Robotkutyák kereshetik a taposóaknákat és menthetik az embereket a tűzből hamarosan

2023 / 08 / 09 / Bobák Zsófia
Robotkutyák kereshetik a taposóaknákat és menthetik az embereket a tűzből hamarosan
A Rainbow Robotics olyan négylábú robotokat fejleszt, amelyek az emberek számára potenciálisan életveszélyes helyzetekben segítenek.

A Rainbow Robotics céget a dél-koreai KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) kutatóintézet munkatársai alapították azzal a céllal, hogy az élet legkülönbözőbb területein alkalmazható és kereskedelmi forgalomba hozható gépeket fejlesszenek, kezdve a csillagászati obszervatóriumok részére készült berendezésektől az ipari cobotokon (kollaboratív robotokon) át a humanoidokig. A vállalat egyik robotja, a HUBO akkor tett szert nagy ismertségre, mikor megnyerte a 2015-ös DARPA Robotics Challenge versenyét, amelyet a humanoid gépeknek rendeztek és maga mögé utasította a NASA RoboSimianját és azokat a csapatokat is, akik a Boston Dynamics ATLAS robotját használták platformnak a rendszerük kialakításához.

A cég a HUBO humanoidot kísérleti jelleggel építette, de a többi gépet sokkal gyakorlatiasabb célokra szánják - olyan felhasználási körökbe, ahol az embereket segíthetik és felszabadíthatják az unalmas és repetitív feladatok alól, mivel idővel bizonyos manuális munkákat nálunk sokkal jobban tudnak majd elvégezni. Ezt vallja legalábbis a Rainbow Robotics alapítója, Oh Jun-Ho professzor, aki többek között az emberi méltóság megtartását szeretné támogatni a gépekkel, amelyek például az idősek kiszolgálását végzik a jövőben.

A cég hétfői bejelentése szerint azoknak a robotoknak a fejlesztésében is részt vesznek, amelyek a tűzoltók munkáját könnyítik meg és potenciálisan emberi életeket menthetnek. A gépek négylábú, agilis és gyors robotkutyák lesznek és két eltérő változatukat vetik majd be a tűzesetek során: az egyik feladata a tűz forrásának feltérképezése lesz, míg a másik emberek után kutat az épületben. Mindkét robotot szenzorokkal és kamerákkal látják el, valamint a kaotikus környezetben a közlekedésüket segítő eszközökkel, többek között ajtónyitásra alkalmas robotkarral. A mentési munkálatokat viszont már nem a robotok intézik, ez a feladat továbbra is a humán tűzoltók felelőssége lesz.

A Rainbow Robotics a tűzoltó robotok mellett egy újfajta gépet is épít, ami a taposóaknák felderítésében asszisztál és a tűzszerészek mellett dolgozik majd. A gép szintén négylábú kialakítást kap és már jövőre megkezdik az első prototípusának alkalmazását, de a szélesebb körű alkalmazásra csak később kerül sor. Dél-Koreában a koreai háború lezárása után létrehozott, 4 kilométer széles és 250 km hosszú demilitarizált övezetben és a mellette elterülő CCL (Civilian Control Zone) területén az elmúlt időkben rengeteg sérülést okoztak az aknák, melyekből több mint egy milliót telepítettek ide. Az aknamentesítési programot 2018-ban kezdték meg az Észak-, és Dél-Korea közötti katonai feszültség enyhítése céljából.

(Fotó: Rainbow Robotics)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.