Rezgő "szárnyakkal" működő szélerőművek épülnek 2023 / 07 / 16 / Bobák Zsófia

A Katrick Technologies néhány évvel ezelőtt mutatta be egy új szélerőmű-típus terveit, ami nem forgó, hanem rezgő lapátokkal, vagyis egyfajta szárnyakkal működne és a tervek szerint az utak mellé telepítve energiát termelhet az elektromos járművek töltéséhez. Az elképzelés szerint a nyitott kabinokba rejtett aerofoil vagyis szárnyprofil egységek a szélnek köszönhetően rezgő mozgást végeznek, ami elegendő kinetikus energiát biztosít a generátor számára. A többrétegű szárnyak egymástól függetlenül mozdulnak és a hatszögű modulok rekeszei többet is tartalmaznak belőlük. A technológiával értelemszerűen jóval kevesebb energia termelhető, mint a hagyományos, magas tornyokkal rendelkező turbinákkal, de a berendezés előnyét jelenti, hogy jóval könnyebben és több helyszínre telepíthető, vagyis akár közvetlenül az utak mentén, esetleg épületek tetején is lehet őket alkalmazni. A cég szerint egy 1 kilométeres útszakaszon elhelyezett panelsor 80 000 Tesla vagy 760 háztartás energiaellátását tudja fedezni évente, méghozzá olcsón. A specifikációk tekintetében egyelőre nem lehet sokat tudni a berendezésről, de a tesztelések kezdete után alaposabban is felmérik a módszer működőképességét. A gyártó az első prototípusok elkészítését idén márciusra, a tesztek indítását júliusra tervezte.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.