Ritka műszerrel gazdagodott az ELTE Kémiai Intézete

2020 / 06 / 06 / Perei Dóra
Ritka műszerrel gazdagodott az ELTE Kémiai Intézete
A világszinten egyedülálló tömegspektrométer segítségével az ELTE-n minden eddiginél pontosabban elvégezhető többek között a gyógyszerhatóanyagok és a peptid- illetve fehérjetípusú molekulák szerkezetvizsgálata.

A gyógyszerkutatás és- fejlesztés az egyik legösszetettebb folyamat, az alapkutatási és alkalmazott kutatási tevékenységek összhangját igényli. Ezen a területen a szerkezetkutatókra is egyre bonyolultabb feladatok hárulnak mind a kismolekulás szintézis, mind a modern terápiákat lehetővé tevő, fehérjealapú gyógyszerek fejlesztése terén. Az ELTE kémikusai évtizedek óta folytatnak aktív szintetikus kutatást kémiai, biológiai és anyagtudományi területeken. A 2019-ben elindult ELTE Szint+ Tématerületi Kiválósági Program célja éppen a szintetikus kapacitások további fejlesztése és bővítése, a hatékonyabb és eredményesebb kutatási és fejlesztési munka érdekében.

A Perczel András akadémikus által vezetett program kulcsfontosságú beruházása volt egy olyan új szerkezetkutatási laboratórium létrehozása, amely lehetőséget ad akár a kisméretű szerves vegyületek és hatóanyagok elemzésére, akár az összetett szerkezetű peptidkonjugátumok, makromolekulák és fehérjék vizsgálatára. A biológiai gyógyszerek szerkezetvizsgálata (például a COVID-19 vírusfertőzés kezelésében ígéretesnek mutatkozó monoklonális ellenanyagok elemzése, valamint a fejlesztés alatt lévő peptid- illetve fehérjetípusú molekulák részletes szerkezeti jellemzése) ugyanis kizárólag a legkorszerűbb műszeres módszerekkel valósítható meg.

Az új, Cornides István fizikusról elnevezett laboratóriumba unikálisnak számító műszer került: a ciklikus ionmobilitás tömegspektrométer a világon a hetedikként az ELTE Kémiai Intézetének munkáját fogja segíteni.

Cornides István úttörő szerepet játszott Magyarországon a tömegspektrometriás kutatások elindulásában, az 1950-es évek elején elsőként épített az országban tömegspektrométert. Születésének századik évfordulóján, a család és a Magyar Kémikusok Egyesülete Tömegspektrometriai Társaság támogatásával az ELTE TTK új laboratóriuma az ő nevét vette fel. A Cornides István Tömegspektrometria Laboratórium vezetője Schlosser Gitta kémikus, az ELTE Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa. A laboratórium lehetőséget ad a régióban egyedülálló mérési lehetőség kipróbálására és alkalmazására a módszer iránt érdeklődő kutatók és cégek számára. Az ionmobilitás elválasztással kombinált tömegspektrometriás mérések nem igényelnek speciális ismereteket, a műszer működését a tömegspektrometriában gyakorlott kutatók könnyen elsajátíthatják. A laboratóriumot a kutatás-fejlesztés mellett a hallgatók is használhatják, hogy tapasztalatot szerezzenek a gyorsan fejlődő szerkezetkutatási területen.

(Forrás: ELTE TTK, A fotó csak illusztráció, forrása: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.