Rugalmas karokkal rendelkező robot segíthet a földrengések utáni mentésben 2023 / 05 / 29 / Bodnár Barna

Súlyos testükkel és kis uszonyaikkal a fókák nem tűnnek túl kecsesnek mikor a szárazföldön mozognak, ahogy az a robot sem, amely a vízi emlősök kúszó mozgását utánozza. Ennek ellenére, a robotot kifejlesztő chicagói DePaul Egyetem kutatói szerint rugalmas, puha végtagjaival az eszköz nagy segítség lehet például földrengések, vagy egyéb természeti katasztrófák utáni mentési, vagy kutatási akciók esetén, ahol a merev felépítéssel, vagy kerekeken guruló robotok nem képesek hatékonyan mozogni a romok között. A robot négy egyforma végtagból áll, mindegyik 24 centiméter hosszú és 4 centiméter átmérőjű. Mindegyik nyúlvány három üreges szilikon csőből áll, amelyek üresen lágyak maradnak, folyadékkal feltöltve azonban megmerevednek. A csövek rugalmasságát külön-külön is lehet szabályozni, így a robot minden végtagját képes egymástól függetlenül mozgatni, illetve bármely irányba mozogni. A kutatók ezt a technológiát kívánják továbbfejleszteni, hogy olyan autonóm, sokoldalú, moduláris robotokat hozzanak létre, amelyek képesek megváltoztatni a felépítésüket, hogy alkalmazkodjanak a különböző terepekhez és kihívásokhoz a keresési és mentési műveletek során. (Borítókép: New Scientist)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.