Rákaptak a hajók elsüllyesztésére a kardszárnyú delfinek Európában

2023 / 05 / 21 / Felkai Ádám
Rákaptak a hajók elsüllyesztésére a kardszárnyú delfinek Európában
Nem csak elsüllyesztettek eddig három hajót, de ráadásul az állatok elkezdték egymást megtanítani arra, hogy ezt csinálják. De mi lehet az ok?

Az elmúlt években Spanyolország Ibériai-tengeri partjai közelében a kardszárnyú delfinek (más néven orkák, de ismertek még gyilkos bálnaként is) és a kisebb vizi járművek között több összecsapásra is sor került – számol be róla a Live Science. Ilyen incidenseket egyébként 2020 májusában jegyeztek fel először, és 2022-ig egy tanulmány szerint folyamatosan emelkedett az ilyen támadások száma. A legutóbbi eset május 4-én történt, amikor is három orka megtámadott egy jachtot a Gibraltári-szorosban, megrongálva a kormányt, ami végül a hajó elsüllyedésével járt. Werner Schaufelberger kapitány elmondta, hogy a kisebb orkák a nagyobb állat technikáját utánozták, és teljes erőből döngölték a hajót. Ezt a viselkedést egy korábbi, két nappal korábbi incidens során is megfigyelték, ami szándékos cselekvési mintára utal.

Az ilyen jellegű támadások száma tehát az utóbbi időben csak növekszik, és a kardszárnyúak elsősorban vitorláshajókat céloznak meg. Egy 2022 júniusában publikált tanulmány szerint az orkák far felől közelítik meg a hajókat, nekiütköznek a kormánynak, és csak akkor vesztik el az érdeklődésüket, amikor a jármű mozgásképtelenné vált. Míg a legtöbb incidens nem jár kárral, előfordult tehát az is, hogy hajók elsüllyedtek. Eddig egyébként több mint 500 ilyen esetről létezik feljegyzés, de a hajó elsüllyesztésére “csak” három alkalommal került sor.

Az okok kapcsán a kutatók azt feltételezik, hogy egy White Gladis nevű nőstény kardszárnyú delfinnel kapcsolatos traumatikus esemény válthatta ki ezt a viselkedésbeli változást. Azt gyanítják, hogy White Gladis összeütközhetett egy hajóval vagy talán beszorult az illegális halászat során, ami viselkedésbeli változáshoz vezetett. Az orkák rendkívül szociális lények, amelyek képesek megtanulni és utánozni egymás viselkedését, ami megmagyarázhatja ennek a mintának a populációban történő terjedését. A tanulmány arra jutott, hogy a kardszárnyú delfinek számára ez a viselkedés annak ellenére is fontos, hogy mindez rájuk nézvést is értelemszerűen kockázattal jár.

A támadások mögött meghúzódó motiváció így továbbra is tisztázatlan, de gyanítható, hogy az említett taruma valamiért mindezt védekező magatartásként váltotta ki. Míg egyes szakértők úgy vélik, hogy mindez végső soron csak játékos "hóbort”, mások aggodalmukat fejezik ki a tengerészek és a kritikusan veszélyeztetett ibériai kardszárnyú delfinek alpopulációja miatt egyaránt. A legutóbbi, 2011-es számlálás során mindössze 39 ibériai orkát jegyeztek fel, és ha ezek az incidensek továbbra is folytatódnak vagy akár eszkalálódnak, az veszélyt jelenthet mind az emberek biztonságára, mind a veszélyeztetett állatokra.

(Kép: Pixabay/Efraimstochter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.