A retrográd Merkúr az asztrológia mumusa, de vajon tényleg rászolgált rossz hírnevére?

2019 / 11 / 27 / Perei Dóra
Az asztrológia többek között kommunikációs fennakadások, párkapcsolati és sok más egyéb krízis okozójának tartja a retrográd Merkúrt, de talán mégsem kellene bolhából elefántot csinálni: utánajártunk, mit takar valójában a retrográd jelenség.

Asztrológiába vetett hit ide vagy oda, életünk során legalább egyszer belebotlunk valamiféle előrejelzésbe arról, milyen üzenetet tartogatnak számunkra a csillagok az adott hétre, hónapra vagy akár évre. 2019. például a Merkúr jegyében telik, ami bár sok kellemes meglepetést tartogatott, időnként mégis úgy érezhettük, mintha életünk száguldó autóját valaki hirtelen megállítaná, átvenné az irányítást és fejjel a falnak hajtana. Később kitérünk rá, hogy miért kap a jelenség ekkora figyelmet az asztrológiában, de előbb nézzük meg közelebbről, mi fán terem a retrográd mozgás.

Adott Naprendszerünk és bolygói, vagyis a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz és a Plutó (bár a csillagászok erről más-más véleményen vannak). Az égitestek közül egyesek gyorsabban, míg mások gyorsabban keringenek, de mind ugyanabba az irányba tartanak. Retrográd, azaz hátráló mozgás esetén azonban úgy tűnik, mintha az objektumok hátra arcot csinálnának és egyszeriben visszafelé haladnának. A hangsúly a tűnik szón van, merthogy ez csupán a Földről nézve látszik így, elvégre az is mozog. A VOX magazin készített is erről egy szemléltető videót:

Való igaz, a Merkúr több szempontból nagyon érdekes bolygó: ez áll legközelebb a Naphoz, méretre valamivel nagyobb a Holdnál, és mivel fényét ugyancsak a Naptól kapja, megfigyelése feladja a leckét a kutatóknak. Nappali féltekéjén a hőmérséklet átlagosan háromszázharminc Celsius-fok, de elérheti akár a négyszáznyolcvan fokos maximumot is. Ezen kívül minden négyzetméterére hatszor annyi sugárzást kap a Napból, mint mi egy ugyanekkora területen. A Naptól elforduló területeken a hőmérséklet rövid időn belül mínusz száznyolcvan Celsius-fokra süllyed, a nagy hőingadozás egyik oka pedig az, hogy a Merkúron voltaképp ismeretlen a légkör fogalma.

Miért érint minket érzékenyen, ha a Merkúr visszavonulót fúj?

A Merkúrt az értelem, az intellektus, a gondolkodás és a mentális energiák bolygójának tartják a csillagjóslásban, ami befolyásolja kommunikációnkat, és általában mindennapos teljesítményünket. Amikor retrográdnak látszik (ez huszonöt napig tart egy-egy ciklusban), hatása felerősödik, de jellemzően számunkra kedvezőtlenül: ilyenkor az események gyakrabban vehetnek nem várt szerencsétlen fordulatokat, így az asztrológiára fogékonyak ha módjukban áll, ilyenkor biztosan nem kezdenek semmi újba. Aki pedig extrán elővigyázatos, még tippeket is találhat arra, hogyan élje túl a retrográd Merkúrt:

Vissza a tudományhoz

Mialatt kétszer megkerüli a Napot, a Merkúr háromszor is megfordul tengelye körül, mostanra pedig kiderült, hogy ennek oka a bolygó testében jelentkező erős dagálysúrlódás. Hasonló jelenség játszódik le a Hold esetében , viszont lényeges különbség, hogy amíg a Hold két periódusa kiegyenlítődött, a Merkúr elnyúlt ellipszis alakú pályája előidézte, hogy az égitest két keringés alatt három forgást végezzen. Valahányszor a Merkúr a legközelebb jár a Naphoz, pályamenti sebessége olyannyira felerősödik, hogy az ebből adódó szögsebesség lekörözi a tengelyforgásét. Kicsit olyan ez, mint amikor az autópályán a túl nagy sebesség miatt úgy érzékeljük, hogy mindenki más hátrafelé halad. A Merkúr forgástengelye merőleges a pályasíkjára, utóbbi hét fokos szöget zár be a Föld pályasíkjával. Ezért láthatunk ritkán Merkúr-átvonulást a Nap előtt.

Ez a jelenség pedig egyedülálló a Naprendszerben: ha szemtanúként jelen lennénk, azt láthatnánk, hogy a Nap pár napig a megszokottal ellentétes irányban haladna az égen, majd ismét megfordulva folytatná útját az égitestek között. Ha pedig úgy helyezkednénk el a Merkúron, hogy a perihélium-átmenet idején a Napot a keleti horizonton látnánk, szemtanúi lehetnénk amint feltűnik a horizonton, majd egyszeriben 'megfordul', lebukik az alá, nem sokkal később pedig ismét felkel, hogy folytassa égi útját. A Merkúr mozgása meglehetősen lassú, Nap körüli keringési ideje nyolcvannyolc földi nap, és két teljes keringés alatt éppen háromszor fordul meg a tengelye körül, azaz két Merkúr-év három Merkúr-napot jelent. Vagyis, ahogy fentebb említettük: a lényeg, hogy valójában az égitest nem halad hátrafelé, csak a Földről így érzékeljük.  Ha pedig mindezek után is csábítana a gondolat, hogy a Merkúrt okoljuk éppen aktuális balszerencse-sorozatunk miatt, az ismercuryinretrograde.com weboldalon megtudhatjuk, hogy valóban éppen retrográd mozgásban van-e a bolygó, vagy más magyarázatot kell keresnünk a dolgokra.

(Fotó: Pixabay)

 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.