Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni

2023 / 12 / 03 / Felkai Ádám
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
A tudósok felfedezték a nagy teljesítményű, a jelenlegieknél akár kilencszer erősebb infravörös lézerek kifejlesztésének a módját a többmódusú optikai szálak fényének a szabályozásával. A jelenlegi lézerfegyverek csak kisméretű légi célpontokat képesek leszedni, de a mostani felfedzéssel már nagyobb, távoli célpontokat is meg lehet olvasztani, ami így sokoldalúbb és erősebb katonai eszközöket ígérnek. Sajnos vagy sem, de még ez a technológia sem áll a Halálcsillag szintjén, viszont használható az autonóm drónok elpusztítására, de akár alkalmazhatóak lennének a távérzékelésben és a gravitációs hullámok észlelésében is.

A jelenleginél akár kilencszer erősebb lézerfegyverek előtt nyílt meg immár az út – a felfedezés lényege röviden, hogy a kutatók képesek irányítani a fényt a többmódusú optikai szálakban.

Jelenleg a katonai lézerfegyvereknek nem sok közük van ahhoz, amit a filmekben látni, és mindössze a kisméretű légi fenyegetéseket ellen hatásosak – és azok ellen is korlátozottan. A fő kihívás az erő és a fókusz egyensúlyának a kialakítása volt. A Nature Communications-ben nemrégiben megjelent tanulmányban erre találtak tehát módszert azáltal, hogy csökkentik a fényszóródást a többmódusú szálakban – számol be róla a LiveScience. Mindez pedig elméletileg lehetővé teszi a precíz fókuszálást egy keskeny, sima nyaláb kialakításához, ami végül nagy teljesítményű, jelentős károkat okozó lézerek tervezéséhez vezethet.

Az amerikai légierő által finanszírozott kutatás során még nem készült ilyen fegyver-prototípus, ám ha ezeken a terveken alapuló lézereket fejlesztenek ki, azoknak nagyon széles körű alkalmazásuk lehetséges. A technológia felhasználható az ellenséges navigációs rendszerek megzavarására vagy a járművek és gépek esetén hőkárosodás okozására – ami tehát a klasszikus fikciós lézerek mutatványai közé tartozik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a most lehetségeseknél nagyobb (de továbbra is kisebb méretű) légi fegyegetéseket is közvetlen célba lehetne venni az ilyen fegyverekkel.

A működési elv szerint az elképzelt lézerek néhány másodpercig távoli célpontokra fókuszálhatnak, amitől azok megolvadnak vagy megégnek. Ez igazán tehát a kisebb célpontok, például drónok ellen hatékony, ugyanakkor a nagyobb célpontok sincsenek teljesen biztonságban, mivel ezzel a módszerrel támadhatóak a kritikus rendszerek, például a fedélzeti érzékelők vagy az elektronika. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek a technológiának nem célja a Halálcsillag létrehozása, hanem jelentősen javíthatja a hadsereg képességét a fenyegetések elhárítására. Magyarán ez elsősorban nem egy támadófegyverhez hatásos szerintük, hanem a védekezésben lehet fontos szerepe.

Ha túllépünk a Halálcsillaggal kapcsolatos csalódásunkon, akkor azért jó hír lehet, hogy a lézereknek kifejezetten békés felhasználása is elképzelhető: például alkalmazhatók szélsebesség meghatározására nagyobb távolságokon, mint amire a hagyományos módszerek képesek, de ami tudományosan kifejezetten fontos lehet, hogy a nagy teljesítményű lézerek döntő szerepet játszanak a gravitációs hullámok észlelésében is.

(Kép: Pixabay/Papafox)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.