Egy német laboratóriumban furcsa majomrobotot építettek a mozgás evolúciójának tanulmányozására 2020 / 05 / 03 / Bobák Zsófia

A sci-fiken nevelkedett ember számára talán érthetetlenül lassúnak tűnik a fejlődési folyamat, mely a robotok való világ beli önállósodását jellemzi, de megvan az oka, hogy miért is nem futunk bele nap, mint nap két lábon járó, beszélő humanoidokba á’la Westworld vagy Terminátor. A mechanikus gépek fizikai képességeit nagyban behatárolja az összetett, több száz szenzorból összeállított irányítási rendszer, mely nélkül nem képesek az autonóm mozgásra, valamint a hajlékonyságukat lehetővé tevő mechanikus struktúrák kialakításának nehézségei. Noha egyelőre a kerekeken guruló, robosztusabb felépítésű gépek tűnnek a használhatóbb megoldásnak, például az ipari alkalmazás során, de a kutatások a természetben élő lények mozgásának emulációját helyezik fókuszba a laboratóriumokban a robotok következő generációjának megalkotása során. A német DFKI (German Research Center for Artificial Intelligence) 2014-ben hozta létre Charlie-t, a gép-hominidát, mely flexibilis gerincének köszönhetően két lábra tudott egyenesedni, többé-kevésbé az emberszerűek mozgásának evolúcióját utánozva. Charlie évről évre fejlődik, a legújabb videóban azt mutatják be, hogy tud a hátáról hasra, majd négylábú pozícióba fordulni. A kutatók később otthoni asszisztensnek, vagy más bolygók felfedezésében és birtokbavételében segítkező munkatársnak szánják. A DFKI csatornáján sok más érdekes robotos videót is találhatunk, többek között Charlie kiegyenesedését is megtekinthetjük. (Fotó: Getty)
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.