A tudomány véleménye a mexikói kongresszusban bemutatott “idegen múmiákról”

2023 / 09 / 17 / Felkai Ádám
A tudomány véleménye a mexikói kongresszusban bemutatott “idegen múmiákról”
Teljes nonszensz – foglalható össze röviden a tudósok véleménye, elmondjuk, hogy mik a fejlemények a múlt héten az internet első számú szenzációjává ért fosszíliákról.

A Mexikóban bemutatott idegen fosszíliák kapcsán megszólalt mind a bemutatót végző újságíró/ufológus Jaime Maussan, mind pedig a  tudóstársadalom. Maussan szerint bár a testeket már 2017-ben és 2018-ban is bemutatták, azóta több vizsgálatot végeztek el rajtuk, amelyekből kiderült, hogy nem emberi eredetűek. Mindez Maussan szerint nem feltétlen jelenti azt, hogy földönkívüliek, de az biztos, hogy nem emberek.

A tudományos vélemény ennél lesújtóbb – eszerint áltudományos hablatyról van szó, és a mexikói tudósok fájlalják, hogy egy ilyen szenzációhajhász törekvésnek a mexikói kormány platformot biztosított.

Ez a hét az idegenekről szólt, akik nem is feltétlen idegenek. Első körben a NASA régóta esedékes beszámolójáról beszélhetünk, ami a saját UAP kutatásuk kevésbé lenyűgöző összefoglalója volt, és amiből nagyjából annyi derült ki, hogy bármilyen végleges eredmény megszületéséhez több adatra van szükség. Minderre viszont árnyékot vetett a mexikói kongresszus, ahol konkrétan “idegen fosszíliákat” prezentáltak a Hófehérkét őrző üvegkoporsóhoz hasonlatos alkalmatosságokban.

Földönkívüli múmiákat mutattak be a mexikói kongresszusban Állítólag a maradványok nem részei a földi evolúciónak, és a DNS-ük közel harmada ismeretlen a számunkra.

Ez utóbbi értelemszerűen nagyobb érdeklődést váltott ki, mint a NASA immár némileg kiszámítható nyilatkozata a témában – minderre rájátszott a kövületek “ájult ET-t” idéző megjelenése, és meg is lett az internet legújabb szenzációja. Azóta a mexikói idegeneket alávettették a torta-tesztnek, hogy nem torták-e (de), illetve bekerültek a repülőgépen nem emberi utasokról kiabáló nő mémjébe is. (A biztonság kedvéért tegyük hozzá, hogy a tortás videó egy vicc, ezt nem a valódi múmiákon mutatták be.)

Közben pedig a Live Science alaposabban utánajárt a témának, és felvette a kapcsolatot a testeket bemutató Jaime Maussannal, és mexikói tudósokkal is. Na de foglaljuk össze gyorsan, hogy pontosan milyen állítások hangzottak el, már csak azért is, mert az első beszámolók a témában elég zavarosak voltak:

A Kongresszus előtt Jaime Maussan mexikói újságíró és José de Jesús Zalce Benítez katonaorvos két holttestet mutatott be. A testek körülbelül 1 méteres voltak, vékonyak, szürkés bőrrel és nagy fejekkel – koporsószerű dobozokban. Maussanék azt állították, hogy a DNS-vizsgálatok azt mutatják, hogy ezeknek a háromujjú lényeknek a maradványai nem emberi eredetűek, és a hasukban tojások találhatók. A páros azt is elmondta, hogy a holttestek Peruból származnak, és a radiokarbonos kormeghatározás szerint 1000 évesek lehetnek.

Maussan elmondta a LS-nek, hogy a testek híre már bejárta a sajtót 2017 és 2018-ban is, és akkor a tudósok úgy vélték, hogy ez egy átverés, amit különböző emberi maradványokból legóztak össze. Maussan elmondta azt is, hogy azóta több tesztet is végeztek, és eszerint a testek nem emberi eredetűek, viszont szerinte ez nem jelenti “szükségszerűen”, hogy földönkívüliek lennének. Maussan hozzátette azt is, hogy olyan implantátumokat is találtak testekben, amely ozmiumot és kadmiumot tartalmazott – ez a technológia pedig 1000 évvel ezelőtt nem létezett.

Az LS több szakértő véleményét is kikérte az ügyben (Maussan társát, Benítez katonaorvost is megkeresték, de őt nem érték el). Annyi már előre elmondható, és ezzel nyilván nem árulunk el semmi meglepőt, hogy a tudományos közvélekedés az esetről több mint lesújtó:

Rafael Bojalil-Parra, a mexikóvárosi Metropolitan Autonóm Egyetem kutatási igazgatója hitetlenségét fejezte ki az állításokkal kapcsolatban, “teljes nonszensznek” nevezve azokat, amelyek szerinte az országban nyugtalanító mértékű, tudományellenes hangulatot tükrözik.

Bojalil-Parra azt is pontosította, hogy az egyetemen nem végeztek DNS-tesztet, és egy 2017-es szén-14-teszt eredményeit (ez tehát a radiokarbonos kormeghatározás) egy kereskedelmi megállapodás miatt nem hozták nyilvánosságra. Ezenkívül a tudósok rámutattak a földönkívüli lények radiokarbonos kormeghatározásának kivitelezhetetlenségére is, mivel az a földi szén-14 atom előfordulásán és felhalmozódásán alapul. Azt azért tegyük hozzá, hogy a tetemek Maussan szerint sem feltétlen földönkívüliek, csak nem emberek.

Számos szakértő azonban, köztük antropológusok és paleontológusok cáfolta az állításokat, rávilágítva az emberi múmiák szándékos manipulálására, hogy idegen testeknek tűntessék fel ezeket. A testek furcaságait szerintük például csonkításokkal és a holttesteket érintő egyéb, etikusnak távolról, ellenfényben hunyorogva sem nevezhető eljárásokkal változtatták “idegen megjelenésűvé”. Ken Feder, a Central Connecticut Állami Egyetem régészprofesszora az LS-nek írt e-mailben úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy ha a maradványok emberi eredetűek, akkor az jogi következményekkel is járhat. Mint fogalmazott:

“Le kell tartóztatni őket, és bíróság elé kell állítani őket az emberi maradványok kizsákmányolására vagy meggyalázására vonatkozó törvények miatt.”

Andrew Nelson, az Ontariói Western Egyetem antropológiai tanszékének tanszékvezetője pedig így nyilatkozott:

”Szomorú látni, hogy Jaime Maussan jól megcáfolt állításai visszatérnek az internetre.”

Nelson szerint a testeket manipulálták, amit korábban már le is lepleztek – példaként az “idegenek” lábait hozta fel, amit emberi lábak csonkításával alakíthattak ki.

A tudósok bírálatai kiterjednek ezen felül az állításokat alátámasztó, szakértők által felülvizsgált tudományos bizonyítékok teljes hiányára is.

Frissítés: Cikkünket a biztonság kedvéért frissítettük azzal, hogy a tortás videó csak egy vicc -- ezt nem a valódi múmiákon hajtották végre, és nem azokról derült ki, hogy valójában cukrászipari termékek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.