Röntgen és CT-vizsgálatok alapján mégsem manipulálták a mexikói "idegen múmiák" testeit

2023 / 09 / 20 / Felkai Ádám
Röntgen és CT-vizsgálatok alapján mégsem manipulálták a mexikói
Meglepő fordulat a mexikói idegen fosszíliák kapcsán a testek röntgen- és CT-vizsgálatait követően. Azért még mindig marad tér a kételkedésre.

A múlt héten a mexikói kongresszusban bemutatott két “idegen” testét kedden tesztelték az orvosok. Mint azt a prezentációt szervező Maussan úr állítja: a holttesteket Peruban találták, és “nem emberi lények, amelyek nem részei földi evolúciónknak”.

A tudósok és akadémikusok azonban erősen kritizálják Maussant, a legfőbb vád az, hogy a testeket manipulálták, vagyis mesterségesen alakították át ilyen furcsa megjelenésűre – épp ezért egy mexikóvárosi laboratórium orvosai kedden röntgen- és CT-vizsgálatot végeztek a holttesteken. Az eredmény pedig bár meglepő, de jó eséllyel mégsem perdöntő erejű.

A mexikói “idegen múmiák” sagája folytatódik, méghozzá egy talán meglepő fordulattal, ami azonban kicsit jobban a dolgok mögé pillantva mégsem oly döbbenetes, mint elsőre tűnhet. Az előzményekhez ajánljuk a lenti cikkünket, amiben a Live Science cikkét foglaltuk össze – az LS különböző szakértőket keresett meg a témában, akik állításai közül most azt érdemes kiemelni, hogy a testek azért tűnnek ennyire bizarrnak, mert manipulálták őket valamilyen módon.

A tudomány véleménye a mexikói kongresszusban bemutatott “idegen múmiákról” Teljes nonszensz – foglalható össze röviden a tudósok véleménye, elmondjuk, hogy mik a fejlemények a múlt héten az internet első számú szenzációjává ért fosszíliákról.

Mint az a videón is látszik, José de Jesús Zalce Benitez, a Haditengerészet Minisztériumának Egészségtudományi Kutatóintézetének igazgatója, amely a teszteket végezte, azt mondta, hogy kimutatták, hogy a holttesteket nem rakták össze szándékos megtévesztés céljából, vagyis nem manipulálták őket – számol be róla a The Telegraph. Mint azt az orvos elmondja, a testeken három vizsgálatot is végeztek: CT-t, röntgent és fluoroszkópiát – ez utóbbi lényegében egy folyamatos röntgenfelvétel.

A vizsgálatok szerint a testek csontváza nem tartalmaz semmiféle betoldást, vagyis nem különböző darabokból állították össze – ahogy arra az eddigi kritikák utaltak. Az orvos hozzátette azt is, hogy az állításokkal ellentétben annak sincs nyoma, hogy a koponyát több darabból rakták volna össze.

Az persze kérdés, hogy mindez mennyire tekinthető meggyőző eredménynek, hiszen José de Jesús Zalce Benitez korántsem pártatlan szereplő, mivel Maussannal közösen mutatta be a testeket a múlt héten – lényegében tehát Maussan társáról beszélhetünk a személyében, nem pedig egy független tudósról, és az általa lefolytatott vizsgálatról. Érdemes talán arra is kitérni, hogy az említett cikk kapcsán a Live Science Benitezt is megkereste, akit azonban nem tudtak elérni.

Az akadémikusok és a régészek egyik elmélete szerint egyébként a maradványok valójában mumifikált emberi testek (ahogy erre már volt példa Maussan egy korábbi “felfedezése” kapcsán, mikor is az általa idegennek vélt testről kiderült, hogy az valójában egy kétéves őslakos gyermek holtteste). A perui kormány állítása szerint pedig az idegen múmiák prehispanikus tárgyak, és ezért bűnügyi nyomozásba kezdtek, hogy a múmiák miként kerültek az ország határain kívülre. Maussan azt állítja, hogy ő ártatlan, és “nem tett semmi törvénytelent”, azt azonban már nem tudta megmagyarázni, hogyan kerültek a holttestek a birtokába.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.