A Samsung már nem akar forradalmat csinálni, de a Note 20 Ultrának nincs is rá szüksége

2020 / 08 / 07 / Bobák Áron
A Samsung már nem akar forradalmat csinálni, de a Note 20 Ultrának nincs is rá szüksége
A "forradalmi" jelző éveken keresztül olyan hívószó volt a mobilgyártók körében, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna egy telefonbemutató. A Note 20 Ultra esetében forradalomról viszont szó sincs, ehelyett a Samsung nekiállt tökéletesre csiszolni a részleteket, befoltozni a kisebb hiányosságokat, megolajozni a felhasználói élményt, és végül egy olyan telefont tettek le az asztalra, ami valószínűleg hosszú évek múlva is versenyképes lesz. A Note 20 Ultra hazai bemutatóján egy rövid időre mi is kipróbáltuk a Samsung új telefonját.

A Samsungnak a szokottnál is nagyobb volt a tét, hiszen a Huawei, fennállása során először, beelőzte a koreai gyártót, és 2020 második negyedévében több telefont adtak el, mint a Samsung. Igaz, ez a helycsere valószínűleg csak átmeneti, ami elsősorban annak tudható be, hogy Kínában (ami a Huawei máig legnagyobb piaca) tavasszal már kezdett alábbhagyni a koronavírus-járvány, míg Európában csak ekkor indult be igazán, aminek következtében a Samsung telefonok eladási mutatói 30%-ot estek az előző év ugyanezen időszakához képest.

A Samsungot viszont nem csak a Huawei szorongatja, hanem az Apple is, ami a prémiumszegmensben még mindig hatalmas előnnyel rendelkezik. A 400 dollár feletti telefonok piacán az Apple az év első negyedében 57%-os részesedéssel bírt, míg a Samsung 19%-kal kullogott a második helyen, ez az olló pedig egyre csak nyílik, ahogy haladunk a magasabb árkategóriák felé. Az utolsó statisztika, amit találtunk, 2018 harmadik negyedévéből származik, ekkor az Apple-nek egészen letaglózó, 79%-os részesedése volt a 800 dollár feletti szegmensben. A Note tehát nemcsak a felhasználóknak presztízstelefon, de a Samsungnak is, akik évről-évre ebben a készülékben összegzik, hol is tartanak éppen technológiában, dizájnban, kamerában, szolgáltatásokban - és próbálják meggyőzni a felhasználókat, hogy nem csak egy iPhone-ra érdemes elkölteni félmillió forintot.

Ultranagy

Szubjektív vélemény, de a Note-széria évek óta a legszebb androidos telefon, amit a Samsung is hasonlóan láthat, ugyanis a Note 20 Ultrán nagyítóval kéne keresgélni a különbségeket az elődjéhez képest. A legnagyobb változás a hátlapi kameramodulnál figyelhető meg, ami jóval nagyobb lett és elég rendesen kiemelkedik a hátlapból, de ehhez már kezdünk hozzászokni. A sokkal nagyobb helyet foglaló kamera miatt a Note egyik védjegyének számító digitális toll, az S Pen átkerült a készülék másik oldalára, emellett még annyi a különbség a Note 10 Plushoz képest, hogy az új modellnek kicsit vékonyabb az alsó szegélye.

A Samsungnak lassan el kell rajta gondolkodnia, hogy meddig lehet növelni egy telefon méretét, hiszen bár a Note 20 Ultra az előző évi modellhez képest csak milliméterekkel lett nagyobb, összességében egy hatalmas telefonról beszélünk: a készülék csaknem 16,5 centiméter hosszú, 7,7 centiméter széles és 208 grammot nyom, vagyis nem mindenki fogja tudni kényelmesen használni egy kézzel. Az S-szériával ellentétben a Samsung itt ráadásul választási lehetőséget sem nagyon ad, hiszen a kisebbik, sima Note 20 méreteiben alig marad el az Ultrától, képességeiben viszont annál inkább, így ha valaki az abszolút legjobbra vágyik, kénytelen lesz megbarátkozni a nagy méretekkel. Ennek amúgy megvannak a maga előnyei, hiszen

az Ultra egy szinte táblagép méretű, 6,9 colos kijelzővel érkezik, aminek nem csak a felbontása szuper (3088x1440 pixel), de képfrissítési sebessége is páratlan.

Az S20-nál már látott 120Hz-es képfrissítés komoly fegyvertény a Samsungnak, és bár szavakkal elég nehéz visszaadni az előnyeit, ez azonnal világossá válik, amint elkezdünk lefelé görgetni egy oldalon vagy elindítunk egy játékot. Érdekes módon ez a funkció csak Full HD felbontásban érhető el, QHD-nál viszont meg kell elégednünk a 60Hz-es képfrissítéssel, ami azért fura, mert mind a Snapdragon, mind pedig az Exynos processzor támogatják már a 120Hz-es képfrissítést QHD+ felbontás esetén is. A Samsung feltehetően azért döntött így, mert a kettő együtt nagyon gyorsan fogyasztaná az akkumulátort, de ha így is van, ezt a döntést egész nyugodtan rábízhatták volna a felhasználókra.

Konzolos játékok a telefonon

Annál is inkább, mert a Note 20 Ultra nem akármilyen játékélményt ígér. A bemutató egyik viszonylag nagy bejelentése volt, hogy az Xbox Game Pass Ultimate-tel a telefonhoz szeptember 15-től elérhető lesz a Microsoft cloud gaming szolgáltatása, az xCloud, amivel

havi tizenöt dollárért száz xbox-os és PC-s címmel játszhatunk a telefonunkon, a felhőből streamelve azokat.

A szolgáltatásról még nem sokat lehet tudni, de annyi biztos, hogy Magyarország is azon 22 ország között van, amelyekben a Microsoft először fogja elindítani a szolgáltatást. Bár maga az xCloud nem lesz Note-exkluzív, és bármilyen androidos telefonról igénybe vehető, a Samsung szerint a Note 20 Ultra 5G-s adatkapcsolata jelentősen meg fogja majd dobni a játékélményt.

Hogy ilyen tekintetben mennyire lesz szükség az 5G-re, még nem tudjuk (a Microsoft szerint 10Mbps letöltési sebesség elegendő), de az biztos, hogy a Note 20 Ultra az adatkapcsolat szempontjából egy igazán időtálló telefon: az Exynos 990 processzor 5G-modemje közel 7,5 Gbps letöltési sebességre képes, amit Magyarországon valószínűleg csak hosszú évek múlva fogunk elérni, hiszen a jelenlegi 5G-hálózatok ennek a sebességnek nagyjából a tizedét hozzák. A processzorral kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a telefon nem mindenhol Exynosszal kerül a boltokba, az USA-ban mindkét Note Snapdragon 865+ processzorokkal érkezik, ami a kicsit felturbózott, magasabb órajelen dolgozó változata annak a procinak, amivel az S20-ak kerültek az amerikai piacra. Bár a Snapdragon 865 és az Exynos 990 között számos különbséget találhatunk az eltérő GPU-tól és processzormagoktól kezdve az 5G-s modemig, a két processzor között az eltérés nem annyira számottevő, amit egy átlagfelhasználó igazán észrevehetne (habár a Snapdragon 865+ azért kétségkívül valamivel előrébb jár).

Kamera

A telefon kameramoduljáról már volt szó, ez nagyjából ugyanaz, mint amit az S20 Ultrában is láttunk: 108 megapixeles főkamera, amit egy 12 megapixeles telefotó lencse és egy szintén 12 megapixeles nagy látószögű objektív tesz teljessé.

Érdekes, hogy a sokáig nagy becsen tartott ToF 3D mélységérzékelő szenzor eltűnt a telefonból, jött viszont helyette egy lézeres autofókusz, ami a fókuszálás gyorsaságát hivatott javítani. A Samsung belátta, hogy a 100x-os zoomal kicsit túlzásba estek az S20 Ultránál, így a Note-nál a kamera már csak 50x-es zoomra képes, de ez bőven elég is. A rövid teszt során úgy láttuk, hogy nagyjából 20x-os nagyításig lehet különösebb minőségromlás nélkül használni, ami így is szép teljesítmény, hiszen maga a digitális zoom csak 5x-ös nagyításra képes, ezen felül viszont pusztán szoftveres megoldásokkal sikerült elérni, hogy ne egy pixeles képet kelljen nézegetünk.

Ha van valami, ami minden telefonbemutatónak kötelező eleme, amióta világ a világ, az a kamera éjszakai fotós funkcióinak a hangoztatása, amit a Samsung a Note 20 esetében sem mulasztott el. A bemutatón csak egy majdnem kétéves Huawei Mate 20 Próval tudtuk összehasonlítani, hogy mit tud a Note gyengébb fényviszonyok között, de az biztos, hogy a Samsung telefonja által készített fotók jóval világosabbak voltak. Egyelőre kevésbé használható, de a jövőre nézve mégis nagyon fontos funkció, hogy a Note 20 Ultrával 8K-ban tudunk videókat készíteni (másodpercenként 24 képkockát), amit számos extra funkcióval is megtámogattak.

Ezek közül a mi kedvencünk a szuperstabil funkció, ami szinte olyan képstabilizálást biztosít a telefonnak, mintha egy külön stabilizátort használnánk.

A videós funkciók között megemlítendő még a 21:9-es, szélesvásznas képarány, valamint a Pro video mód, amivel mindent magunknak állíthatunk be, így akár felvétel közben is szabadon variálhatunk a mélységélességgel vagy a fókusszal, és azt is megadhatjuk, hogy a telefon milyen sebességgel zoomoljon.

Számtalan extra

Az idei Note a legtöbb újítást talán a szolgáltatások terén hozta, a Samsung számos olyan extrával készült, amelyek mind a telefon használhatóságát teszik könnyebbé. Ilyen például az Ultra Wideband, amivel a telefont egy másik UWB-s készülék felé tartva oszthatunk meg fájlokat, vagy a Windows-szinkronizáció, amivel a Samsung Notes jegyzeteinket szinkronizálhatjuk a OneNote-tal. Igaz, akinek szüksége van ilyen szolgáltatásra, az valószínűleg már régóta a Google Docsot vagy az Evernote-ot használja, de azért jó, hogy van választási lehetőségünk.

A Windowszal amúgy nem csak a jegyzeteinket oszthatjuk meg, de az egész telefonunkat is, ami azt jelenti, hogy bármilyen alkalmazást futtathatunk a számítógépünkön is. Ehhez kapcsolódik, hogy a Samsung Dex immár vezeték nélkül is működik, így a telefonunkat egy tévére vagy monitorra csatlakoztatva kvázi számítógépként is használhatjuk. A Samsung az S Penbe is igyekezett néhány újdonságot csempészni, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy a toll képes kiigazítani a kézírásunkat, amit aztán bedigitalizál és el is menti Wordben vagy Powerpointban. A digitális toll kapott néhány új gesztusfunkciót is, emellett ahogy a tavalyi modellben, az idei S Penben is van Bluetooth, amivel távirányítóként vagy távkioldóként is használhatjuk a tollat.

Látványosnak nem éppen látványos újítás, de megnyugtató tudni, hogy a Samsung a Note 20-nál már a legújabb Corning Gorilla Glass Victust használta, ami

a gyártó állítása szerint azt is kibírja, ha kétméteres magasságból ejtjük le a telefont.

A Note 20-ban természetesen megtalálhatók a Samsung-csúcstelefonoktól elvárható funkciók, mint a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, az IP68-as vízállóság és az AKG-fülhallgató is, emellett a telefont vezeték nélkül is tölthetjük, és fordított töltéssel az erre alkalmas készülékeket is tölthetjük a Note hátlapjára helyezve azokat. Érdekes, de az S20 45 wattos gyorstöltését viszont nem örökölte meg a Note 20, amit a műszaki leírás szerint csak 25 wattal tölthetünk.

A Samsung Galaxy Note 20 Ultra tehát nem egy forradalmi telefon - legalábbis abban az értelemben, hogy nem igazán hoz olyan újdonságot, amit máshol még nem láttunk. Bár egyelőre nem tudunk arról nyilatkozni, hogy a telefon hogyan muzsikál hosszabb távon, de az első benyomásunk alapján egy meglehetősen tökélyre csiszolt, minden elemében minőségi készülékről van szó, ami az erős hardvernek, az 5G-s adatkapcsolatnak és a 8K-s videónak köszönhetően még hosszú évekig nem fog elavulni. Erre mondjuk szükség is lesz, hiszen a készülék Magyarországon 485 ezer forintért kerül boltokba, aminek az árából nem is olyan régen még két csúcskategóriás telefon is simán kijött volna.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.