RoboGrammar: a robotokat tervező mesterséges intelligencia

2020 / 12 / 02 / Felkai Ádám
RoboGrammar: a robotokat tervező mesterséges intelligencia
A RoboGrammar program segít a robot megtervezésében: csak azt kell tudnia, milyen alkatrészek állnak rendelkezésre, és milyen terepen kellene elboldogulnia a gépnek. A szoftver segítségével hatékonyabb és ötletesebb dizájnok születhetnek.

Az algoritmus segítségével friss ötletek születhetnek a különböző terepakadályok leküzdésére, legalábbis ezt állítja a programot ismertető tanulmány. A szoftvert az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) nevű részlege fejleszti, és a SIGGRAPH Asia konferencián kerül majd bemutatásra. A szoftver megszületésének indoka, hogy a robotok tervezésében dominálnak a mérnökök beidegződései. Ilyen például, hogy ha valaki olyan gépet szeretne, amely többféle terepen is elboldogul, egyből egy négylábú robot fog beugrani neki. Ehhez képest a RoboGrammar másféle, de praktikus megoldásokat is tud javasolni.

Négy új törvény kellene Asimov három robotika törvénye mellé Asimov törvényeire mindenképp szükség van, de ezeket újakkal is ki kellene egészítenünk, ha azt szeretnénk, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia ne tegye tönkre az ember jövőjét.

A RoboGrammar működése három lépésből áll: először is a szoftvernek szüksége van a rendelkezésre álló alkatrészek listájára, és arra, hogy milyen terepviszonyok közt kellene a gépnek elboldogulnia (például lépcsőzetes felszínen). A mesterséges intelligencia ezek alapján több ezer lehetséges tervet készít el, ezeket gráfként kezeli. Ezen tervek többsége azonban nem életképes megoldás, ezért a csapat beépített egy szűrőt, amit „grammar graph”-nak neveznek, így csak azok a tervek maradnak meg, amelyek alapszinten működőképesek lehetnek a leírt szabályoknak megfelelően. Hogy mi működhet és mi nem, vagyis a szoftver nyelvtani szabályait a természet inspirálta, elsősorban az ízeltlábúak világa: a mesterséges intelligencia ez alapján választ. Mindezen lépések lezárásaként a szoftver lefuttat egy ellenőrző algoritmust: a Model Predictive Control már a hatékony mozgásra helyezi a hangsúlyt. Az eredményül kapott terveknek lehetnek lábai, kerekei, vagy mindkettő, és idővel a mesterséges intelligencia megtanulja azt is, hogy mely tervek működnek jobban, melyek kevésbé, így pedig még hatékonyabbá válhat az egész folyamat.

A RoboGrammar a fentieknek megfelelően nem egy kizárólagos megoldás, inkább csak ad egy elképzelést a mérnököknek, hogy a prototípusok megépítése előtt milyen irányba érdemes elindulni. A szoftver egyébként teljesen virtuális környezetben, virtuális tárgyak tervezésére is alkalmas lehet.

(Címlapkép/nyitókép: MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory)

További cikkek a Rakétán:

Mesterséges intelligencia: már használjuk és félünk tőle, pedig még azt sem döntöttük el, mi az Az MVM Future Talks online beszélgetése az AI-ról sok kérdést vetett fel és nagyon kevés választ adott, de egész szórakoztató volt.

Komoly veszélyeket is hozhat az emberiség számára a mesterséges intelligencia Bár senki sem vitathatja, hogy életünk egyre több területét segíti, érdemes néhány gondolatot azon tulajdonságairól is megemlíteni, ami a bűnözők malmára hajthatja a vizet. Most, és a jövőben még inkább.

Egymást feljelentő robotok, a YouTube zárt kapui és Britney Spears – tanulságok a jövő szórakoztatóiparával kapcsolatban Egy mesterséges intelligencia Sinatra hangján és stílusában adta elő Spears „Toxic” című számát. Ezt azonban később a YouTube eltávolította, mert mind a két művész szerzői joga sérülhetett szerintük. Elképzelhető, hogy a YouTube azonban egy másik, egy jogi mesterséges intelligencia felszólítására cselekedett így. Mit jelent mindez egy még meg sem született kreatív ipar szempontjából?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.