Saját adatokból komponált dallal búcsúzik Európa szélspecialista műholdja 2023 / 07 / 18 / Bodnár Barna

Az Európai Űrügynökség (ESA) Aeolus nevű, bolygónk szélrendszereit vizsgáló műholdja közel öt év után befejezte küldetését, és jelenleg körülbelül napi 1 kilométeres sebességgel tart a Föld felé. A műholdon elhelyezett forradalmi, Aladin nevű műszer volt az első a világon, amely lézerrel volt képes mérni a földi szélprofilokat a világűrből, a közel valós idejű adatokkal jelentősen javítva a globális időjárás-előrejelzések minőségét és segítve a klímakutatók munkáját. Alábbi videón az Aeolus öt évének legemlékezetesebb momentumai láthatóak, a műhold szemszögéből láthatjuk például a Hunga Tonga–Hunga Haʻapai vízalatti vulkán 2022-es kitörését és az azzal járó 20 kilométeres hamucsóvát, a „Godzilla” nevű porcsóvát, amely a Szaharából egészen Észak-Amerikáig jutott, vagy a 2019-ben, 300 kilométer per órás széllel tomboló Dorian hurrikánt. A videót érdemes hanggal együtt megtekinteni, a háttérben hallható fúvószenekari darab ugyanis az Aeolus Föld körüli pályán töltött teljes működési idejét felölelő adatok felhasználásával készült. A korszakalkotó műhold várhatóan július végén, vagy augusztus elején érkezik vissza a Földre, és bár legnagyobb része 80 kilométeres magasságban elég majd, az Aeolus néhány darabja valószínűleg egyben fogja elérni bolygónk felszínét. (Borítókép és videó: ESA)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.