Rezgő "szárnyakkal" működő szélerőművek épülnek 2023 / 07 / 16 / Bobák Zsófia

A Katrick Technologies néhány évvel ezelőtt mutatta be egy új szélerőmű-típus terveit, ami nem forgó, hanem rezgő lapátokkal, vagyis egyfajta szárnyakkal működne és a tervek szerint az utak mellé telepítve energiát termelhet az elektromos járművek töltéséhez. Az elképzelés szerint a nyitott kabinokba rejtett aerofoil vagyis szárnyprofil egységek a szélnek köszönhetően rezgő mozgást végeznek, ami elegendő kinetikus energiát biztosít a generátor számára. A többrétegű szárnyak egymástól függetlenül mozdulnak és a hatszögű modulok rekeszei többet is tartalmaznak belőlük. A technológiával értelemszerűen jóval kevesebb energia termelhető, mint a hagyományos, magas tornyokkal rendelkező turbinákkal, de a berendezés előnyét jelenti, hogy jóval könnyebben és több helyszínre telepíthető, vagyis akár közvetlenül az utak mentén, esetleg épületek tetején is lehet őket alkalmazni. A cég szerint egy 1 kilométeres útszakaszon elhelyezett panelsor 80 000 Tesla vagy 760 háztartás energiaellátását tudja fedezni évente, méghozzá olcsón. A specifikációk tekintetében egyelőre nem lehet sokat tudni a berendezésről, de a tesztelések kezdete után alaposabban is felmérik a módszer működőképességét. A gyártó az első prototípusok elkészítését idén márciusra, a tesztek indítását júliusra tervezte.
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.