Kezd értelme lenni a budapesti 5G-nek

2020 / 07 / 31 / Bobák Áron
Kezd értelme lenni a budapesti 5G-nek
Tavaly még inkább csak technológiai érdekesség volt, mostanra viszont már egészen használhatóvá érett a Vodafone belvárosi 5G-hálózata.

Több mint kilenc hónap telt el azóta, hogy a Vodafone elindította az első magyarországi 5G-hálózatot Budapesten, amit nem sokkal az indulás után le is teszteltünk. A benyomásaink akkor elég vegyesek voltak, hiszen bár az 5G sebessége néhány helyen valóban jócskán felülmúlta a 4G-s mobilinternetet, a hálózat még a belvárosban is el-eltünedezett, és ahol volt, általában ott sem volt számottevően gyorsabb. Most újra nekivágtunk a városnak, hogy megnézzük, mi változott az elmúlt bő fél évben, és igencsak pozitív meglepetésekben volt részünk.

A teszt során ugyanazokat a helyszíneket jártuk végig, mint decemberben, így könnyebben össze tudtuk hasonlítani a kapott eredményeket. A tapasztalataink szerint maga az 5G-szolgáltatás összességében nem lett sokkal gyorsabb, vagyis a technológiában rejlő, több gigabites letöltési sebességet még nem éri el, ugyanakkor a szolgáltatás jóval stabilabb lett, a szűkebb értelemben vett belvárosnak már nincs olyan pontja, ahol az 5G ne múlná felül jócskán a 4G-s mobilhálózatot.

Akadémia utca


Az MTA-tól a Parlament felé vezető utcában az 5G le- és feltöltési sebessége nem lett gyorsabb (ami azt illeti, most lassabb sebességet mértünk), azonban amíg a magas bérházak között fél évvel ezelőtt még percekig kellett téblábolnunk, mire a telefon hajlandó volt megtalálni a hálózatot, addig most minden további nélkül sikerült csatlakoznunk rá.

Széchenyi István tér


A korábbi Roosevelt téren már érezhető különbséget találtunk, elsősorban a feltöltési sebesség valamint a késleltetés lett jobb a korábbi mérésünkhöz képest. A teljesség kedvéért hozzá kell tennünk, hogy itt viszont a telefon egy időre elveszítette a jelet, és keresgélnünk kellett egy kicsit, mire újra megtaláltuk.

Lánchíd


A hálózatfejlesztés itt látszott meg a legmarkánsabban, hiszen amíg decemberben a híd takarásában azonnal meghalt az 5G, most minden további nélkül sikerült elérni a több száz megabájtos letöltési sebességet.

Kossuth tér


A magas házak által határolt Kossuth tér a korábbi mérésünknél még komoly kihívás volt, most viszont itt is sikerült elérni egy tisztességes, 200 Mbps feletti sebességet, amihez meglepően jó feltöltési sebesség és 10 milliszekundum alatti késleltetés is társult.

Astoria aluljáró


Szintén keresgélnünk kellett kicsit az 5G-t, amikor viszont meglett, akkor majdnem olyan gyors volt, mint a felszínen, holott több méterrel a föld alatt álldogáltunk.

Astoria


Tavaly itt mértük a legjobb letöltési sebességet, és ez idén sem változott, bár a feltöltési sebesség ehhez képest egy kicsit meglepően alakult.

Fővám tér


A tavalyi mérésből kimaradt a Fővám tér, idén viszont kiderült, hogy az 5G-hálózat lényegében ugyanolyan gyors itt is, mint az Astorián.

Utunkat megint a Blaha Lujza téren fejeztük be, ahol a tavalyi teszthez hasonlóan idén sem sikerült megtalálnunk az 5G-hálózatot, bár a Vodafone lefedettségi térképe szerint kültéren itt még lennie kéne. Ugyanígy nem volt szerencsénk a Nyugatinál sem, tehát mondhatjuk, hogy az 5G egyelőre csak tényleg a szűken vett belvárosra korlátozódik. A tapasztalatainkról megkérdeztük a Vodafone-t is, akik megerősítették, hogy fejlesztették a budapesti hálózatot, az általunk is mért különbségek tehát ebből adódnak.

A Vodafone-nak bele is kellett húznia, hiszen amíg tavaly még csak nekik volt 5G-hálózat indítására alkalmas frekvenciájuk, a március végén megtartott frekvenciaárverésen a konkurensek is bevásároltak, a Telekom pedig azóta már el is indította a fővárosban a saját 5G-szolgáltatását. A budapesti fejlesztésekkel párhuzamosan vidéken is egyre több helyen válik elérhetővé az 5G, a Vodafone tájékoztatása szerint már Miskolcon, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron, Pécsen, Szegeden, Egerben, valamint Siófokon és Balatonfüreden is elindult vagy rövidesen el fog indulni a szolgáltatás.

Az 5G használhatóságának a hálózatok fejlődése mellett a másik fontos eleme, hogy sorra jelennek meg az 5G-képes telefonok, amiknek az ára is egyre elfogadhatóbb. Persze ebben a kategóriában még mindig leginkább a csúcskategóriás telefonok dominálnak, de a mostani tesztünket például egy olyan 5G-képes Huawei P40 Lite-tal készítettük, aminek az ára 150 ezer forint alatt van. Bár ez sokaknak még mindig elég húzós lehet, de mégis ég és föld a különbség a tavalyi helyzethez képest, amikor Magyarországon 400 ezer forint alatt nem lehetett 5G-s telefont kapni, ha pedig ez a trend folytatódik, akkor jövőre már minden bizonnyal a százezer forint alatti kategóriában is találhatunk majd olyan készüléket, amivel kiélvezhetjük az 5G minden előnyét.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.