Részletesebbé, színesebbé válik a Google Térkép, új városképek is jönnek

2020 / 08 / 20 / Justin Viktor
Részletesebbé, színesebbé válik a Google Térkép, új városképek is jönnek
15 évvel ezelőtti indulása óta a Google Maps többször is újradefiniálta, hogy mit értünk ma a térkép szó alatt, miközben erőteljes navigációs eszközből robusztus menedzsment eszközzé vált. Most hatalmas frissítés érkezik, mely után többek között az akadálymentesség is kereshető paraméterré válik. Igaz, a Rakétán már bemutattunk erre egy nayszerű magyar fejlesztést is.

A Google Térkép hasznos információkat kínál arról is, hogy hová mehetünk, és mit tehetünk ott ahol épp vagyunk. Az olyan funkciók, mint a népszerű idősávok, a multimodális navigáció és az offline térképek segítenek bennünket jobban megérteni a világot, így eldönthetjük, hogyan lépjünk interakcióba vele.

A Google még ezen a héten kiadja majd új vizuális fejlesztéseit, melyek még részletesebbé és aprólékosabbá teszik a térképet, azt ígérve, hogy javul majd egy adott terület vizuális környezetének gyors megérthetősége is.

Régi és új ábrázolás a Google Térképben. (Kép: Google)

Több szín, nagyobb pontosság

A Google Maps a lakott világ több mint 98 százalékáról tartalmaz nagy felbontású műholdas képeket. Most új színleképező algoritmikus technika segítségével konvertálták a képeiket, hogy a különböző területeket még átfogóbb, élénkebb térképen ábrázolhassák. 

Egy hely meglátogatása során felfedezhetjük majd annak természeti adottságait, könnyedén megkülönböztethető barnás, szárazabb tengerpartokat és sivatagokat a kék tavaktól, folyóktól, az óceánoktól és a szakadékoktól. Az ígéretek szerint egy pillantással eldönthető lesz, mennyire buja és zöld növényzettel rendelkező a vizsgált hely, és azt is megnézhetjük majd, hogy vannak-e hósapkák a hegycsúcsokon. 

A frissítéssel a Google Maps válik az egyik legátfogóbb természeti nézettel rendelkező térképpé a nagyobb térképalkalmazások között, mind a 220 országban és területen, melyet a Google Maps támogat. Ez több mint 100 millió négyzetkilométernyi földterületet jelent, vagy ha úgy tetszik 18 milliárd futballpályát. A frissítés a legnagyobb nagyvárosi területektől a kis, vidéki városokig mindent érint.

A szivárvány feltérképezése

Az új színleképezési technika alkalmazásával először számítógépes képérzékelést használtak a műholdas képek természeti jellemzőinek azonosítására, különös tekintettel a száraz, jeges, erdős és hegyvidéki régiókra. Ezután elemezték ezeket a jellemzőket, és színskálát rendeltek hozzájuk a HSV színmodell szerint. Például egy sűrűn borított erdő sötétzöld besorolást kapott, míg a foltokban cserjés terület egy világosabb zöld árnyalatként jelenhet meg.

Részletek útközben

A természeti adottságok megismerése segíthet egy térség megismerésében, de néha további információra is szüksége van a biztonságos és hatékony utazáshoz. Ennek okán kerül majd bevezetésre az eddiginél részletesebb utcai információ, mely megmutatja az út valós, méretarányos  alakját és szélességét. Pontosan láthatjuk majd azt is, hogy hol vannak a járdák, a kereszteződések és a gyalogos járdaszigetek, ezek mind alapvető információk, ha akadálymentességet keresünk, például kerekes székkel vagy babakocsival kapcsolatos igény miatt. 

Ezek a részletek különösen hasznosak lehetnek, mivel a járvány miatt egyre többen járnak gyalogosan, vagy más egyéni közlekedési megoldással. A Google az elkövetkező hónapokban kezdi meg a részletes utcaképek megjelenítését Londonban, New Yorkban és San Franciscóban, azzal a szándékkal, hogy idővel több városra is kiterjesszék.  

A természeti környezet tulajdonságainak megtekintéséhez válasszunk kisebb nagyítást a Google Maps-en, ha pedig úgy adódna, hogy mi magunk is fejlesztünk valamit a Google Maps Platformjára, akkor hamarosan alkalmazhatjuk az új stílust a térképeinken.

(Forrás: Google Képek: Google, Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.