Rákgyógyítás: tartós siker egerekkel, a leukémia és limfóma elleni küzdelemben

2019 / 11 / 26 / Justin Viktor
Rákgyógyítás: tartós siker egerekkel, a leukémia és limfóma elleni küzdelemben
A vérképző- és a nyirokrendszer daganataival nem az onkológián, hanem a hematológiai osztályon foglalkoznak, de ettől még ezek rákbetegségek. Reményre adhat okot, hogy orvos-kutatók most újszerű megközelítéssel tartós sikereket értek el kísérleti egereknél.  

A fő célpont

Az STAT3 néven ismert transzkripciós faktor évtizedek óta fő terápiás célpontnak számít a rákbetegségek kezelésében. A transzkripciós faktorok olyan fehérjék, amelyek a DNS-hez kötődve elősegítik vagy gátolják egy gén kifejeződését. A STAT3-at ugyanakkor "gyógyszerekkel befolyásolhatatlan" tekintik, mivel a kísérleti vegyületek rendszerint nehézségekbe ütköznek, ha hatékonyan gátolni akarják az aktivitását.

A University of Michigan Rogel Cancer Center kutatói most ígéretes új megközelítést alkalmaztak a STAT3 megcélzására - egy olyan kis molekulasúlyú vegyület kifejlesztésével, mely a természetes sejti „tisztítórendszer” erejét használja fel a STAT3 eltüntetésére, ellentétben az eddigi módszerekkel, melyek "csak" simán blokkolni próbálták a működését.

A vérképzőrendszer és a nyirokrendszer daganatai

A limfóma vérrákok olyan csoportja, amely limfocitákból (a fehérvérsejtek egy fajtája) alakul ki. A név gyakran csak a rákos verziókra utal, nem pedig minden ilyen daganatra. A tünetek között lehetnek megnagyobbodott nyirokcsomók, láz, verejtékezés, nem szándékos fogyás, viszketés és állandó fáradtság. A leukémia a vérrákok olyan csoportja, melyre a vérképzésben részt vevő csontvelői sejtek kontrollálatlan szaporodása jellemző. A keletkező tumorsejtek (ún. blasztok vagy leukémiás sejtek ), kiszorítják a normális vérképző sejteket, és megjelennek a vérben, kóros fehérvérsejtszám emelkedést okozva. A tünetek között szerepelhet vérzés és véraláfutás, fáradtság, láz és fokozott fertőzésveszély, melyek a normál vérsejtek hiánya miatt fordulnak elő.

U-M vegyület

A leukémia és limfóma egér-kísérletekben az U-M vegyület a daganatok tartós és szinte teljes megsemmisülését eredményezte - írják a szerzők a Cancer Cell folyóiratban.

A leukémia esetében nem csupán eltűnt a kísérleti egerek összes daganata, de azt követően 60 napig tumormentesek is maradtak. Két limfómás esetnél a gyógyszer több mint 100 napig megszüntette az összes daganatot, amikor végül a kísérleteket befejezték. A kutatók hozzátették, hogy az egerek jól tolerálták a vegyületet.

"A STAT3 kiemelkedő szerepet játszik az emberi rák majd minden aspektusában - a rák megindulásában, progressziójában, az áttétekben és az immunhiányban" - mondta Shaomeng Wang Ph.D, a tanulmány egyik vezető írója, az U-M Medical School belgyógyász és farmakológia professzora.

"A STAT3 az autoimmun és gyulladásos betegségekben is szerepet játszik. Tehát ebben az új anyagban nagyon sok terápiás potenciál rejlik, ha valóban sikeresen megcélozhatjuk vele a STAT3-at."

Segít a sejt

A kutatók úgy tervezték meg a vegyületet, a proteolízist célzó kiméráknak (PROTAC) nevezett technológiát alkalmazva, hogy kifejezetten újrahasznosításra  címkézték meg a STAT3 fehérjét a test saját tisztítórendszere számára. Ez a rendszer aztán eltüntette a STAT3 fehérjét a sejtekből és szövetekből, és teljes mértékben blokkolta annak aktivitását, miközben érintetlen maradt a kapcsolódó fehérjék funkcionalitása.

"Az új megközelítés megkerüli a problémákat melyeket a STAT3 aktivitásának gátlására irányuló gyógyszereknél tapasztaltak, ideértve a héttagú STAT család más fehérjéinek véletlenszerű célba vételét, amelyek a sejtek növekedésének, differenciálódásának és halálának számos aspektusát szabályozzák" - tette hozzá Wang.

Klinikai tesztek hamarosan

A kutatócsoport, köztük a U-M Life Sciences Institute's Center for Structural Biology és a College of Pharmacy Pharmacokinetics and Mass Spectrometry Core munkatársai a tanulmány megjelenése óta tovább optimalizálták a tanulmányban leírt vegyületet, méghozzá olyan sikeresen, hogy a klinikai fejlesztés is a látóterükbe került.

“Klinikai körülmények között reméljük, hogy sikerül beálítani a rákos betegek számára ideális adagolási ütemtervet, amely akár pusztán heti egyszeri gyógyszeradag alkalmazását is jelentheti" - mondta el Wang.

A csoport az Oncopia Therapeutics-szel, egy U-M startuppal, közösen végzi a szükséges vizsgálatokat annak érdekében, hogy beadhassák az új kísérleti gyógyszer iránti kérelmet az USA Szövetségi Élelmezési és Gyógyszerhivatalánál, amely az emberi részvétellel zajló klinikai vizsgálatok megindításához szükséges.

(Forrás: Medicalxpress Képek: Wikipedia, MU)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.