Rekordhosszúságú gyalogos függőhidat nyitottak meg Csehországban

2022 / 05 / 17 / Bobák Zsófia
Rekordhosszúságú gyalogos függőhidat nyitottak meg Csehországban
A gyalogos hídon 721 méteren át, 95 méteres magasságban sétálhatnak a látogatók.

A Csehországban található kicsiny, 400 lakosú Dolní Morava település mellett építették meg azt a gyalogos függőhidat, ami a kategóriájában csúcstartó, a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült nepáli Baglung Parbat hidat (másik néven Gandaki Aranyhidat) több mint 150 méterrel túlszárnyalja hosszúság tekintetében: a 2020 júliusában megnyitott nepáli híd 567 méteres, míg a cseh SkyBridge 721, nevéhez illően 721 méter hosszú. Egyes definíciók szerint egyébként a portugál Arouca 516 híd számított eddig a rekordernek 516 méteres hosszával, de valójában az, hogy melyik volt a leghosszabb gyalogos függőhíd korábban, inkább technikai kérdés: a nepáli Aranyhíd hagyományos szerkezetű függőhíd, míg az Arouca, a SkyBridge-hez hasonlóan modernebb változatú. A Baglung Parbat azonban így is egészen nagyszámú turistát bír el egyszerre: több mint 600-an tartózkodhatnak rajta.

A cseh függőhidat két évig tartó munkálatok után május 13-án adták át a nagyközönség számára, akik az 1,2 méter széles építményen 95 méteres magasságban sétálhatnak át az erdei útra, amelybe a híd torkollik. Odafelé csak libegővel lehet feljutni és a híd befogadóképessége is korlátozott: egyszerre ötszáz ember tartózkodhat rajta. A SkyBridge 721-ről, amely a Kralický Sněžník lábánál helyezkedik el, és a Mlýnické-völgyön halad keresztül, a Jeszenik-hegység vonulataira nyílik kilátás, a látogatók pedig az egyik oldalról a másikra való átjutás közben tíz métert tesznek meg felfelé, mivel a belépési pont 1125 méteres tengerszint feletti magasságon található, a kijárat pedig 1135 méteren.

(Fotó: Dolní Morava Horsky Resort)

A Cseh Köztársaságból nyílik a Pokol bejárata egy különös kastély alatt A legendák szerint a Houska kastély az egyik legfélelmetesebb hely a világon, ami nem is csoda, hiszen a Pokol bejárata fölé épült. Mi igaz a mendemondából, és mi köze az egésznek a Škodához?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.