését, miszerint a bolygó felmelegedése szerepet játszik a viharok erősödésében. A tanulmány szerzői azt találták, hogy a hurrikánok kialakulásának esélye az évek során egyre nőtt, a jelentős (vagyis 178 km/h-s szélerősséget meghaladó) hurrikánok kialakulásának esélye pedig mintegy 15%-kal lett nagyobb. Ezeket az adatokat összevetve a NOAA által mért átlaghőmérsékletekkel nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a klímaváltozás hatással van a hurrikánok kialakulására, ám a kutatók szerint létezhetnek más magyarázatok is.


A NASA képe arról, hogyan táplálta a meleg tengervíz a Katrina hurrikán erősödését

A tanulmány készítői azt is megfigyelték, hogy a Csendes-óceán északi területein a ciklonok ereje nem változott, amit azzal magyaráznak, hogy a klímaváltozás északabbra tolta a viharok útját, ahol az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevésbé tudnak felerősödni. Ugyanakkor a kutatók szerint létezhetnek más magyarázatok is, például hogy az Atlanti-óceán ciklusai okozzák a ciklonok erősödését, amit a korábbi adatok híján szintén nem lehet teljesen kizárni.

(LiveScience, Fotó: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.