A Samsung már nem akar forradalmat csinálni, de a Note 20 Ultrának nincs is rá szüksége

2020 / 08 / 07 / Bobák Áron
A Samsung már nem akar forradalmat csinálni, de a Note 20 Ultrának nincs is rá szüksége
A "forradalmi" jelző éveken keresztül olyan hívószó volt a mobilgyártók körében, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna egy telefonbemutató. A Note 20 Ultra esetében forradalomról viszont szó sincs, ehelyett a Samsung nekiállt tökéletesre csiszolni a részleteket, befoltozni a kisebb hiányosságokat, megolajozni a felhasználói élményt, és végül egy olyan telefont tettek le az asztalra, ami valószínűleg hosszú évek múlva is versenyképes lesz. A Note 20 Ultra hazai bemutatóján egy rövid időre mi is kipróbáltuk a Samsung új telefonját.

A Samsungnak a szokottnál is nagyobb volt a tét, hiszen a Huawei, fennállása során először, beelőzte a koreai gyártót, és 2020 második negyedévében több telefont adtak el, mint a Samsung. Igaz, ez a helycsere valószínűleg csak átmeneti, ami elsősorban annak tudható be, hogy Kínában (ami a Huawei máig legnagyobb piaca) tavasszal már kezdett alábbhagyni a koronavírus-járvány, míg Európában csak ekkor indult be igazán, aminek következtében a Samsung telefonok eladási mutatói 30%-ot estek az előző év ugyanezen időszakához képest.

A Samsungot viszont nem csak a Huawei szorongatja, hanem az Apple is, ami a prémiumszegmensben még mindig hatalmas előnnyel rendelkezik. A 400 dollár feletti telefonok piacán az Apple az év első negyedében 57%-os részesedéssel bírt, míg a Samsung 19%-kal kullogott a második helyen, ez az olló pedig egyre csak nyílik, ahogy haladunk a magasabb árkategóriák felé. Az utolsó statisztika, amit találtunk, 2018 harmadik negyedévéből származik, ekkor az Apple-nek egészen letaglózó, 79%-os részesedése volt a 800 dollár feletti szegmensben. A Note tehát nemcsak a felhasználóknak presztízstelefon, de a Samsungnak is, akik évről-évre ebben a készülékben összegzik, hol is tartanak éppen technológiában, dizájnban, kamerában, szolgáltatásokban - és próbálják meggyőzni a felhasználókat, hogy nem csak egy iPhone-ra érdemes elkölteni félmillió forintot.

Ultranagy

Szubjektív vélemény, de a Note-széria évek óta a legszebb androidos telefon, amit a Samsung is hasonlóan láthat, ugyanis a Note 20 Ultrán nagyítóval kéne keresgélni a különbségeket az elődjéhez képest. A legnagyobb változás a hátlapi kameramodulnál figyelhető meg, ami jóval nagyobb lett és elég rendesen kiemelkedik a hátlapból, de ehhez már kezdünk hozzászokni. A sokkal nagyobb helyet foglaló kamera miatt a Note egyik védjegyének számító digitális toll, az S Pen átkerült a készülék másik oldalára, emellett még annyi a különbség a Note 10 Plushoz képest, hogy az új modellnek kicsit vékonyabb az alsó szegélye.

A Samsungnak lassan el kell rajta gondolkodnia, hogy meddig lehet növelni egy telefon méretét, hiszen bár a Note 20 Ultra az előző évi modellhez képest csak milliméterekkel lett nagyobb, összességében egy hatalmas telefonról beszélünk: a készülék csaknem 16,5 centiméter hosszú, 7,7 centiméter széles és 208 grammot nyom, vagyis nem mindenki fogja tudni kényelmesen használni egy kézzel. Az S-szériával ellentétben a Samsung itt ráadásul választási lehetőséget sem nagyon ad, hiszen a kisebbik, sima Note 20 méreteiben alig marad el az Ultrától, képességeiben viszont annál inkább, így ha valaki az abszolút legjobbra vágyik, kénytelen lesz megbarátkozni a nagy méretekkel. Ennek amúgy megvannak a maga előnyei, hiszen

az Ultra egy szinte táblagép méretű, 6,9 colos kijelzővel érkezik, aminek nem csak a felbontása szuper (3088x1440 pixel), de képfrissítési sebessége is páratlan.

Az S20-nál már látott 120Hz-es képfrissítés komoly fegyvertény a Samsungnak, és bár szavakkal elég nehéz visszaadni az előnyeit, ez azonnal világossá válik, amint elkezdünk lefelé görgetni egy oldalon vagy elindítunk egy játékot. Érdekes módon ez a funkció csak Full HD felbontásban érhető el, QHD-nál viszont meg kell elégednünk a 60Hz-es képfrissítéssel, ami azért fura, mert mind a Snapdragon, mind pedig az Exynos processzor támogatják már a 120Hz-es képfrissítést QHD+ felbontás esetén is. A Samsung feltehetően azért döntött így, mert a kettő együtt nagyon gyorsan fogyasztaná az akkumulátort, de ha így is van, ezt a döntést egész nyugodtan rábízhatták volna a felhasználókra.

Konzolos játékok a telefonon

Annál is inkább, mert a Note 20 Ultra nem akármilyen játékélményt ígér. A bemutató egyik viszonylag nagy bejelentése volt, hogy az Xbox Game Pass Ultimate-tel a telefonhoz szeptember 15-től elérhető lesz a Microsoft cloud gaming szolgáltatása, az xCloud, amivel

havi tizenöt dollárért száz xbox-os és PC-s címmel játszhatunk a telefonunkon, a felhőből streamelve azokat.

A szolgáltatásról még nem sokat lehet tudni, de annyi biztos, hogy Magyarország is azon 22 ország között van, amelyekben a Microsoft először fogja elindítani a szolgáltatást. Bár maga az xCloud nem lesz Note-exkluzív, és bármilyen androidos telefonról igénybe vehető, a Samsung szerint a Note 20 Ultra 5G-s adatkapcsolata jelentősen meg fogja majd dobni a játékélményt.

Hogy ilyen tekintetben mennyire lesz szükség az 5G-re, még nem tudjuk (a Microsoft szerint 10Mbps letöltési sebesség elegendő), de az biztos, hogy a Note 20 Ultra az adatkapcsolat szempontjából egy igazán időtálló telefon: az Exynos 990 processzor 5G-modemje közel 7,5 Gbps letöltési sebességre képes, amit Magyarországon valószínűleg csak hosszú évek múlva fogunk elérni, hiszen a jelenlegi 5G-hálózatok ennek a sebességnek nagyjából a tizedét hozzák. A processzorral kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a telefon nem mindenhol Exynosszal kerül a boltokba, az USA-ban mindkét Note Snapdragon 865+ processzorokkal érkezik, ami a kicsit felturbózott, magasabb órajelen dolgozó változata annak a procinak, amivel az S20-ak kerültek az amerikai piacra. Bár a Snapdragon 865 és az Exynos 990 között számos különbséget találhatunk az eltérő GPU-tól és processzormagoktól kezdve az 5G-s modemig, a két processzor között az eltérés nem annyira számottevő, amit egy átlagfelhasználó igazán észrevehetne (habár a Snapdragon 865+ azért kétségkívül valamivel előrébb jár).

Kamera

A telefon kameramoduljáról már volt szó, ez nagyjából ugyanaz, mint amit az S20 Ultrában is láttunk: 108 megapixeles főkamera, amit egy 12 megapixeles telefotó lencse és egy szintén 12 megapixeles nagy látószögű objektív tesz teljessé.

Érdekes, hogy a sokáig nagy becsen tartott ToF 3D mélységérzékelő szenzor eltűnt a telefonból, jött viszont helyette egy lézeres autofókusz, ami a fókuszálás gyorsaságát hivatott javítani. A Samsung belátta, hogy a 100x-os zoomal kicsit túlzásba estek az S20 Ultránál, így a Note-nál a kamera már csak 50x-es zoomra képes, de ez bőven elég is. A rövid teszt során úgy láttuk, hogy nagyjából 20x-os nagyításig lehet különösebb minőségromlás nélkül használni, ami így is szép teljesítmény, hiszen maga a digitális zoom csak 5x-ös nagyításra képes, ezen felül viszont pusztán szoftveres megoldásokkal sikerült elérni, hogy ne egy pixeles képet kelljen nézegetünk.

Ha van valami, ami minden telefonbemutatónak kötelező eleme, amióta világ a világ, az a kamera éjszakai fotós funkcióinak a hangoztatása, amit a Samsung a Note 20 esetében sem mulasztott el. A bemutatón csak egy majdnem kétéves Huawei Mate 20 Próval tudtuk összehasonlítani, hogy mit tud a Note gyengébb fényviszonyok között, de az biztos, hogy a Samsung telefonja által készített fotók jóval világosabbak voltak. Egyelőre kevésbé használható, de a jövőre nézve mégis nagyon fontos funkció, hogy a Note 20 Ultrával 8K-ban tudunk videókat készíteni (másodpercenként 24 képkockát), amit számos extra funkcióval is megtámogattak.

Ezek közül a mi kedvencünk a szuperstabil funkció, ami szinte olyan képstabilizálást biztosít a telefonnak, mintha egy külön stabilizátort használnánk.

A videós funkciók között megemlítendő még a 21:9-es, szélesvásznas képarány, valamint a Pro video mód, amivel mindent magunknak állíthatunk be, így akár felvétel közben is szabadon variálhatunk a mélységélességgel vagy a fókusszal, és azt is megadhatjuk, hogy a telefon milyen sebességgel zoomoljon.

Számtalan extra

Az idei Note a legtöbb újítást talán a szolgáltatások terén hozta, a Samsung számos olyan extrával készült, amelyek mind a telefon használhatóságát teszik könnyebbé. Ilyen például az Ultra Wideband, amivel a telefont egy másik UWB-s készülék felé tartva oszthatunk meg fájlokat, vagy a Windows-szinkronizáció, amivel a Samsung Notes jegyzeteinket szinkronizálhatjuk a OneNote-tal. Igaz, akinek szüksége van ilyen szolgáltatásra, az valószínűleg már régóta a Google Docsot vagy az Evernote-ot használja, de azért jó, hogy van választási lehetőségünk.

A Windowszal amúgy nem csak a jegyzeteinket oszthatjuk meg, de az egész telefonunkat is, ami azt jelenti, hogy bármilyen alkalmazást futtathatunk a számítógépünkön is. Ehhez kapcsolódik, hogy a Samsung Dex immár vezeték nélkül is működik, így a telefonunkat egy tévére vagy monitorra csatlakoztatva kvázi számítógépként is használhatjuk. A Samsung az S Penbe is igyekezett néhány újdonságot csempészni, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy a toll képes kiigazítani a kézírásunkat, amit aztán bedigitalizál és el is menti Wordben vagy Powerpointban. A digitális toll kapott néhány új gesztusfunkciót is, emellett ahogy a tavalyi modellben, az idei S Penben is van Bluetooth, amivel távirányítóként vagy távkioldóként is használhatjuk a tollat.

Látványosnak nem éppen látványos újítás, de megnyugtató tudni, hogy a Samsung a Note 20-nál már a legújabb Corning Gorilla Glass Victust használta, ami

a gyártó állítása szerint azt is kibírja, ha kétméteres magasságból ejtjük le a telefont.

A Note 20-ban természetesen megtalálhatók a Samsung-csúcstelefonoktól elvárható funkciók, mint a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, az IP68-as vízállóság és az AKG-fülhallgató is, emellett a telefont vezeték nélkül is tölthetjük, és fordított töltéssel az erre alkalmas készülékeket is tölthetjük a Note hátlapjára helyezve azokat. Érdekes, de az S20 45 wattos gyorstöltését viszont nem örökölte meg a Note 20, amit a műszaki leírás szerint csak 25 wattal tölthetünk.

A Samsung Galaxy Note 20 Ultra tehát nem egy forradalmi telefon - legalábbis abban az értelemben, hogy nem igazán hoz olyan újdonságot, amit máshol még nem láttunk. Bár egyelőre nem tudunk arról nyilatkozni, hogy a telefon hogyan muzsikál hosszabb távon, de az első benyomásunk alapján egy meglehetősen tökélyre csiszolt, minden elemében minőségi készülékről van szó, ami az erős hardvernek, az 5G-s adatkapcsolatnak és a 8K-s videónak köszönhetően még hosszú évekig nem fog elavulni. Erre mondjuk szükség is lesz, hiszen a készülék Magyarországon 485 ezer forintért kerül boltokba, aminek az árából nem is olyan régen még két csúcskategóriás telefon is simán kijött volna.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.