Rugalmas karokkal rendelkező robot segíthet a földrengések utáni mentésben 2023 / 05 / 29 / Bodnár Barna

Súlyos testükkel és kis uszonyaikkal a fókák nem tűnnek túl kecsesnek mikor a szárazföldön mozognak, ahogy az a robot sem, amely a vízi emlősök kúszó mozgását utánozza. Ennek ellenére, a robotot kifejlesztő chicagói DePaul Egyetem kutatói szerint rugalmas, puha végtagjaival az eszköz nagy segítség lehet például földrengések, vagy egyéb természeti katasztrófák utáni mentési, vagy kutatási akciók esetén, ahol a merev felépítéssel, vagy kerekeken guruló robotok nem képesek hatékonyan mozogni a romok között. A robot négy egyforma végtagból áll, mindegyik 24 centiméter hosszú és 4 centiméter átmérőjű. Mindegyik nyúlvány három üreges szilikon csőből áll, amelyek üresen lágyak maradnak, folyadékkal feltöltve azonban megmerevednek. A csövek rugalmasságát külön-külön is lehet szabályozni, így a robot minden végtagját képes egymástól függetlenül mozgatni, illetve bármely irányba mozogni. A kutatók ezt a technológiát kívánják továbbfejleszteni, hogy olyan autonóm, sokoldalú, moduláris robotokat hozzanak létre, amelyek képesek megváltoztatni a felépítésüket, hogy alkalmazkodjanak a különböző terepekhez és kihívásokhoz a keresési és mentési műveletek során. (Borítókép: New Scientist)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.