Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz

2024 / 02 / 04 / Felkai Ádám
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.

Rejtélyes módon eltűnt az Antarktinál egy legénység nélküli merülőhajó, a Ran – számol be róla az Interesting Engineering. A Ran küldetése az volt, hogy megvizsgálja a végítélet gleccsereként ismert Thwaites-gleccsert, amely kulcsfontosságú terület az éghajlatváltozás tengerszintre gyakorolt hatásainak a megértésében. A gleccser teljes olvadása több mint fél méterrel megemelheti a tengerszintet, veszélyeztetve a bolygó tengerparti területeit.

A Göteborgi Egyetem autonóm víz alatti járműve (AUV), a Ran, egy rendkívül fejlett kutatóeszköz, amely kifinomult érzékelőkkel van felszerelve előre programozott küldetésekhez, amelyet gyakran a jég alatt hajt végre. Felszerelései közé tartoznak a nagy felbontású akusztikus szonárok és számos tudományos műszer, így az egyike azon kevés AUV-nak, amely ilyen fejlett funkciókkal rendelkezik világszerte. A Ran-t olyan kihívásokkal teli környezetben használták, mint az Antarktiszon és a Balti-tengeren. Az eszköz a nemzeti kutatási infrastruktúra, a MUST része, és a merülőeszköz tudományos kutatásra és bizonyos feltételek mellett akár kereskedelmi célokra is rendelkezésre áll.

A fentiek miatt a Ran kulcsfontosságú volt a Thwaites-gleccser aljáról szóló részletes adatok gyűjtéséhez. Anna Wahlin óceánográfus hangsúlyozta, hogy a Ran mennyire jelentős szereppel bírt a Thwaites gyors olvadásának a tanulmányozásában – más távirányítású járművektől eltérően a Ran ugyanis képes volt önállóan navigálni hatalmas távolságokon át, aminek köszönhetően eljuthatott a korábban elérhetetlen, jéggel borított régiókhoz is.

Az Araon hajó kiterjedt kutatási erőfeszítései és a légi támogatás ellenére a Ran lokációja továbbra sem ismert, a jelenlegi feltételezések szerint váratlan akadályokba ütközhetett a jég alatt. Az eset jelentős csapást mért a klímakutatásra, mivel a Ran már 2019 óta gyűjtött értékes információkat a Thwaites-gleccser áramlatairól, hőmérsékleteiről és visszahúzódási mintáiról. A hiánya így jelentős űrt hagy maga után, mivel más eszközzel tehát nem tudjuk ennyire hatékonyan tanulmányozni a gleccser viselkedését és a bolygóra kiható, potenciális hatásait.

(Kép: Göteborgi Egyetem)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.