Reszkess YouTube? Jönnek a videók a Spotify-on

2020 / 07 / 22 / Pőcze Balázs
Reszkess YouTube? Jönnek a videók a Spotify-on
A Spotify bejelentette, hogy mostantól nem csak hallgatni, nézni is lehet náluk a podcastokat: a svéd vállalat ezzel újabb frontot nyitott a YouTube-bal szemben. 500 millió dollárt terveztek költeni a területre, tehát a szándékaik komolyak - ahogy az ellenfelük is az.

Közel másfél év telt el azóta, hogy a Spotify egyértelművé tette: domináns podcast platformmá akar válni. Akkor a The Verge-ön Ashley Carman foglalta össze részletesen a cég ambíciózus terveit, többek közt a Gimlet Media nevű stúdió és az Anchor nevű platform megvásárlását. A Gimletnek sztárjai voltak, az Anchornek sok felhasználója, hiszen műsorok felvételében, terjesztésében és nem utolsó sorban monetizálásában segíti a podcastelőket. Vagyis a Spotify-nál egyszerre fektettek be a számegyenes két végébe: a már befutott show-kba, és abba, hogy minél többen üljenek be egy mikrofon mögé és kezdjenek el beszélni, ezzel biztosítva az utánpótlást és az új kedvencek megszületését.

A vállalat akkor úgy tűnt, hogy elsősorban az Apple, az Amazon és a Google zeneszolgáltatásaival fog versenyezni. Előbbi céget még perbe is fogták, hogy bebizonyítsák: az Apple Musickal szemben szándékos versenyhátrányban vannak az iPhone-okon és iPadeken. Az, hogy mostantól videókat is lehet nézni a Spotify-on, egészen más frontot nyit:

az ellenfelek listájára felkerült a YouTube is.

Első hallásra klasszikus Dávid-Góliát felállásnak tűnik a párharc, hiszen míg a Spotify-nak idén tavasszal közel 300 millió aktív felhasználója volt, addig a YouTube-nál ez a szám kétmilliárd. Az viszont árnyalja a képet, hogy tavaly óta mindkét platformnak ismerjük az önálló árbevételét. A 2019-es pénzügyi évben a YouTube 15 milliárd dollárt termelt reklámbevételekből és közel 3 milliárdot előfizetési díjakból, a Spotify viszont 7,5 millárd környékén hozott, egy lényegesen kisebb felhasználói bázison. Ráadásul a videós Spotify igazi konkurense nem a teljes YouTube, hanem inkább a YouTube Music Premium, ami havi 1500 forintért ígér reklámmentességet, és teszi lehetővé a lezárt telefonos YouTube-hallgatást. Ez a szolgáltatás pedig csak 20 millió fizető felhasználót vonzott eddig.

Szóval Dávidnak azért van esélye

Egyelőre csak néhány, Magyarországon valószínűleg kevéssé ismert podcast alatt fog videó futni, de ahogy telik az idő, ez a lista bővülni fog - akár Michelle Obamával, akinek a műsora bő egy hét múlva indul majd a platformon. Azon már valószínűleg senki sem fog meglepődni, amikor a svédek bejelentik, hogy már a zenék mellé is várják szeretettel a videóklipeket - legkevésbé a YouTube.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.