Ritkaság az ilyesmi: születő csillagot örökített meg a Hubble

2021 / 11 / 21 / Felkai Ádám
Ritkaság az ilyesmi: születő csillagot örökített meg a Hubble
Az ilyen feladatokra egyébként a Hubble különösen alkalmas.

A csillagok gáz- és porfelhőkből születnek, amelyek saját gravitációs vonzásuk hatására összeomlanak. Ahogy a felhő összeomlik, sűrű, forró mag képződik, és elkezdi összegyűjteni a port és a gázt, létrehozva egy protocsillagnak nevezett objektumot.

A Hubble által rögzített, lenti infravörös képen a J1672835.29-763111.64 jelű protocsillag látható az IC 2631 reflexiós ködben, amely a Chamaeleon csillagkeletkezési régió része a déli Chamaeleon csillagképben. A képen a protocsillagok az összesűrösödött felhők, valamint a közeli gázban és porban felhalmozódott hőenergia miatt ragyognak. Amikor pedig végül elegendő anyag gyűlik össze, akkor a protocsillag magja felforrósodik és kellően sűrű lesz ahhoz, hogy a magfúzió meginduljon, és ezzel a csillaggá alakulás befejeződött. A maradék gáz és por bolygókká, aszteroidákká, üstökösökké válhat, vagy por állapotban is maradhat.

Az előbb említettek miatt (sok hőenergiát bocsátanak ki) a protocsillagok elsősorban infravörös képeken vizsgálhatóak, mivel a látható fényüket eltakarja a körülöttük lévő por. A Hubble a fejlett infravörös technológiája miatt tehát különösen alkalmas ezen objektumok megörökítésére.

(Fotó: NASA, ESA, T. Megeath (University of Toledo), és K. Stapelfeldt (Jet Propulsion Laboratory); a képet feldolgozta: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

További cikkek a témában:

Elkészült a csillagszületés eddigi legnagyobb felbontású 3D szimulációja Az amerikai Northwestern Egyetem kutatócsapata megalkotta az eddigi legrealisztikusabb háromdimenziós csillagformálódási szimulációt: a projektben a magyar származású Guszejnov Dávid is részt vett, aki jelenleg az Austini Texasi Egyetem munkatársa.

Láthatatlan szellemcsillagoktól hemzseghet a világegyetem A sötét anyagot folyamatosan és rengetegen keresik a tudomány világában, mi is írtunk már róla rengetegszer, arról, hogy mi lehet az, hol lehet, hogyan lehet rábukkanni, és miért nincs is valójában. Mindezt természetesen mindig tudományos alapon, friss kutatások és tanulmányok alapján. Most itt a legújabb teória, mely nyomokban még szellemcsillagokat is tartalmaz.

Így szaggat szét egy fekete lyuk egy csillagot A DESY részecskegyorsító laboratórium lenyűgöző animációt készített arról, ahogyan a fekete lyuk “megeszi” a hozzá túl közel kerülő csillagot, majd a tömege nagy részét “visszaköpi” a világűrbe.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.