Robotok karambolja miatt ütött ki tűz egy automatizált raktárban

2021 / 07 / 19 / Bobák Zsófia
Robotok karambolja miatt ütött ki tűz egy automatizált raktárban
Három robot ütközött egymásnak a precíz koreográfiára építő, többezer gépek alkalmazó telepen, a megrendelések kiszállítása emiatt késik. Az elmúlt években egy hasonló eset miatt már porig égett az üzemeltető cég egyik raktára.

Már a Rakétán is beszámoltunk arról a vállalatról, amely több mint ezer, doboz alakú robot segítségével működteti a raktárjait, melyek precíz és összehangolt mozgás közben válogatják ki és pakolják az árut a tárolókba, hogy a megrendelők minél hamarabb hozzájussanak a kívánt termékekhez. Az amerikai Kroger a brit Ocado módszerét vette át a raktár üzemeltetésének megoldásához, mivel az Ocado saját telepein olyannyira sikeresen alkalmazta a robotizált Kaptárt, hogy végül az ezeknek a működését irányító rendszer, az Ocado Smart Platform licenszét más cégek számára is elérhetővé tette.

A londoni telephelyen három futballpályányi területen összesen háromezer robot pakolja az árut folyamatosan 14 km/h-s sebességgel, miközben algoritmusok vigyáznak rá, hogy saját kijelölt útvonalukon haladjanak és ne ütközzenek egymásnak. A cég elmondása szerint a gépek nem automatizáltak, vagyis nem a saját szenzoraikból érkező jelekre reagálnak haladásuk közben, hanem egy, a légi irányításhoz hasonló módon működő rendszer tervezi meg a pályájukat.

Emiatt a robotok gyakran csak a legutolsó pillanatban térnek ki egymás útjából és a minél alaposabb helykihasználás érdekében csak öt milliméternyi oldaltávolságot tartanak társaiktól.

Alex Harvey, az Ocado fejlett technológiákért felelős vezetője a CNN-nek elmondta: a gépekkel lényegében egyfajta bátorság próbát játszanak (ez angol kifejezéssel a play chicken, vagyis az a szituáció, mikor két egymással szemben haladó autós kipróbálja, hogy vajon melyikük rántja előbb félre a kormányt, hogy ne rohanjanak egymásba).

Az Ocado Smart Platformot ugyan már hat évvel ezelőtt elindították, leváltva vele egy régebbi, elavult és lassú kialakítást, a rendszer pedig igen sikeresnek bizonyult, mivel a pakolás ideje a segítségével töredékére, mindössze 15 percre csökkent, a pontossága pedig 99%-os, de mégis megvan a maga veszélye az alkalmazott módszernek. A robotok, ugyan nagyon ritkán, de időnként mégis összeütköznek, ez pedig a teljes, nagyon precízen kialakított koreográfiát felrúgja.

Ez történt július 16-án a cég erithi raktárában is, amely a legnagyobb a telephelyek közül. Az Ocado közleménye szerint három robot karambolozott egymással, ennek következtében tűz ütött ki, amelyet a londoni tűzoltók 15 tűzoltókocsi és 100 fő bevetésével tizennégy óra alatt állítottak meg. A baleset a teljes Kaptárnak csak egy minimális részét, 1%-át érintette, de a 800 fős személyzetet evakuálni kellett, a normál működést pedig napokba telik majd visszaállítani, a megrendelések addig is késnek. Ugyan a mostani eset nem járt sem személyi sérülésekkel, sem a raktár végleges bezárásával, de korábban történt már egy súlyosabb incidens egy másik telephelyen, ahol ennél nagyobb problémát okozott a robotok meghibásodása.

2019 februárjában az andoveri telepen, amely szintén a Smart Platformmal működik, négy napig tartó hatalmas tűz emésztette el a teljes létesítményt, 110 millió fontnyi (46 milliárd forint) kárt okozva a cégnek. A leégett épület miatt több száz embert bocsátottak el állásából, és két évig tartott újra építeni a raktárat. A problémát akkor is a robotok okozták, de nem az ütközés miatt, egy elektromos hiba vezetett az egyik gép tetején lévő műanyag fedő kigyulladásához. Bár az automatikus tűzoltóberendezés működésbe lépett, de ezt a személyzet néhány perc múlva kikapcsolta, mivel úgy ítélték meg, hogy a tűz már kialudt. Mire kiderült, hogy tévedtek és újraindították a vizet fecskendező szórófejeket, már túl késő volt a mentéshez.

Az Ocado a mostani eset kapcsán megjegyezte, hogy a rendszer nagy része sértetlen maradt és minél hamarabb visszaállnak az eredeti működéshez, arról nem esett szó a hivatalos közleményben, hogy terveznek-e valamilyen változtatást az algoritmussal kapcsolatban. Alex Harvey még májusban elárulta, a fő cél a raktárak teljes mértékű automatizálása, hogy a jelenleg alkalmazott személyzetet, melynek egyelőre a robotok ellenőrzése és segítése a feladata, száz százalékban gépekre válthassák.

"A víziónk, hogy képesek legyünk az élelmiszereket beszerezni a raktárból, összepakolni, majd kiszállítani egyetlen emberi érintés nélkül."

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Ezer robot végzi helyettünk a bevásárlást a jövő szupermarketében A guruló dobozokra hasonlító robotok egyszerre akár ötven árucikket is kosárba helyeznek, méghozzá kevesebb, mint öt perc alatt.
Pancser robotok, akiket kirúgtak az állásukból Tapló bolti kisegítők, gyerekgázolók, munkakerülők, lusta hamburgersütők, űrbéli pancserek. Ahány területen beváltak, legalább annyiról repültek a robotok.
Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.