Rudolph Fentz időutazása

2024 / 07 / 06 / Felkai Ádám
Rudolph Fentz időutazása
Nincs is jobb annál időnként, mint különböző, rejtélyes történeteket előadni a barátainknak, majd felszólítani őket, hogy erre mondjanak valamit. Jellemzően nem tudnak. Legfeljebb egy vállrándítás kíséretében citálják Hamlet idevágó szavait, vagyis hogy:

„Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

Rudolph Fentz rejtélyes eltűnése, majd a semmiből előkeveredése éppen ilyen, bölcselmünk álmodásán túlmutató sztori.

1950, New York

A történet szerint 1950-ben a semmiből egy harmincéves férfi bukkant fel a Time Square közepén. A férfi zavarodottnak tűnt, csodálkozva bámulta az autókat és a táblákat, mintha azelőtt még sosem látott volna ilyeneket. Majd nem sokkal később, amikor megkísérelt keresztülrohanni az utcán a tilos jelzés ellenére, elgázolta őt egy taxi. Ekkor az ismeretlen férfi életét vesztette.

A zsebeiben aztán a hatóságok különböző érmékre és bankjegyekre bukkantak, melyeket már évtizedekkel korábban kivontak a forgalomból, ráadásul ezek nagy része kiváló állapotban volt. A férfinál talált holmik olyan üzletekből származtak, melyek már rég lehúzták a rolót. Ráakadtak egy levélre is, melyet 1876-ban pecsételtek le. Végül személyes iratokat is találtak, ezek alapján az elhunyt neve Rudolph Fentz volt, és az Ötödik sugárúton lakott.

A további nyomozás azonban zsákutcába vezetett. A telefonkönyvben senkit sem találtak Rudolph Fentz néven, az ötödik sugárúti címen pedig évek óta egy bolt működött, Rudolph Fentzről pedig senki sem hallott a környéken. Az elhunyt ujjlenyomatai nem egyeztek senkiével a nyilvántartásból, és egyetlen keresett eltűntre sem illett a férfi személyleírása.

Már-már úgy tűnt, sosem tudják meg, ki volt a rejtélyes elhunyt, amikor a nyomozótiszt egy öreg telefonkönyvben talált egy ifjabb Rudolph Fentzet. Az ifjabb Fentz úr ekkor a hatvanas éveiben járt volna, ha nem hal meg öt évvel korábban. A rendőrség végül levélben elérte az özvegyét, aki azóta Floridába költözött. Az özvegy elmesélte nekik, hogy a férje édesapja egy nap leugrott sétálni a Time Square-re valamikor az 1870-es években, és soha többé nem került elő.

A rendőrség ezután előbányászta a réges-régi aktát az eltűnt Rudolph Fentzről, és ebben a férfi személyleírása, és az általa viselt ruházat megfelelt az elhunyténak.

Na, erre mit mondasz?

Rudolph Fentz története többféle formában és variációban bukkant fel a hetvenes évek óta, ám egyetlen dolog mindig közös ezekben: az eseményekre más magyarázat nincs az időutazáson kívül.

Ám mielőtt sietnénk a gimis fizikatanárunk orra alá dörgölni Rudolph Fentz történetét, azért tegyük helyre a dolgokat: mindez puszta kitaláció. Olyannyira, hogy az egész egy Jack Finney novella, az I’m Scared része. Az I'm Scared először 1951-ben jelent meg a Collier’s magazinban. A történet szerint a narrátor különböző esetek után nyomoz, melyek az időutazás lehetőségét bizonyítják. Ezek egyike, a leghosszabb, Rudolph Fentz sztorija.

Jack Finney amúgy nagyon jó sci-fi és horror író, legismertebb regénye a Body Snatchers, amelyet számtalanszor adaptáltak vászonra, ezek közül a leghíresebb talán a 1978-as, Philip Kaufman-féle A testrablók támadása.

Ez a cikk eredetileg 2019.11.14-én jelent meg a Rakétán.

(Kép: Pixabay, Forrás: Snopes.com)

(Shakespeare Hamletjét Arany János fordításában idéztük)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.