Robotizált kőművesek építkezhetnek a Holdon 2028-ban

2023 / 04 / 17 / Bobák Zsófia
Robotizált kőművesek építkezhetnek a Holdon 2028-ban
Holdporból épített téglákból tervez tartós holdbázisokat készíteni a kínai űrügynökség.

Ahogy arról a South China Morning Post is beszámolt, a vuhani Huazhung Tudományos és Műszaki Egyetem nemrégen megrendezett konferencián több mint 100 kínai kutató és űripari szakember találkozott, hogy megvitassák a földön kívüli építkezéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati elképzeléseket és bemutassák a különféle tervezett módszereket. A más égitesteken való hosszabb távú emberi jelenlét megalapozásához nélkülözhetetlen telepek vagy városok létrehozása nem egyik napról a másikra fog megvalósulni, éppen ezért fontos, hogy még most, az építkezések megkezdése előtt kialakuljon valamilyen egyetértés a szakértők között és megalapozzák az együttműködést a különböző ipari szereplők bevonásával. Ezt a célt szolgálta a rendezvény, ahol Ting Liecsün, a Huazhung Egyetem professzora bemutatta azt a technológiát is, amelyet, kutatócsapatával együtt, régi és új módszerek ötvözésével alakítottak ki a Holdon való konstrukciók építéséhez.

A megoldás a tradicionális kőműves munkán és a robotizáción alapul, amelyek ötvözésével a Holdon, helyi források felhasználásával lehet építési alapanyagokat gyártani, majd azokból épületeket készíteni. Ehhez az úgynevezett Chinese Super Mason robotot használták a tesztek során, ami az előzőleg 3D nyomtatással megalkotott holdpor-téglákat, illetve szimulant-téglákat egymásra pakolta, hasonlóan ahhoz, mint ahogy a LEGO darabokat kell egymáshoz illeszteni.

A kutató szerint így sokkal hatékonyabban lehet stabil struktúrákat létrehozni, mint ha az egész épületet egyből kinyomtatnák,

a holdpor alkalmazása pedig lényegében kulcsfontosságú összetevőjét jelenti a jövőbeli építkezéseknek, mivel a megfelelő mennyiségű alapanyag Földről való szállítása költséges és időigényes feladat lenne. A Chinese Super Mason (CSM) gépről szóló, 2019-ben publikált tanulmány leírása szerint a robot három részből áll: egy "lábakkal" felszerelt mozgó platformból, egy forgó robotkarból és egy autokláv készülékből, amelyben az építési alapanyagokat kezelik. A tesztek során a Hszüanvu Station nevű bázis építésével vizsgáztatták a rendszert.

A tervek szerint a CMS-t élesben, tehát a Holdon való konkrét építési munkák során 2028-ban fogják szolgálatba állítani, a Csang’o 8 misszió alatt. Ekkor készül majd el az első olyan tégla is, amelyet már nem holdpor-imitációból, hanem valódi regolitból készít el a gép és amennyiben sikerrel jár, akár a nagyobb méretű építkezési munkák megvalósítása is elérhető közelségbe kerülhet a kínai űrügynökség számára.

(Fotó: Fei Teng et al/Journal of Deep Space Exploration)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.